SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Ultima piua de ulei

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pe o strada laturalnica din Gura Raului, ascunsa intr-o curte cu multi copaci, se gaseste ultima piua de ulei traditionala si functionala din sat si, probabil, din judet. Piua e adapostita intr-un sopron, asa ca daca nu stii ce comoara a civilizatiei de altadata exista aici, ai fi tentat nici sa nu bagi in seama sopronul facut din lemn.

Piua se afla in gospodaria lui Petru Barza: cu ea a crescut in curte, cu ea cresc in curte si cei trei copii ai lui, doar instalatia a trecut din generatie in generatie in familia Barza de mai bine de un secol incoace. Petru Barza a mostenit piua de la tatal lui, care, la randul sau, a mostenit-o de la tatal lui si uite-asa si instalatia traditionala, si mestesugul, si meseria de oloier s-au perpetuat in familie: "Piua aceasta, din spusele tatalui meu, e de pe la 1900. Din tot judetul, dar si din Alba si din Mures veneau oameni sa faca ulei din seminte de bostan. Acum e tot mai putin de lucru", povesteste oloierul, iar din voce-i razbat si respectul pentru mostenirea parinteasca si dragul pentru o meserie uitata.



"Filtre" traditionale: tesaturile batute in piua



Doua usi are sopronul, iar prima dintre ele te duce catre prima masinarie a pivei: "Aici e masina care separa samburele de coaja. Samburele e zdrobit, deasupra sitei ramane coaja, iar dedesubt cade faina", explica oloierul. Rezumat in cateva cuvinte, procesul pare unul simplu ca "Buna ziua", dar odata ce privesti masinaria iti dai seama ca zdrobitul samburilor nu se face fara efort.

Masina de separat samburi e, de fapt, un angrenaj dominat de o roata ce are cam un metru inaltime. Samburii se pun intr-o palnie, de mari dimensiuni si ea, care, actionata fiind de roata, de curele si de o manivela, sparge samburii si ii lasa sa cada apoi pe o sita: faina din samburi curge intr-o tava imensa din lemn, iar samburii se duc pe banda, spre o alta tava, tot din lemn si tot mare. Masinaria e de fabricatie americana si poarta si o inscriptie Turner Mill. Varsta ei? Cine s-o mai stie: "cred ca de cand e piua, e si masina asta", spune Petru Barza.

Faina obtinuta prin masinaria americana e umezita intr-o troaca si dusa intr-o alta incapere a sopronului. Aici totul e dominat de un mamut din lemn ce se intinde pe vreo 6-7 metri lungime si pe vreo 2,5-3 metri inaltime. Are forma de dreptunghi, atat doar ca intr-o parte, o barna mare se prelungeste ca o cumpana si se "ineaca " intr-o gramada de patru pietre mari de rau. Din lemn de stejar e facut mamutul angrenaj si fiecare barna a fost cioplita cu barda, spune oloierul.

Dar pana sa vezi ce se intampla cu uriasul schelet din lemn, atentia ti se indreapta spre o tigaie cu diametru de un metru, asezata intr-un colt. Tigaia e facuta din alama si are maner din lemn. Acum se descifreaza si misterul ei: faina umezita e luata din troaca cea mare cu o covata mai mica, ce are functie de masura, si e pusa in imensa tigaie "Materialul, adica faina umezita cu apa, se prajeste la foc temperat timp de o jumatate de ora. Tot mesteci in ea pana se evapora toata apa pe care ai bagat-o la framantat; apoi, faina ramane aspra ca nisipul si se baga in niste carpe tesute si batute in piua, astea-s filtrele noastre ", spune Petru Barza luand de pe mamutul de lemn niste tesaturi mari, albe. "Ţesatura asta e normala, in patru ite, dar cum e batuta in piua se scamoseaza ca si paturile din Maramures si se face mai groasa si mai rezistenta. Daca nu-s batute in piua, carpele astea se rup imediat. Daca lucrezi 24 de ore, un rand de carpe se rupe. Acum tot mai greu fac rost de ele. Mai demult tesea mama in razboi si era piua unde se bateau, acum nu mai functioneaza nicio piua in sat. Le mai intarim in masina de spalat, le invarte acolo in cateva programe si asa se mai scamoseaza sa le faca mai rezistente ", povesteste oloierul.



1,5 litri de ulei din 12 kilograme de seminte



Odata invelita bine in tesaturi, faina isi ocupa locul in imensul angrenaj de lemn; de fapt, e pusa intr-o gaura de mari dimensiuni, cioplita in barna groasa stejar; peste ea se asaza un popic, ce masoara aproape de metru inaltime. Misterul popicului se dezvaluie imediat, doar ca trebuie sa mai ai putina rabdare si sa-ti muti privirea mai departe spre capatul cumpenei, unde atarna o barna ingropata intr-o gramada de bolovani.

Te minunezi de marimea bolovanilor de rau, dar si de barna orizontala, asezata cam la un metru si jumatate de la pamant. ┼×i barna asta are rostul ei, caci piua e actionata manual: doi oameni invart de barna mica orizontala, iar podul cu bolovani se ridica, presand in continuu pe popic si pe faina invelita in tesaturi. ┼×i uite asa prin presare, faina "leapada" ulei. Cam o jumatate de ora dureaza presarea si strop cu strop uleiul se strange in oala, asa cum am vazut de atatea ori la teascurile de struguri ale bunicilor. "Dureaza cam o jumatate de ora pana se scurge tot uleiul si ramane turta uscata. ┼×i tot cam o jumatate de ora dureaza pana se prajeste alta turta, e totul calculat. "

Turtele sunt uscate iasca si de culoare alb-gri deschis, usoare nu-s si nici nu ai banui ca odinioara erau faina, daca e sa te gandesti ca par a fi facute din straturi succesive, si nu din faina bine presata, stoarsa de ultimul strop de ulei: "Ca sa ai in mana o asemenea turta s-au folosit cam 12 kilograme de seminte, o feldera jumate cum zicem noi, din care ies 1,5 litri de ulei. Sunt samburi care-s mai sanatosi, mai bobonati de dau mai bine, si samburi mai seci, dar cam asta e media de 1,5 litri. " Iar uleiul obtinut e unul gros, atat de gros, ca de s-ar turna in el ulei rafinat din comert, nici nu ti-ai da seama de diferenta: "Eu vreau sa mananc ceva curat, natural, sanatos si traditional pregatit. De ce sa bagi ulei din comert in uleiul de piua?! Uleiul asta e nemapoimenit la salate, abia trebuie sa pici din el ca imediat da gust mancarii. Dupa ce a murit tata, cativa ani nu am mai facut ulei acasa, dar apoi am reinceput ca imediat iti dai seama ca e cu totul alta calitate... "

***

Din floarea soarelui, din germeni de porumb, din, nuci, din dovleac - din toate a facut ulei Petru Barza. Acum sunt tot mai putini cei care vin la oloier pentru "o litra de ulei curat", dar pentru el, pentru cel crescut langa piua, parca nu vin Pastile, daca nu are pe masa ulei de piua.

Acum piua din Gura Raului tace si va mai tacea inca vreo cateva luni bune si nici nu-i de mirare ca doar ulei la piua se facea doar in postul Pastilor: "De obicei in postul Pastilor se facea si se face ulei la piua. Cum le era dor oamenilor sa manance carne de miel, asa le era dor si sa aiba ulei de piua pe masa."

Pagina realizata de Maria SP─éTARIU


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 18 septembrie 2012






Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 25 ianuarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter