SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGULBS iese in lume. Si aduce lumea la Sibiu

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Primele doua zile ale acestei saptamani aduc la Sibiu un eveniment important pe plan academic, "Zilele Internationale ale Universitatii <> din Sibiu". Manifestarea a adunat ieri sute de participanti, printre care s-au numarat studenti, cadre didactice, dar si alti oameni interesati de ceea ce inseamna vizibilitatea ULBS in lume.

"Trebuie sa intarim ceea ce am inceput"

Deschiderea oficiala a avut loc la ora 9.30, atunci cand, la sediul Facultatii de Medicina din strada Lucian Blaga, Ioan Bondrea, rectorul ULBS, Constantin Oprean, presedintele Senatului Universitatii, Adrian Curaj, directorul Unitatii Executive pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), si Dana Preda, directorul Departamentului de Relatii Internationale si moderator al evenimentului, au deschis manifestarea. Astfel, rectorul Ioan Bondrea a vorbit despre schimbarile pe care le-a adus contextul internationalizarii in mediul academic sibian. "Este dorinta noastra de a participa activ si dinamic la nivel international. Trebuie sa intarim ceea ce am inceput. Pentru ca, iata, aici, avem in randurile noastre si studenti straini care si-au facut, pe o perioada mai lunga sau mai scurta, casa in Sibiu, si studenti care sunt vectorii cei mai buni pentru cresterea vizibilitatii universitatii in lume", spune acesta. De asemenea, un subiect a constat si in alocarea a 6% din produsul intern brut pentru invatamant. "Iata ca in lege scrie ca educatia trebuie sa primeasca 6% din PIB, dar astazi nu stiu daca atinge cifra 3. Ca sa nu mai vorbesc de cercetarea stiintifica, pentru ca este aici domnul profesor universitar Adrian Curaj, care stie exact care sunt alocarile de la buget la acest capitol. in acest context, a fost si motivarea pentru care s-au redus salariile in mediul educational si in toate celelalte. Dadeam un exemplu cu o alta ocazie despre o tara de care cu siguranta ati auzit: Cuba. Ei bine, Cuba, Guvernul si Parlamentul cubanez au decis ca pentru educatie si cercetare sa se acorde 35% din PIB. intr-o tara mult mai saraca decat Romania se gandeste cu perspectiva in viitor", marturiseste Constantin Oprean. La randul sau, Adrian Curaj subliniaza proiectul SMART. "Pentru mine, aceasta idee de specializare o simt si o traduc ca trebuie sa fim destul de inteligenti sa dam valoare unicitatii istoriei stiintifice, tehnologice si culturii romanesti, pentru a putea sa facem diferenta", precizeaza Adrian Curaj.

Secretul sta in inovare

Dupa prelegerile de dimineata, care au inclus si gandurile lui Claudiu Kifor si ale lui Marian Ţiplic, prorectori ai ULBS, au urmat trei workshopuri, toate incepand de la ora 15, care au avut menirea de a clarifica termentul de internationalizare a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. in acest sens, dezbaterea de la Sala Senatului din cadrul Rectoratului, i-a adus pe Alan Stamey, directorul procesului de fabricatie al companiei "Takata" Sibiu, si pe Remus Brad, profesor la Universitate, care au prezentat workshopul "Transferul inovatiei spre comunitatile locale si spre mediul de afaceri". "Universitatile ofera o gama de cunostinte si oameni la care firmele private nu au altfel acces. Companiile se axeaza tot timpul pe rezultate viitoare, iar noi suntem mereu atenti in ceea ce priveste rezultatele urmatorului trimestru si rezultatele de la sfarsitul fiecarei luni", a declarat Alan Stamey, care adauga si faptul ca succesul oricarei firme sta, de fapt, in inovare. De altfel, la Centrul de Reuniune din strada Banatului au avut loc alte doua dezbateri. Prima dintre ele a vizat internationalizarea in educatie, care a adus povestea lui Valentin Grecu, astazi asistent la ULBS, care si-a adus aminte despre o frumoasa experienta, prezentand, in fata tuturor, ceea ce a trait datorita programului "Erasmus", invatand la patru universitati, printre care se numara cea din Sibiu si alte trei din Irlanda, Germania si Scotia. in schimb, cel de-al doilea workshop a pus accentul pe cercetare. Aici, Horatiu Rusu de la ULBS a adus in discutie accesul la finantari externe pentru cercetare, care au la baza, intotdeauna, calitatile individuale si colective ale grupului respectiv.

Evenimentul continua si astazi. Astfel, incepand cu ora 9, Viorel Vulturescu, de la Ministerul Educatiei, José Carlos Tiago de Oliveira, de la Universitatea din Evora, publicistul roman Emil Hurezeanu, Calin Denes din partea ULBS, precum si studenti isi vor sustine prezentarile.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 12 martie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter