SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUE catre Salconserv: licitatie trucata, dati banii inapoi

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La aproape cinci ani de la incheierea unui proiect cu finantare europeana, societatea medieseana Salconserv este acuzata de reprezentantii Oficiului european antifrauda (OLAF) ca a trucat una din licitatiile de achizitie. Toti banii primiti, initial, nerambursabil – aproape sapte milioane de lei – trebuie acum returnati. Dupa investitii totale de peste sase milioane de euro, Salconserv a initiat, la finele anului trecut, procedura de intrare in insolventa.

Situatia nu pare deloc fericita pentru compania medieseana producatoare de preparate din carne si conserve, care a declarat, anul trecut, un numar mediu de aproape 150 de angajati si o cifra de afaceri de 17,6 milioane de lei, cu o pierdere din exploatare de peste 8,3 milioane de lei.

Firma controlata de cel mai bogat mediesean, Gheorghe Calburean, a accesat in 2005 un proiect cu finantare europeana. Contractul de finantare prin Programul Sapard a fost semnat in 11 august 2005, avand drept obiectiv modernizarea si retehnologizarea fabricii de conserve din carne si preparate. Valoarea nerambursabila a contractului a fost de 1,95 de milioane de euro.

Reziliere fara motive publice

Contractul de finantare pentru Salconserv a fost reziliat la cinci ani de la semnare, mai precis pe 16 septembrie 2010, la initiativa Agentiei de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit (APDRP), autoritatea contractanta in cazul acestui proiect. Motivele nu sunt clar facute publice de niciuna din partile implicate. Cert este ca decizia a venit in urma unui control, consemnat de APDRP intr-un procesul verbal intocmit la finele lui iunie 2010. Procesul verbal a tinut cont de investigatiile celor de la OLAF, care au acuzat reprezentantii societatii mediesene ca au trucat una din licitatiile de achizitie.

Solicitati de Turnul Sfatului sa dea publicitatii procesul-verbal in urma caruia s-a ajuns la rezilierea contractului de finantare si la obligarea celor de la Salconserv sa returneze banii, reprezentantii APDRP sustin ca astfel de informatii nu sunt publice. Insa au dezvaluit, in mare, care este, in mare, speta.

`Motivele rezilierii tin de incalcarea prevederilor referitoare la derularea achizitiilor si a situatiilor de conflict de interese, precum si a articolului 4 din sectiunea B a Acordului Multianual de Finanatare a Programului SAPARD: «Cheltuiala va fi eligibila pentru sprijinul comunitar pentru SAPARD, daca este in conformitate si cu acest acord numai in cazul in care utilizarea asistentei SAPARD este in concordanta cu principiile managementului financiar adecvat si in special ale economiei si eficientei costurilor»`, se arata in raspunsul transmis de APDRP ziarului Turnul Sfatului. Reprezentantii autoritatii contractante mai invoca un pasaj din contractul semnat cu Salconserv, pasaj pe care reprezentantii firmei mediesene l-ar fi incalcat – `Beneficiarul se obliga sa implementeze proiectul cu maximum de profesionalism, eficienta si vigilenta, in conformitate cu cele mai bune practici in domeniul vizat si in concordanta cu acest contract`.

Salconserv, tacere totala

Turnul Sfatului a transmis o solicitare de declaratii celor de la Salconserv in urma cu doua saptamani, fara nicio urmare insa. Potrivit informatiilor din piata, insa, varianta celor de la Salconserv este ca, in cadrul unei licitatii, au participat doua companii straine, care, tot in afara tarii, aveau un asociat comun. Situatie care se incadreaza la conflictele de interese, dar care nu putea fi verificata de catre cei de la Salconerv – `firmelor din Romania le verifici actionariatul la Registrul Comertului. Dar celor din strainatate ce faci, te apuci sa le sapi tuturor trecutul?`, ar fi varianta celor de la Salconserv.

Implicate in aceste licitatii acuzate de frauda de OLAF sunt societati originare din Germania si Italia.

In ultima zi a saptamanii trecute am incercat, si telefonic, sa obtinem o reactie din partea celor de la Salconserv. `Dar astazi e vineri. Astazi nu e nimeni aici. La noi se lucreaza doar de luni pana joi`, a fost raspunsul `celor de la poarta`.

Procese pe rol

Cei de la Salconserv au contestat in instanta procesul-verbal prin care APDRP obliga firma medieseana sa restituie suma de 6,94 milioane de lei, platita in baza contractului de finantare din 2005. Primul proces ce a avut loc la Curtea de apel Alba a fost piedut de catre societatea medieseana. A urmat recursul la Inalta curte de casatie si justitie, dar aici procesul a fost suspendat, deoarece cei de la Salconserv au deschis un nou proces, pe aceeasi tema, tot la Curtea de apel Alba. La inceputul acestui an, dosarul a fost trimis spre judecata la Curtea de Apel Bucuresti, unde judecarea a fost amanata in doua randuri. Urmatorul termen a fost stabilit la mijlocul lui septembrie.

Salconserv, investitii de 6,6 milioane de euro

Fabrica Salconserv a anuntat oficial repornirea productiei in 2008, oficialii companiei anuntand investitii totale de 6,6 milioane de euro. Actionarii majoritari ai firmei sunt cei de la Macelariile Medias SRL (firma denumita pana in vara lui 2010 Salflom SRL), persoana juridica ce detine 75,83% din actiunile Salconserv. In cadrul Macelariile Medias SRL, asociat majoritar cu peste 80% din partile sociale este o alta persoana juridica, Dafora SA, firma controlata de Gheorghe Calburean. In calitate de persoana fizica, el mai detine 5% din partile sociale ale Macelariile Medias SRL, restul partilor soiale fiind impartite intre Viorel Barbu si Nicolae Floca.

Fabrica repornita in 2008 are o capacitate de productie zilnica de 60 de tone de preparate si alte 30 de tone de conserve.

Date contabile

In noiembrie 2010, la o luna dupa schimbarea dupa schimbarea presedintelui, consiliul de administratie al Salconserv a decis demararea procedurilor pentru intrarea in insolventa, probabil pentru a se pune la adapost de situatia care ameninta firma in urma deciziei celor de la APDRP. Cu toate acestea, cateva zile mai tarziu, conducerea Salconserv a revenit asupra acestei decizii, renuntand la actiunea demarata in instanta.

Anul fiscal 2010 a fost incheiat de societatea medieseana cu o pierdere contabila de peste 11,4 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 17,6 milioane de lei. Capitalurile societatii sunt pe minus, cifrate la -22,7 milioane de lei, Salconserv accesand in ultimii ani o serie de alte credite pentru dotare si retehnologizare. Totalul datoriilor firmei la finele lui 2010 era de peste 44,2 milioane de lei, iar la bugetul de stat, Fiscul a calculat la mijlocul acestui an debite de 620.000 de lei, carora li se adauga penalitati de aproape 90.000 de lei. `S-a inceput procedura de executare silita`, se arata pe site-ul ANAF.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 29 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter