SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING`ULBS este printre universitatile romanesti cu cea mai mare deschidere internationala`

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Incepand cu anul acesta in cadrul Universitatii `Lucian Blaga` functioneaza o Catedra UNESCO in "Managementul Calitatii in Invatamantul Superior si Formare Continua". Aceasta s-a constituit ca o noua unitate de invatamant si cercetare in urma Acordului Oficial Bilateral dintre UNESCO si Universitatea Lucian Blaga, act oficial semnat de catre Directorul General al UNESCO, Irina Bokova si rectorul Constantin Oprean. Ce inseamna aceasta Catedra si ce efecte va avea ea asupra Sibiului, ne explica conf. univ. dr. Silvia Florea, directorul adjunct al Catedrei UNESCO. 

Reporter: De ce s-a deschis la Sibiu aceasta Catedra si ce rol va avea ea in cadrul ULBSs

Silvia Florea: In ultimul deceniu, aparitia invatamantului superior pe scara larga in Romania a oferit unui numar tot mai mare de absolventi oportunitati de a beneficia de studii post-secundare, reprezentand tot atatea posibilitati de a contribui astfel in mod semnificativ la raspandirea societatii bazate pe cunoastere. Aceasta solicitare crescuta pentru studiile superioare a determinat o crestere si diversificare totodata in cererea pentru noi calificari si locuri de munca la absolvire, acestea fiind incluse tot mai mult in itinerarii de invatare si programe de studiu recent aparute. In mod inevitabil, aceasta a dus la necesitatea unor masuri durabile de asigurare a calitatii si a transparentei privind modalitatile de luare a deciziilor in cadrul sectorului de invatamant superior. La noi in universitate, a existat inca de mult preocuparea de a privi dincolo de mediile de calitate interna, specifice, din pacate, doar anumitor institutii de invatamant superior, si de a lua in serios nu doar calitatea studentului si a metodelor de studiu desfasurate in cadrul universitatii, dar si cea a calitatii absolventilor, punandu-se astfel accentul pe capacitatea lor de a aduce o contributie calitativa societatii si dezvoltarii profesionale in plan personal. In acest context, Universitatea `Lucian Blaga` este un centru nodal de conexiuni si parteneriate academice, una dintre universitatile Romanesti cu cea mai mare deschidere internationala, ce promoveaza schimbul constant de idei si valori europene cu nu mai putin de 104 universitati din peste 30 de tari ale lumii. Asadar, infiintarea Catedrei UNESCO in " Managementul Calitatii in Invatamantul Superior si Formare Continua` la universitatea noastra vine ca o incununare fireasca a tuturor acestor eforturi si se inscrie in linia ascendenta a realizarilor de marca ce sunt recunoscute nu numai la nivel national si regional, dar iata si de catre organisme interguvernamentale ca UNESCO si Natiunile Unite.

Rep.: Ce obiective isi propune Catedra UNESCO in perioada urmatoares

S. F.: As incepe prin a va spune ca obiectivele pe care ni le propunem sunt in deplina concordanta cu prioritatile UNESCO, asa cum au fost formulate in iulie 2009 in Comunicatul Conferintei Mondiale despre Invatamantul Superior : Noua Dinamica a Invatamantului Superior si a Cercetarii pentru Schimbarea si Dezvoltarea Societatii. Acestea vizeaza identificarea si sustinerea actiunilor necesare pentru intarirea legaturii dintre absolventi si angajatori, asigurarea crescuta a calitatii invatarii si a competentelor furnizate de invatamantul superior din tara, furnizarea abilitatilor pentru formarea profesionala continua precum si imbunatatirea insertiei socio-profesionale a absolventilor. Pana acum, aceste scopuri au fost doar tangential atinse in Romania si lipsa unei abordari integrate reprezinta motivul pentru care absolventii nostri nu reusesc de cele mai multe ori sa se adapteze noilor cerinte de pe piata muncii. In acest sens, un obiectiv important al Catedrei UNESCO este dezvoltarea si promovarea unui sistem integrat de cercetare, pregatire, informare si documentare in vederea monitorizarii absolventilor, sistem-interfata ce va facilita colaborarea dintre cercetatori, profesori, consilieri de cariera si absolventi. In plan local si imediat, ne propunem dezvoltarea studiilor de cercetare si derularea activitatilor de monitorizare a insertiei socio-profesionale a absolventilor precum si cresterea oportunitatilor de angajare ale acestora, asigurarea competentelor pentru formarea continua si dezvoltare profesionala prin asigurarea unor module, cursuri si programe de reconversie profesionala pentru absolventii universitatii noastre, ai altor institutii si alte grupuri non-traditionale de studenti, crearea unui forum dinamic si activ al cercetatorilor implicati in aceste activitati, conducerea unor campanii de informare asupra politicilor si celor mai bune practici in domeniu, si nu in ultimul rand, crearea unui set de instrumente si a unor modalitati care sa fie utilizate si de alte institutii in vederea atingerii acestor scopuri.

Rep.: Cand vor fi demarate aceste actiuni si ce presupun eles

S. F.: Tin sa precizez ca aceste preocupari nu sunt noi in universitatea " Lucian Blaga` din Sibiu. Prin Centrul de Cercetare a Calitatii si prin proiectele de cercetare, consultanta si pregatire intreprinse in cadrul acestuia, universitatea noastra a reusit deja sa promoveze calitatea in mediul academic, sa realizeze programe de cercetare cu resurse moderne si eficace si sa sporeasca, in fapt, nivelul calitativ al intregului proces instructiv-educativ. Catedra UNESCO s-a racordat tuturor acestor eforturi colective si inca din toamna anului trecut, a contribuit la organizarea Forumului `ULBS in dialog cu Intreprinderile` organizat in cadrul Facultatii de Litere si Arte. Acest forum este unul dintre evenimentele anuale organizate la noi care urmareste sa promoveze comunicarea si cooperarea mediului academic cu intreprinderile din regiune in scopul adaptarii ofertei educationale la realitatile de pe piata muncii. Editia din acest an academic cu tema `Dezvoltarea capitalului uman si social` a fost rezultatul unei excelente colaborari dintre Catedra UNESCO si distinsii mei colegi, Mircea Ardeleanu, Silvia Machein (Lectoratul DAAD), Sylvain Audet (Lectoratul Francez), Dumitra Baron si Dorin Comsa, carora tin sa le multumesc inca o data pe aceasta cale, si ea a cuprins mese rotunde, prelegeri sustinute de experti ai pietei fortei de munca, ateliere de lucru pentru studenti si expuneri de proiecte. Pe aceeasi linie de activitati, as dori sa mai mentionez ca universitatea noastra este una din universitatile-pilot in proiectul national strategic " Absolventii si Piata Muncii` ce are ca scop elaborarea de instrumente de monitorizare a traseului socio-profesional al absolventilor de invatamant superior in vederea implementarii acestora la nivel national si institutional. `Absolventii si Piata Muncii` este primul proiect national care urmareste legatura existenta intre studiile absolvite, activitatea profesionala si cercetare si este adresat tuturor absolventilor unei promotii. Aceasta abordare permite astfel identificarea problemelor si a performantelor la nivelul fiecarui program de studiu al unei universitati, asadar, acest studiu va reprezenta deopotriva si prima `radiografie` detaliata a rezultatelor sistemului de invatamant superior din Romania. Nu lipsit de importanta este si faptul ca acest proiect strategic national se desfasoara in parteneriat direct cu Universitatea din Kassel, Germania, respectiv cu Centrul International pentru Cercetare in Invatamantul Superior din care fac parte 11 tari europene, Japonia si o retea de peste 50 de institutii de invatamant superior din Germania si cu care, tin sa precizez, Catedra UNESCO are o excelenta si stransa relatie de colaborare. Aceasta relatie de colaborare se va consolida si mai mult in viitorul apropiat prin participarea unor specialisti de marca ai INCHER la Conferinta UNESCO-ULBS, organizata de Catedra UNESCO in luna mai anul acesta la Sibiu.

Rep.: Si totusi, ce activitati va propuneti pentru anul acestas

S. F.: Agenda pentru anul acesta cuprinde o paleta foarte larga si diversificata de activitati. In primul rand, vom continua colaborarea stransa, aflata pe o linie ascendenta, cu doua importante organisme internationale, UNESCO si Natiunile Unite. Se stie deja ca Universitatea `Lucian Blaga` din Sibiu este membra fondatoare a Initiativei " Academic Impact` sustinuta si promovata de catre Natiunile Unite, si ca desfasuram deja in cadrul acestei comunitati academice internationale, un numar important de programe, proiecte si initiative relevante. Sub aceasta umbrela prestigioasa, Catedra UNESCO va organiza la Sibiu o Conferinta Internationala UNESCO-ULBS cu tema: `Piata muncii pentru absolventi si sistemele de monitorizare a acestora in vederea imbunatatirii continue a curriculei si cresterii calitatii in invatamantul superior` care va avea loc intre 19-21 mai, 2011 si la care vor participa un numar impresionant de oficiali europeni, ambasadori si reprezentanti ai mediului academic din peste 30 de tari din lume. Profit de acest prilej si adresez o invitatie comunitatii academice sibiene, angajatorilor, reprezentantilor sibieni ai mediului de afaceri, si mai ales absolventilor nostri, de a lua parte la acest eveniment, in premiera organizat la Sibiu si in tara noastra. Mai multe informatii legate de aceasta conferinta pot fi gasite pe site-ul universitatii. Apoi, pe linia activitatilor sustinute de catre UNESCO, ne propunem pe plan local sa organizam un alt forum pentru studentii si absolventii nostri in toamna acestui an, sa crestem calitatea procesului instructiv-educativ, sa punem bazele unui centru regional de management al calitatii in invatamantul superior si formare continua pentru inceput, impreuna cu Austria, Germania, Ungaria si Armenia, urmand mai apoi ca acesta sa fie extins prin cooptarea si altor specialisti de la alte universitati. Lista e lunga si paleta bogata.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 11 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 martie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter