|
|
iul 13 2017
Aproximativ 25.000 de militari din 22 de tari aliate si partenere vor participa, in perioada 11-20 iulie, la exercitiul multinational Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), care se va desfasura pe teritoriile Bulgariei, Romaniei si Ungariei. Saber Guardian este un exercitiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat pana acum, ca numar de participanti si obiective urmarite, dorind sa demonstreze capacitatea de descurajare, in special prin posibilitatea de mobilizare rapida si concentrare a fortelor in orice moment, oriunde in Europa. Redislocarea masiva a unor militari apartinand Brigazii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa si deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, in diverse locuri de desfasurare din cadrul ariei de operatii intrunite din Ungaria, Romania si Bulgaria vor constitui principalele actiuni in cadrul exercitiului. Mai mult, SG17 va include antrenamente de stat major si de trageri de lupta, fortari de cursuri de apa, precum si evacuarea medicala si tratamentul ranitilor. In marja SG17 sunt planificate si alte actiuni si evenimente de sprijin, in zilele premergatoare sau ulterioare exercitiului. Pentru marirea eficacitatii acestuia, SG17 va fi sprijinit de cateva exercitii de mai mica amploare ale SUA si tarilor partenere si aliate din Europa, in regiunea Marii Negre, facilitandu-se, in acest mod, executia unei game largi de actiuni militare pentru asigurarea securitatii si stabilitatii in zona, contribuind astfel la intarirea posturii de descurajare.
Obiectivele Romaniei Romaniei, ca stat membru al NATO, are obiective care sunt in consonanta cu interesele nationale ale tarii si se pot defini astfel:
Romania considera ca frontiera comunitatii euro-atlantice, bazate pe democratie, libertate si securitate nu trebuie sa se opreasca la frontiera estica a Romaniei. Europa nu poate fi completa fara integrarea Balcanilor de Vest in structurile europene si euro-atlantice. Prin sprijinirea ferma a acestei perspective si a reformelor derulate de statele din regiune, Romania contribue la modelarea unui climat de stabilitate pe termen lung. Parteneriatele NATO cu UE si ONU asigura cooperarea in problemele de interes comun si contribuie semnificativ la contracararea amenintarilor si provocarilor la adresa securitatii internationale. Romania a sprijinit constant dezvoltarea dialogului si cooperarii NATO - UE in cat mai multe domenii de interes comun, cu respectarea specificitatii si autonomiei de decizie a fiecareia dintre cele doua organizatii. Relatia Aliantei Nord-Atlantice cu Organizatia Natiunilor Unite este una de o relevanta deosebita pentru contributia NATO la pacea si securitatea la nivel international. romania ungaria bulgaria cum europa germania ucraina securitate clima ungariei ipa gura carare evacuare mobilizare tratament antrenamente cavaleri </em </strong atl marire pana cal egr far dres antrenament 2013 cooperari de Adrian Popescu Alte stiri adaugate joi, 13 iulie 2017Arhiva stirilor locale |
|