Suntem ceea ce mancam. Nu e nu e un slogan, ci un adevar de care ar trebui sa tinem cont, daca vrem sa evitam probleme grave de sanatate si sa ne prelungim viata. in ultimii ani, e drept, am devenit mai informati si mult mai atenti la ce produse cumparam cand ne aflam in magazin. Dar facem cu adevarat diferenta atunci cand vine vorba de calitate?
"Margarina e otrava " (Cristian Margarit)
in cele mai multe magazine si cofetarii, vitrinele sunt pline cu prajituri frumos decorate, dar a caror compozitie este o bomba cu ceas pentru sanatate. Margarina, folosita in aluaturi si creme, spre exemplu, nu e altceva decat o combinatie de grasimi vegetale procesate chimic, emulgatori, aroma (de unt) si colorant. La fel, frisca artificiala, pe care o putem recunoaste usor dupa aspect (arata ca spuma de ras) este, de asemenea, un ingredient nociv care, pe langa grasimile vegetale hidrogenate si aromele sintetice, contine nu mai putin de patru E-uri. Compozitii similare au si cremele si glazurile din prafuri.
"Riscurile consumului de prajituri cu ingrediente artificiale, pe baza de margarine, substitute de frisca si inlocuitor de ciocolata sunt imense, cauzand asa-zisele boli ale civilizatiei: obezitate, boli cardiovasculare, diabet zaharat, dislipidemii, cancere etc. Ca specialist ^n domeniu, ma confrunt, in Sibiu, cu un numar tot mai mare de cazuri noi de boli de nutritie in special diabet zaharat, la varste din ce in ce mai tinere, o cauza eseniala fiind, desigur, si alimentatia nesan[toasa ", ne avertizeaza dr. Mirela Bogdan, medic primar Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice.
Este bine ca atunci cand cumparati prajituri sau comandati torturi aniversare la adrese gasite pe internet (inclusiv pe facebook) sa cereti detalii legate de autorizatia de functionare, de autorizatia sanitar-veterinara, sa va asigurati de conditiile de igiena si sa va informati asupra ingredientelor folosite.
in majoritatea cazurilor, producatorii de conjunctura, care pretind ca fac la comanda prajituri si torturi asa-zise de casa, lucreaza in bucatarii casnice, in locuri improvizate, folosind ingrediente de calitate inferioara, foarte ieftine.
Mandra - o alternativa de calitate
in Sibiu, un producator de lactate si prajituri autorizat si-a castigat pe merit increderea consumatorilor, folosind ingrediente naturale in prajituri si torturi: unt, lapte, ciocolata neagra, frisca naturala, oua, branza de vaci si fructe de padure.
urmare din pag.1
Este vorba de Mandra, un brand sut[ la suta local, pe care sibienii il crediteaza dintr-un motiv simplu: calitatea produselor. Un aspect impor-tant este ca prajiturile de la Mandra au un continut mai mic de zahar, iar gustul bun este accentuat de aromele ingredientelor naturale, cum ar fi: zmeura, batonul de vanilie sau ciocolata neagra.
"Noi avem propria fabrica de lactate, la Mandra, unde prelucram lapte si produse lactate in conditii stricte de igiena. Prospetimea si valorificarea maxima a nutrientilor din lactate, lipsa conservantilor si aromelor artificiale dau calitatea produselor noastre. De aceea, torturile si prajiturile sunt atat de apreciate pe piata sibiana. Termenul de valabilitate redus al unor produse, cum ar fi frisca din smantana dulce este un indicator al prospetimii si al lipsei de aditivi ", a declarat Mariana Linn, managerul firmei Carpalat, detinatoarea brandului Mandra.
Produsele marca Mandra nu sunt comercializate doar in cele opt magazine proprii, ci ajung si in afara tarii, in Italia, in Spania si in Belgia. Pe plan local, Mandra isi distribuie produsele lactate si de cofetarie in camine de batrani, gradinite si spitale din Sibiu, acolo unde managerii si administratorii sunt preocupati de calitatea ingredientelor din alimente. "Avem o colaborare de noua ani cu Mandra, perioada care confirma atat calitatea produselor, cat si seriozitatea celor implicati in afacere ", spune directorul Caminului- Spital, medic Vasile Sacelean.
Cand ciocolata nu e ciocolata
Åžtiati ca de foarte multe ori cand credem ca mancam ciocolata, de fapt ingeram o cantitate uriasa de zahar, emulgatori, grasimi nesanatoase si arome chimice? Florin Balan, manager al firmei Pralin din Cisnadie, o fabrica de ciocolata, renumita in tara si in strainatate, pentru calitatea ciocolatei si a pralinelor din ciocolata, ne invata cum sa deosebim adevarata ciocolat[ de surogatele ei: "Ingredientul cheie al ciocolatei este untul de cacao. Cand punem pe limba o bucatica de ciocolata neagra, primul gust pe care trebuie sa-l simtim este de cacao si nu de zahar. "
Fabrica de ciocolata de la Cisnadie reprezinta o resursa locala neexploatata de sibieni, din pacate. Doar Mandra este singurul laborator de cofetarie din Sibiu care cumpara ciocolata de la Pralin si o foloseste ca ingredient pentru torturi si prajituri.
Indiscutabil, ciocolata neagra este mai scumpa, insa sfatul nutritionistilor este: mai bine mai putin, dar de calitate. "Consumul de ciocolata neagra (cu continut cat mai mare de cacao) are efecte benefice pentru san[tate: reduce tensiunea arteriala, stimuleaza dilatarea vaselor de sange, stimuleaza sistemul nervos central, are efect puternic antioxidant natural `i, alaturi de alte beneficii, pare a avea efecte anticancerigene ", a mai adaugat dr. Mirela Bogdan, medic primar Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice. (C. M.)