SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTrihenea, afaceri pe centura. Mic copil

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cele cateva sute de mii de euro contractate de firma prefectului Constantin Trihenea pe santierul centurii ocolitoare a Sibiului, palesc pe langa afacerile derulate de firmele apropiate PSD. Contracte atribuite direct, fara licitatie publica de peste un milion de euro.

Este cazul societatii Electromontaj Carpati SA, firma controlata prin intermediul Romelectro de Viorel Gafita, prietenul notoriu al lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriilor, in timpul guvernarii PSD. Intrarea firmei Electromontaj Carpati SA, din Sibiu, pe santierul centurii ocolitoare a Sibiului este legata de unul din merele discordiei in plecarea celor de la Todini de pe santier. Adica relocarea retelelor de inalta tensiune, care incurcau lucrarile la santier. Desi operatiunea trebuia executata inca de prin 2004, contractul pentru relocarea retelelor de 220 – 400 de kV a fost atribuit abia la inceputul acestui an, mai precis pe 29 ianuarie 2010. Si nu oricum.

Uite firma, nu e firma

Reprezentantii Max Boegl si Geiger au fost surprinsi sa primeasca, in acest an, instructiuni de la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR), cu privire la plata unor facturi intr-un anumit cont. `Noi nu ne-am ocupat de contractul pentru relocarea retelelor. Doar banii au trecut prin conturile noastre. Nici macar nu stim cine este firma, doar ni se indica un cont in care sa platim niste facturi`, au declarat pentru Turnul Sfatului, surse din cadrul consortiului angajat sa finalizeze prima sectiune a centurii ocolitoare a Sibiului.

Potrivit unui raspuns solicitat de Turnul Sfatului, Dorina Tiron, directorul general al CNADNR, firma angajata sa efectueze lucrarile necesare este SC Electromontaj Carpati SA. Si de aici incepe sarabanda. Contractul nu a fost semnat de reprezentantii Companiei de drumuri, ci de cei ai CNTEE Transelectrica SA, in calitate de operator de transport si de proprietar al liniilor de inalta tensiune care trebuiau mutate. CNADNR spune ca Transelectrica a desemnat firma care sa primeasca peste un milion de euro, in timp ce Transelectrica arata ca CNADNR a cerut sa se lucreze cu aceasta firma. Asta, pe scurt.

Declaratii oficiale

Mai detaliat, declaratiile oficiale suna in halul care urmeaza. `Conform prevederilor actelor normative mentionate (Legea energiei – n.r.), CNTEE Transelectrica SA a asigurat contractarea executiei lucrarilor de relocare/protectie pentru eliberarea amplasamentului, catre un Antreprenor autorizat sa execute astfel de lucrari, respectiv Electromontaj Carpati SA, iar dupa finalizarea corespunzatoare a acestor lucrari, potrivit exigentelor standardelor si reglementarilor proprii`, semneaza Dorina Tiron in raspunsul trimis ziarului Turnul Sfatului.

Potrivit Dorinei Tiron, lucrarile de relocare au fost impartite pe doua etape: primeia i-a fost calculata o valoare aproximata la 1,19 milioane de lei, fara TVA, iar celei de-a doua o valoare de peste 5,44 milioane de lei, tot fara TVA.

Intr-adevar, lucrarile au fost atribuite celor de la Electromontaj de catre Translectrica. Dar nu printr-o licitatie publica, ci direct, prin procedura numita `negociere directa fara anunt de participare`. Nici macar o cerere de oferte, cu alte cuvinte. Cireasa de pe tort o constituie motivatia pe care cei de la Transelectrica o ofera angajarii directe a celor de la Electromontaj Carpati. `CNADNR a solicitat ca lucrarile de racordare sa fie executate de SC Electromontaj Carpati SA`.

Cel putin, in negocierea directa a existat bunul simt ca pretul sa fie dus, totusi, `in jos`. Adica de la valoarea initial calculata a lucrarilor de peste 5,44 de milioane de lei fara TVA, s-a ajuns la 4,85 de milioane de lei, tot fara TVA.

Motivatia legala

Potrivit celor de la Transelectrica, contractul etapei a doua de relocare a retelelor de inalta tensiune a fost atribuit celor de la Electromontaj Carpati din Sibiu, la cererea celor de la CNADNR in baza HG 90/2008. Prin hotararea amintita, Guvernul Boc a aprobat un nou Regulament privind racordarea utilizatorilor la retelele de interes public. Mai precis, Transelectrica face referire la articolul 38, alineatul 2 din amintitul act normativ: `Contractul de lucrari avand ca obiect executia lucrarilor din categoria prevazuta la art. 36 lit. b) se poate incheia de catre operatorul de retea si cu un anumit proiectant sau constructor atestat, ales de catre utilizator, care cere, in scris, in mod expres acest lucru operatorului de retea, inainte de incheierea contractului de racordare`. La amintitul art. 36 alin. B se face referire la `lucrari pentru realizarea instalatiei de racordare, respectiv a instalatiilor cuprinse intre punctul de racordare si punctul de delimitare`.

Prin urmare, am solicitat celor de la CNADNR sa motiveze clar de ce au cerut ca lucrarile sa fie executate numai de Electromontaj Carpati, ocolindu-se normalele licitatii publice. Raspunsul nu a venit, deocamdata, solicitarea fiind trimisa celor de la CNADNR la sfarsitul lunii august.

In ceea ce priveste contractul pentru etapa intai de relocare a retelor, pe Serviciul Electronic al Achizitiilor Publice acesta nu apare deloc.

De la Dan Ioan Popescu la Electromontaj Carpati

Legaturile dintre fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, si Electromontaj Carpati nu reprezinta o chestiune de noutate. Evenimentul Zilei acorda, in perioada lui 2007, spatii largi acestui subiect. Mai precis, in acest moment, firma sibiana este o companie cu capital integral privat, actionar principal fiind SC Romelectro SA Bucuresti. Potrivit anchetelor presei centrale, firma Romelectro a ajuns acum in proprietatea lui Viorel Gafita, cu ajutorul lui Dan Ioan Popescu. Chiar dupa alegerile parlamentare din 2004, inainte cu doua saptamani ca Traian Basescu sa fie ales presedinte al Romaniei, Dan Ioan Popescu a cumparat cu 2.500 de euro o firma cu o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro (Management Roel), prin care a preluat, mai apoi, controlul grupului Romelectro. In cele din urma, acest control a fost predat de Dan Ioan Popescu lui Viorel Gafita.

POZE de pe santierul Centurii Sibiului 2005 - 2010

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 06 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter