SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUn periplu literar prin comunitatile romanilor din America

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Este Mihai Eminescu poetul national al romanilor? Cu aceasta intrebare isi incepea zilele trecute d-na prof. dr. Anca Sirghie de la Universitatea " Alm a Mater " din Sibiu una dintre prelegerile oferite romanilor stabiliti in America si Canada. Dupa popasul facut la Cenaclul Romanesc din Denver, Colorado, dupa ce a lansat la New York ultimele doua carti editate in tara si a tinut o comunicare la Simpozionul International Mihai Eminescu la Institutul Cultural Roman din stralucita metropola americana, a urmat sa raspunda invitatiei de a le vorbi romanilor din Windsor, Canada.

Anul acesta, Anca Sirghie ne-a rezervat surpriza de a fi prezenta pe data de 3 februarie la Windsor, Canada, invitata a Societatii Culturale romano-canadiene " Graiul Romanesc " si a membrilor Catedralei Ortodoxe Sfantul Gheorghe, care a gazduit evenimentul in primitoarea ei sala sociala.

Prelegerea d-nei Anca Sirghie a fost deschisa cu intrebarea de mai sus, pusa cu scopul introducerii in sfera luminoasa a poeziei Romanesti in care imaginea poetului nostru national este simbol si model viu, nicidecum " exponentul cel mai valoros al Muzeului Literaturii Romane " (M. Spiridon) sau " Cadavrul din debara " (H. Patapievici). Este subliniat faptul ca poetul apartine nu numai tarii care trece prin anotimpurile capricioase ale postmodernismului, ci tuturor romanilor din lume, indiferent pe ce meridian vietuiesc.

La inceput de secol XXI, autorul Luceafarului continua sa ramana " Everestul cuvantului romanesc " cum cu evlavie a fost declarat de admiratorii care i-au patruns sensurile tainice si pline de intelesuri. " Mai mult decat oricand - a conchis Anca Sirghie - in tulburele peisaj al prezentului, tinerii cititori au nevoie de modele, de pilda constiinei lui curate si drepte. Este nevoie de un etalon al valorii estetice, cum niciun alt creator roman de poezie nu ne-a lasat. Eminescu dainuie peste timp si esenta lui pura vegheaza devenirea noastra ca o coloana de lumina ".

S-a continuat cu lansarea volumelor editate de d-na Anca Sirghie si Marin Diaconu: " Fratele fiului risipitor ", de Aurel Cioran si " Daltuiri " de Radu Stanca. A fost consemnata contributia pe care cele doua volume o aduc la cunoasterea unor personalitati transilvanene, cum sunt Radu Stanca, din creatia caruia in volumul " Daltuiri " sunt scoase la lumina pagini uitate din publicistica celor trei decenii antume si Aurel Cioran, care a inteles sa infrunte toate obstacolele, pastrandu-si crezul pana la moarte. in fapt, " Fratele fiului risipitor "este cartea celor doi intelectuali din Rasinarii Sibiului, Emil si Aurel Cioran, ale caror destine divergente nu i-au impiedicat sa pastreze cu sfintenie sentimentul originilor. Legat de prezentarea cartilor a vorbit profesoara Doina Popa din Dexter, Michigan, care a lecturat apoi versuri din poemele " Corydon ", " Ars Doloris " si " Argonautica ".

Dintre prezentatori, d-na Emilia Matei a rostit cuvinte alese despre cartea " Fratele fiului risipitor " , despre Emil si Aurel Cioran, iar d-l Beni Pelger, presedintele Societatii " Graiul Romanesc ", a incheiat actiunea vorbind despre cele doua carti lansate la Windsor, multumind tuturor celor ce si-au adus contribuia la acest eveniment cultural de suflet: familia preotului George Sandulescu, Monica Mihalceanu, Carmen Ognean, iar din partea societatii, Nicoleta Burlea insotita de ceilalti membri.Prof. Doina POPA - Dexter, Michigan


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 26 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter