SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUmiliti: persoanele cu handicap neurolocomotor, puse in aceeasi oala cu falsii handicapati

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Persoanele cu handicap neurolocomotor permanent din judetul Sibiu s-au declarat nemultumite de reevaluarea dosarelor, pentru ca majoritatea au handicap vizibil si permanent. Oamenii se simt umiliti pentru ca sunt pusi degeaba pe drumuri si obligati sa cheltuiasca intre 200 si 500 de lei pentru a se prezenta la comisie sa dovedeasca fie ca nu au o mana, fie ca nu au un picior sau ca poliomielita sau alte boli ii impiedica sa duca o viata normala. Scandalul a pornit din cauza certificatelor de handicap false emise la Sibiu.

Reprezentantii Asociatiei Persoanelor cu Handicap Neurolocomotor din judetul Sibiu si-au exprimat, vineri, intr-o conferinta de presa, nemultumirea fata de faptul ca sunt "pusi in aceeasi oala " cu cei care au obtinut certificate de handicap ilegal. Oamenii spun ca sunt chemati degeaba la comisia de reevaluare. "Este bataie de joc, suntem umiliti, batjocoriti, suntem cersetori in Romania. Suntem purtati ca niste cersetori sa reinnoim niste certificate, ca sa ce? Suntem aceleasi persoane cu acelasi handicap. Sunt persoane care nu au o mana, un picior, care merg in carucioare. Acestia nu s-au facut bine peste noapte ", a declarat Marcela Brad, presedinta Asociatiei Persoanelor cu Handicap Neurolocomotor din judetul Sibiu.

Fara mana de 60 de ani, pus sa-si dovedeasca handicapul

Potrivit Marcelei Brad, majoritatea membrilor asociatiei au certificate de handicap permanent, iar obtinerea tuturor actelor necesare pentru reevaluare costa intre 200 si 500 de lei. Marcela Brad a anuntat ca a primit, pana in prezent, 60 de plangeri de la membrii asociatiei, care, in urma reexaminarii, fie au ramas fara certificatul de handicap, fie au fost incadrati intr-un grad inferior, desi starea lor de sanatate nu s-a inbunatatit. in aceasta situatie este si Radu Şoroaga, de 71 de ani, din Sibiu, care are amputatie de antebrat drept si gamba stanga. "Am acest handicap de la 16 ani. Acum am 71 de ani si am muncit tot timpul, pana la varsta normala de pensionare. in septembrie, am primit o adresa sa aduc documentele de la spital de cand aveam 16 ani. Nu le mai am, s-au pierdut pe drum, am locuit in nenumarate locuri. in plic era, printre altele, si o cerere ca vreau eu sa fiu reexeminat, ca rog eu sa fiu reexeminat. in comisie a fost o doamna de la Bucuresti si una de la Sibiu. Nu a fost o reexaminare, ci o vedere generala, daca pot sa ma ridic si sa merg, daca sunt protezat. Şi? Asta inseamna ca sunt mai zglobiu sau mai indemanatic? Cu timpul boala se agraveaza, cu proteza cazi tot timpul, plus boli pe care le aduni. Asta a fost tot, alta examinare nu a fost. Mi-a zis sa merg acasa. Am primit, apoi, hartia prin care eram anuntat ca se suspenda prestatiile sociale", a spus acesta. Potrivit actului pus la dispozitia presei, de la 1 noiembrie acestuia i s-a suspendat "dreptul la prestatii sociale pana la incheierea procesului de reevaluare", desi este evident ca barbatul nu are un brat si un picior.

intr-o situatie asemanatoare este Valeria Bichis, cu tripla artrodeza si o diferenta de 10 centimetri in lungimea piciorului stang fata de cel drept. Pana cand a fost reevaluata femeia avea certificat de handicap permanent, in baza caruia primea, lunar, 235 de lei. Dupa revaluare a fost incadrata intr-un handicap mai usor si primeste doar 33,5 lei pe luna.

Marcela Brad a anuntat ca, in semn de protest, ea, personal, nu se va prezenta la comisie, desi a fost convocata. in plus, Brad a anuntat ca, in 3 decembrie, cand se sarbatoreste Ziua Internationala de Constientizare a Societatii Civile vizavi de persoanele cu handicap, membrii asociatiei vor face o actiune de protest in Piata Mare a Sibiului. Asociatia Persoanelor cu Handicap NeuroLocomotor din Sibiu numara 3.200 de membri.

Senatorul PNL de Sibiu, Minerva Boitan spune ca a trimis nenumarate interpelari catre ministrul Muncii, prin care ii solicita o rezolvare a problemei create la Sibiu, pentru ca ceea ce se intampla cu persoanele cu handicap neurolocomotor este un fapt grav, care poate avea urmari si mai grave. Senatorul considera ca scopul real al acestor reevaluari a dosarelor este acela de a reduce bugetul alocatiilor bugetare.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 28 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter