SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTrecutul de la Brukenthal: fresce, harti si masonerie

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Ora pranzului a batut in Cabinetul de Cartografie al Palatului "Brukenthal" cu deschiderea a doua expozitii. Prima dintre ele, "O pictura murala unica in Romania, descoperita in centrul istoric al Sibiului", al carei curator este dr. Dana Roxana Hrib, prezinta, prin intermediul documentatiei din timpul decaparii frescei de secol al XVII-lea, "Scene din razboiul troian" - Casa Weidner - Reussner - Czekelius, Piata Mare, nr. 16, una dintre valorile patrimoniului imobil al orasului Sibiu, neinclusa in prezent in circuitul turistic. "Faptul ca intr-un oras cu o aplecare deosebita spre cultura cum este Sibiul se mai fac si descoperiri... E o arheologie de zi acest tip de descoperire a frescei, a picturii realizate pe zid.", a spus Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului National "Brukenthal". Printre exponate pu-tem distinge o fresca despre istoria Troiei, elementele iconografice fiind unice in Romania, dar si una necunoscuta, o scena centrala ce descrie doua personaje masculine in partea stanga a compozitiei, insotite de doua grupuri de oameni, unul inarmat cu sulite si celalalt alcatuit din personaje imbracate civil. Subiectul celei din urma fresce nu a putut fi elucidat pana in prezent. "Motivul pentru care deschidem aceasta expozitie este mai degraba de constientizare a comunitatii locale asupra existentei acestei fresce in interiorul unor imobile din centrul istoric al Sibiului", a spus Dana Roxana Hrib. De asemenea, sunt propuse in cadrul acestei expozitii asocieri cu lucrari de pictura din arta europeana, asezandu-se, astfel, bazele unui studiu care ar contribui la restaurarea integrala a picturii murale. Expozitia va fi deschisa publicului pana pe 27 octombrie.

intoarcere in timp

Cel de-al doilea vernisaj, tinut tot in Cabinetul de Cartografie al Palatului "Brukenthal", este al expozitiei "Romania pitoreasca - Romania cartografica". Aceasta doreste sa reitereze acele harti din colectia Bibliotecii "Brukenthal" care permit atat o calatorie in timp, cat si una dimensionala, in spatiul romanesc. "Am gandit expozitia de asa maniera incat sa facem mai multe calatorii pe mai multe planuri, primul fiind, bineinteles, cel geografic", a spus Constantin Ittu, unul dintre curatorii expozitiei. "Romania pitoreasca - Romania cartografica" ilustreaza, printre altele, Harta lumii in limba catalana, din secolul al XIV-lea, batalia de la Plevna si Romania pe judete din 1925. O adevarata incursiune in trecut si, in acest fel, in istorie, este propusa publicului pana pe 31 octombrie.

Lojile revin!

De aici... Cultura se muta in Sala de Consiliu a Palatului. Aici, de la ora 12.30, a inceput vernisajul celei

de-a treia expozitii, intitulata sugestiv "Loja masonica sibiana Sfantul Andrei la cele trei frunze" (1767 - 1790). "Muzeul e obligat, prin natura acestei legi scrise, nu nescrise, de a proteja si aceste categorii de patrimoniu si gesturi ale societatii care uneori nasc controverse. Una dintre problemele controversate de-a lungul timpului, dar si azi, e cea a masoneriei", a spus Sabin Adrian Luca. Expozitia aduce, pana pe 10 decembrie, o parte din patrimoniul pe care il detine muzeul si expune, in acest fel, pentru prima data, cele mai importante loji masonice din Transilvania secolului al XVIII-lea. Vizitatorii pot vedea in cadrul acestei expozitii colanul fratelui milostiv (ospitalier), tinuta si insemnele de ucenic (gradul I), colanul steward-ului, al secretarului, al trezorerierului si vicepresedintele lojei, cel de-al doilea supraveghetor. Cei care doresc sa afle mai multe despre masonerie si obiectele aferente pot cumpara si volumul "Colectia de obiecte masonice", disponibil la "Brukenthal" la pretul de zece lei. De asemenea, expozitia cuprinde si sorturi, manusi, sigilii si obiecte de ritual, cum sunt ciocanele, urnele de vot, clepsidra sau craniul. Curatorii expozitiei sunt Adrian Georgescu si Olga Besliu.

Cele trei vernisaje au adunat oameni de specialitate, fotografi renumiti si un public numeros, interesat sa le descopere povestile.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 13 septembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter