SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUE ne lasa fara seminte traditionale?!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Dialogul pe care l-am avut recent cu cei doi legumicultori pasionati, din Rasinari, respectiv Bungard, a scos la iveala, pe langa amenintarea "cantarului fiscal" si pericolul in care s-ar afla semintele traditionale romanesti. Cica au citit ei intr-o revista de specialitate cum ca Uniunea Europeana vrea musai sa scoata de pe piata soiurile vechi, traditionale de seminte. "Va rugam sa verificati daca asa stau lucrurile", m-au rugat cei doi legumicultori, comercianti de ocazie, dar de mare incredere.

"Ce-or mai avea nemtii si olandezii cu noi de nu le mai plac nici semintele si nici practicile noastre agricole, vechi de sute de ani? I-am vazut pe multi straini cum se bucura de legumele noastre, bogate in vitamine si cu gust nealterat. De ce vor acum sa ne inscriem obligatoriu in Catalogul Oficial cu fiecare soi de seminte pe care il valorificam" - m-au intrebat total nedumeriti cei doi. Intrand pe site-ul DG SANCO am aflat ca intr-adevar exista un proiect de lege privind comercializarea semintelor si a materialului de inmultire vegetativa pe care Comisia Europeana este dispusa sa-l promoveze incepand cu anul 2014. Cinstit, mi-e frica sa le spun direct ce-i asteapta daca acest proiect va fi implementat. Pentru ca, fiecare dintre ei are cel putin 2-3 soiuri de ardei, 2-3 soiuri de fasole, doua soiuri de varza, doua soiuri de salata, 2-3 soiuri de castraveti. Iar in proiectul elaborat de DG SANCO inregistrarea unui singur soi de seminte in Catalogul Oficial costa nu mai putin de 12.630 de euro. in plus, in fiecare an, producatorul trebuie sa faca dovada ca soiul respectiv de seminte este stabil, ceea ce presupune alte cheltuieli.

Se pare insa ca prietenii mei n-au citit pana la capat articolul cu pricina, pentru ca semintele lor de la Bungard si Rasinari, de la Sangatin sau Cornatel, de la Ludos sau Bazna, adica semintele traditionale ale taranilor sibieni nu sunt deloc amenintate cu disparitia. Totul nu-i decat o fumigena ca si in cazul scoaterii de pe piata a micilor romanesti. Desi sunt considerate de specialistii europeni drept "impure" ca material genetic, semintele noastre traditionale pot fi valorificate si multiplicate fara nicio grija. Adica exista una singura: ca legumicultorul in cauza sa aiba mai putin de 10 angajati si o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane de euro. Nu e cazul celor doi cunoscuti ai mei si nici al legumicultorilor din Gusterita sau de altundeva, care isi transmit unii de la altii cele cateva soiuri de seminte ce pot fi cultivate in zona noastra de deal. Proiectul respectiv ii are in vizor pe producatorii de seminte profesionisti si nu pe amaratii care scot si ei un ban cu verdeturile de sezon.
de Ioan Vidrighin


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 27 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter