SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUn scanner performant "trimite" pe net publicatiile de pe rafturi

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Foaia Poporului, Telegraful Roman, seria noua a Revistei Transilvania - si in viitor si cotidianul Tribuna - aflate in patrimoniul Bibliotecii ASTRA sunt scanate cu un aparat profesional si disponibile pe o pagina de internet, unde cititorii vor putea accesa foarte simplu colectiile publicatiilor periodice din perioada moderna si contemporana.

Colectiile de publicatii periodice din perioada moderna si contemporana, in special presa sibiana, colectiile speciale, precum si fondul de carte veche din patrimoniul Bibliotecii Judetene ASTRA vor avea vizibilitate internationala prin publicarea lor pe portalul www. europeana.eu. Portalul se adreseaza muzeelor, arhivelor, bibliotecilor care pot participa cu colectii sau documente din patrimoniul propriu care sunt specifice zonei sau institutiei.

Scannerul in valoare de aproximativ 30.000 de euro a fost cumparat la finele anului trecut, din fondurile alocate din bugetul Consiliului Judetean.

"Am certitudinea ca acest scanner performant este o buna investitie pe care Consiliul Judetean Sibiu a finantat-o si urez succes celor care sunt si vor fi implicati in proiectul de digitizare a publicatiilor valoroase pe care le are Biblioteca Judeteana Astra. Patrimoniul cultural-istoric al bibliotecii trebuie si merita sa fie valorificat pentru a putea fi cunoscut si consultat din orice colt de pe glob ", a spus ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea.

Silviu Bors, directorul bibliotecii, explica faptul ca aparatul a inceput sa fie folosit pentru continuarea proiectului bibliotecii judetene de a digitiza presa locala din perioada moderna si contemporana, care va putea fi astfel consultata de un public considerabil mai mare.

Programul de digitizare contribuie la protejarea patrimoniului propriu, deoarece publicatiile incluse in arhiva electronica nu vor mai fi imprumutate decat in cazuri exceptionale, iar in acest fel se va evita uzura acestora.

Anul acesta, responsabilii Bibliotecii Astra si-au propus sa scaneze aproximativ 10.000 de pagini din doua publicatii locale foarte solicitate de cercetatori, Foaia Poporului si Telegraful roman, perioada 1853-1873, precum si din Revista Transilvania, seria noua, incepand cu anul 1972.

Bors spune ca procesul de scanare se face intr-un timp scurt, insa fiind vorba de un numar mare de pagini si astfel de multa munca va incheia un parteneriat cu Universitatea "Lucian Blaga " din Sibiu prin care vor fi cooptati in proiectul de digitizare cat mai multi studenti. Acestia vor fi instruiti si vor scana aproximativ 10 ore zilnic. De asemenea, Biblioteca va colabora si cu Mitropolia Ardealului care va pune la dispozitie exemplare din "Telegraful roman " care sunt intr-o stare de conservare superioara celor de la biblioteca.

Biblioteca ASTRA are amenajate in sediul vechi cateva spatii care gazduiesc colectiile speciale ale bibliotecii, si care cuprind exemplare unice in tara. Aproximativ 600 de manuscrise Cioran, carte din secolul al XVI-lea si multe alte valori impresionante se afla aici si sunt solicitate in special de cercetatori din tara, dar si din Italia, spre exemplu, sau din Ungaria. Silviu Bors spune ca intentioneaza sa instaleze in viitor un sistem special care sa asigure si climatic conditiile speciale de pastrat aceste colectii.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 13 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter