SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTudor Giurgiu: In cativa ani o sa avem o proiectie 3D in Piata Mare

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Directorul Festivalului International de Film Transilvania are planuri mari pentru TIFF la Sibiu. Vrea sa-i dea aceeasi stralucire pe care festivalul o are la Cluj-Napoca, sa aduca mari vedete si filme pe masura. Cum o sa faca toate aceste lucruri, aflati in randurile urmatoare. 

Reporter: De ce tot insistati sa veniti cu TIFF si la Sibius Pana la urma, stralucirea, vedetele, evenimentele mari, sunt la Cluj-Napoca!

Tudor Giurgiu: Pentru ca efectul pe care l-a avut, cel putin asupra mea, dar si asupra colegilor mei, nu numai din echipa, dar si regizori, invitati, deci efectul pe care l-a avut intanirea cu publicul de la Sibiu si marele entuziasm din oras cand facem proiectii – in special cele din aer liber – ne-au convins ca este foarte important sa facem festivalul aici si sa incercam sa-l facem intr-o forma care sa fie mai pregnanta si mai individuala. Am vrut sa-i gasim acel ceva care sa-l faca tot mai special si mai diferit decat de TIFF sau decat de alte festivaluri. Si ma uitam de exemplu, aici la Sibiu, dar si in alte locuri stau de vorba cu realizatorii la final, si vad ca exista interes. Si in plus de asta in Sibiu exista un singur cinematograf despre care toata lumea imi spune ca merge mai nimeni pe acolo. Ori eu sunt foarte legat de oras pentru ca am copilarit aici si cred ca ar trebui sa perseveram in ideea aceasta de a obisnui oamenii si tinerii in special, cei care se uita la filme doar pe net, ca este important sa vezi filmul altfel. Pe ecrane mari, spre exemplu, si in acest moment cred ca festivalul de la Sibiu are nevoie de putina atentie in jurul programului si de cativa invitati importanti.

Rep.: Avantajele Clujului in defavoarea Sibiului pentru acest festival ne sunt clare si noua, dar spuneti-ne ce are Sibiul si nu gasiti la Clujs Care ne sunt avantajele noastres

T. G.: Cred ca Sibiul are in primul rand un anume fel de picturalitate si conditii mai bune pentru un festival de strada. Lucru pe care nu il gasesti la fel la Cluj. Cred ca o pozitionare de genul acesta, care ofera multe evenimente ar fi un avantaj, pentru ca pe de alta parte cred ca este limpede ca Sibiul nu sta mai bine la capitolul infrastructura, nu sta mai bine pe partea de sali de cinema. Dar exista un spirit al orasului, un impact extraordinar pe care il are strada, il au pietele, ceea ce se intampla in jur, impactul acesta conteaza foarte mult pentru un festival de film. Am fost, de exemplu, anul trecut la un festival in Elvetia, apoi la unul asemanator in Croatia, genul de festivaluri care se intampla in orase vechi, unde dai coltul si mai vezi cate un ecran, mai treci pe langa un eveniment. Lucrul acesta eu cred ca s-ar putea foarte bine sa se intample si la Sibiu in aceasta ipoteza noua de organizare.

Rep.: Referitor la ipoteza noua de organizare, la Sibiu ati lansat proiectul TAFF (Festivalul de Film de Arta Transilvania). Ce ne-ar aduce nou acest proiect, ce s-ar schimbas

T. G.: Proiectul TAFF cred ca va decurge foarte natural sau imi doresc sa decurga foarte natural din TIFF. Singurul lucru evident care se va obtine este o pozitionare mult mai evidenta si singulara a festivalului de la Sibiu, care ne-am dori sa devina un eveniment de sine statator. Nu stiu in cat timp se va produce transformarea aceasta, dar cred ca o atentie sporita la selectia de film si un program curatorial mai bine facut ar putea face ca Festivalul de Film de la Sibiu sa aiba o identitate specifica. Adica sa nu mai fie asociat cu TIFF, romanul are aceasta meteahna, te uiti la ce face ala, ce face celalalt, nu, Sibiul are toate atuurile pentru un festival care sa se apropie de pozitionarea aceasta culturala si in care filmul sa in centrul unor discutii despre cum reflecta relatia cu artele vizuale, cu pictura, cu teatrul... Daca tot ai un oras care are o identitate culturala evidenta, a fost Capitala Culturala Europeana in 2007, este pacat sa nu continui pe aceasta directie si sa nu pui in centrul festivalului de film tocmai aceasta idee. Eu cred ca, finalmente, si brand-ul Sibiului va fi avantajat. Ca o concluzie, cred ca este un tip de festival care este potrivit pentru orasul acesta, nu este un festival pentru vedete, ci un festival la care iti vin oameni destepti, oameni interesanti, care au ce sa arate despre cariera lor si cred ca este mai important in acest fel. Nu ai conditii pentru Cannes, cum nicaieri in Romania nu ai astfel de conditii.

Rep.: Il putem sustines Adica dumneavoastra spuneati mai devreme ca avem o singura sala de cinema la care nu se inghesuie lumea, Piata Mare este foarte frumoasa, dar nu tine un festival de film de una singura si asa mai departe...

T. G.: Eu cred ca asa cum sunt acum locurile Sibiului - si ne-am uitat multi si mult la ele - ne-am gandit si la happening-uri interesante la Muzeul Astra, ne-am gandit la curtile interioare de la Muzeul National Brukenthal, am vazut locuri foarte diverse si ceea ce cred ca trebuie este sa `preiei` in stapanire punctele acestea importante din oras si sa provoci lucruri.

Rep.: Inteleg ca TAFF este mult mai avansat decat un simplu plan, adica deja v-ati facut niste calcule serioases

T. G.: Da, bineinteles, noi ne-am gandit inclusiv la lucruri care se intampla in cartiere. Ne-am tot gandit cum festivalul ar putea avea o identitate proprie. In general, mie nu-mi place sa traiesc intr-un fel de ghetou cultural si sa imi imaginez ca este suficient sa faci ceva in Piata Mare si inca ceva intr-o sala si ai acoperit totul pe centru si gata. Sunt foarte multi oameni in Sibiu, cum se intampla peste tot in tara, care nu sunt interesati de orice misca, care nu ies din casa prea usor, oameni care stau in Vasile Aaron si care mai greu ajung in centru. Or, cumva cred ca provocarea este sa gasim o oferta, un program si niste locuri de desfasurare prin care sa inglobezi tot orasul, in varianta ideala.

Rep.: In cat timp estimati ca vom avea in Piata Mare o proiectie de film in format 3Ds

T. G.: Eu m-am interesat inca de anul acesta si mi s-a spus ca nu este imposibil, ca exista companii in Europa, undeva prin Germania si prin Anglia, care ofera proiectie 3D portabila in aer liber. Nebunia este ca ai nevoie de o mini-macara numai sa transporti serverul respectiv. Este un server foarte greu si sunt niste dificultati tehnice pe care financiar deocamdata nu le putem acoperi. In plus, de asta mai sunt si alte aspecte precum ochelarii de protectie, ingradirea Pietei Mari, gestionarea evenimentului... noi ne-am tot gandit si am cautat formule, am vrut la un moment dat sa investim intr-un astfel de echipament pentru a avea ulterior o caravana la nivel national... cred ca deocamdata cel mai intelept este sa mai asteptam cativa ani sa mai scada preturile, sa vina niste japonezi mai mici care sa ofere totul mai simplu.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 23 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 06 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter