SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING`Unde se duc gunoaiele cand se duc`: de anul viitor, aruncam gunoiul in patru pubele separate

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cel mai important proiect de mediu din jude╚Ťul Sibiu – cel pentru colectarea selectiv─â a de╚Öeurilor – va fi implementat anul viitor, pentru acest an fiind prev─âzute finalizarea lucr─ârilor de construc╚Ťie ╚Öi a achizi╚Ťiilor de echipamente.

Practic, sibienii vor trebui s─â fie aten╚Ťi la modul in care i╚Öi arunc─â gunoaiele, imp─âr╚Ťite in patru categorii: biodegradabile (pubelele maro), din hartie sau carton (pubele albastre), din plastic sau metal (pubele galbene) sau din sticl─â (pubelele verzi). Colectarea de╚Öeurilor biodegradabile va fi f─âcut─â doar in municipiile Sibiu ╚Öi Media╚Ö.
Chiar ╚Öi a╚Öa selectate, gunoaiele tot vor ajunge la sta╚Ťia de sortare de la ╚śura Mic─â. Aici, de╚Öeurile vor fi desc─ârcate pe dou─â benzi de sortare, unde lucreaz─â cate zece oameni. De╚Öeurile vor fi din nou triate ╚Öi de ace╚Ötia, urmand a fi imp─âr╚Ťite in acelea╚Öi patru categorii, plus cea a de╚Öeurile ce nu mai pot fi valorificate ╚Öi care vor ajunge in groapa de gunoi de la Cristian. "Partea de implementare a acestui proiect va fi mai grea decat partea aceasta, de construc╚Ťie ╚Öi achizi╚Ťie ", apreciaz─â vicepre╚Öedintele CJ Sibiu, Ioan Banciu. Practic, to╚Ťi oamenii jude╚Ťului vor trebui s─â inve╚Ťe rostul culorilor din sistemul de colectare selectiv─â. C─âci sunt mai multe decat cele patru amintite pan─â acum: vor mai fi pubelele sau containerele gri, pentru de╚Öeurile reziduale. Apoi, un tratament special va fi acordat echipamentelor electrice ╚Öi electronice, de╚Öeurilor voluminoase, a celor din construc╚Ťii ╚Öi demol─âri ╚Öi a de╚Öeurilor periculoase menajere.

Autorit─â┼úile jude┼úene spun c─â, pentru inceput, nu vor fi sanc┼úiona┼úi cei care nu respect─â regulile colect─ârii selective a de┼čeurilor. Dar nu exclud ca, in viitor, cei care arunc─â hartia la plastic sau sticla la metal – de exemplu - s─â nu suporte ┼či diferite consecin┼úe.


Termen final, august 2015

Autorit─â╚Ťile jude╚Ťene au f─âcut o prezentare a proiectului "Sistemul integrat de management al de╚Öeurilor in jude╚Ťul Sibiu ", proiect care – in vara lui 2012 – avea mari intarzieri, antreprenorul general intrase in insolven╚Ť─â, existand riscul real de a pierde finan╚Ťarea european─â. "Este un proiect care ne-a dat la inceput b─ât─âi de cap. Am schimbat intreaga echip─â de proiect, acum pot s─â spun acest lucru. Progres fizic al lucr─ârilor este de 81%. in august 2015 vrem s─â incheiem acest proiect, iar jude╚Ťul Sibiu s─â aib─â un sistem modern de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor ", a declarat pre╚Öedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea. Cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de lei, proiectul este implementat de autoritatea jude╚Ťean─â.
Actualul stadiu al proiectului – lucr─ârile – presupune ridicarea unei sta╚Ťii de sortare a de╚Öeurilor la ╚śura Mic─â ╚Öi a dou─â sta╚Ťii de compost, la ╚śura Mic─â ╚Öi Tarnava. in plus, in proiect este inclus─â ╚Öi inchiderea gropilor de gunoi neconforme de pe teritoriul jude╚Ťului.
in procedur─â de derulare este achizi╚Ťia de echipamente de colectare: in total, peste 100.000 de recipiente, de dimensiuni ╚Öi utilit─â╚Ťi diferite. in preg─âtire sunt licita╚Ťiile pentru atribuirea gestion─ârii colect─ârii ╚Öi transportului de╚Öeurilor, iar o alt─â licita╚Ťie va fi organizat─â pentru atribuirea serviciilor de gestionare a sta╚Ťiei de sortare ╚Öi a celor de compost.

Nimic s─â nu se piard─â...

"╚Üinta acestui proiect este de a reduce cantit─â╚Ťile de de╚Öeuri depozitate in groapa de la Cristian. Acesta este un proiect de succes ", asigur─â vicepre╚Öedintele Ioan Banciu. Practic, pe lang─â diferitele modalit─â╚Ťi de selectare a de╚Öeurilor, in cadrul proiectului se incearc─â inclusiv valorificarea de╚Öeurilor biodegradabile ce pot deveni compost. Sta╚Ťia de la ╚śura Mic─â ╚Öi cea de la Tarnava au o capacitate de 16.800 tone/an, respectiv 7.800 tone pe an. in aceste sta╚Ťii, aceste de╚Öeurile – dup─â selectare – sunt depozitate pe rampe speciale, cu sisteme de aerisire ╚Öi umectare, cu spa╚Ťii speciale de depozitare ulterioar─â, astfel incat in aproximativ dou─â luni, aceste de╚Öeuri s─â poat─â fi vandute ca ╚Öi ingr─â╚Ö─âmant.

Cum vom arunca, de la anul, gunoaiele

Deșeurile de hartie și carton

Unde le po╚Ťi colecta – in debara sau in c─âmar─â, intr-un col╚Ť al buc─ât─âriei, intr-o pung─â mai mare sau un sac de gunoi.
La ce trebuie s─â ai grij─â – s─â colectezi de╚Öeuri in general curate. De exemplu, nu se pun: ambalajul de la unt, ╚Öerve╚Ťelele folosite sau farfuriile de hartie de unic─â folosin╚Ť─â foarte murdare.

Ce de╚Öeuri po╚Ťi colecta:
Ziare, reviste, pliante ╚Öi cataloage de prezentare, c─âr╚Ťi vechi de telefon;
Hartie tip─ârit─â ╚Öi coresponden╚Ť─â veche, plicuri, agende ╚Öi caiete vechi;
Ambalaje de hartie ╚Öi carton curate (de la mancare, de la cosmetice, de la imbr─âc─âminte ╚Öi inc─âl╚Ť─âminte);
Hartie de impachetat folosit─â;
Cartoane de ou─â;
Pungi de hartie care nu mai pot fi folosite;
Tuburile de la prosoapele de bucătărie din hartie și de la hartia de toaletă;
Farfurii ╚Öi pahare de unic─â folosin╚Ť─â folosite (dac─â nu sunt foarte murdare).

Ce de╚Öeuri NU po╚Ťi colecta:
┼×erve╚Ťele de hartie folosite;
Scutece de unic─â folosin╚Ť─â ╚Öi tampoane;
Ambalaje de hartie foarte murdare;
Vesel─â de unic─â folosin╚Ť─â foarte murdar─â;
Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.
Ce faci cu ele – arunc─â-le in recipien╚Ťii cu capac albastru (pubele, containere sau igloo).


Deșeurile de plastic și metal

Unde le po╚Ťi colecta – in debara sau in c─âmar─â, intr-un col╚Ť al buc─ât─âriei, intr-o pung─â mai mare sau un sac de gunoi. Le po╚Ťi colecta impreun─â, deoarece a╚Öa sunt colectate ╚Öi in recipien╚Ťi – pubele sau containere.
La ce trebuie s─â ai grij─â – s─â colectezi de╚Öeuri care nu con╚Ťin urme de substan╚Ťe periculoase – de exemplu ambalajele de la diverse vopseluri sau agen╚Ťi de cur─â╚Ťare. Acestea sunt de╚Öeuri periculoase ╚Öi se colecteaz─â separat.

Nu este necesar─â sp─âlarea ambalajelor inainte de a fi aruncate!

Ce de╚Öeuri po╚Ťi colecta:
Orice fel de ambalaje de plastic (de la mancare, de la cosmetice, de la imbr─âc─âminte ╚Öi inc─âl╚Ť─âminte);
Pungi ╚Öi saco╚Öe care nu mai pot fi utilizate, golite de con╚Ťinut;
Folii de plastic protectoare (de la ambalarea produselor electrice);
Sticle de plastic de la b─âuturi (PET-uri);
Cutii de medicamente goale;
Juc─ârii de plastic ce nu mai pot fi folosite;
Cutii de plastic, ligheane și ghivece de flori sparte, veselă de plastic;
Ambalaje de metal golite de con╚Ťinut (cutii de conserve, doze de b─âuturi din aluminiu), inclusiv de la mancarea de animale;
Folie de aluminiu;
Tuburi de spray-uri goale;
Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.

Ce de╚Öeuri NU po╚Ťi colecta:
Cutii de la vopsele, diluan╚Ťi ╚Öi de la alte substan╚Ťe chimice periculoase;
Deșeuri de echipamente electrice și electronice, chiar dacă sunt din metal;
Baterii uzate;
Seringi folosite și alte deșeuri medicale din plastic sau metal.
Ce faci cu ele – arunc─â-le in recipien╚Ťii cu capac galben (pubele, containere sau igloo)

Deșeurile de sticlă

Unde le po╚Ťi colecta – in debara sau in c─âmar─â, intr-un col╚Ť al buc─ât─âriei, intr-o pung─â mai mare sau un sac de gunoi.
La ce trebuie s─â ai grij─â – s─â colectezi doar de╚Öeurile de ambalaje. Alte resturi de sticl─â (de exemplu de la un geam spart) nu se colecteaz─â impreun─â cu acestea.

Nu este necesar─â sp─âlarea ambalajelor inainte de a fi aruncate!

Ce de╚Öeuri po╚Ťi colecta:
Orice fel de ambalaje de sticlă care nu mai pot fi returnate (sticle de bere, vin, băuturi spirtoase și răcoritoare) de orice culoare (albă, maro sau verde);
Ambalaje de sticl─â de la produsele cosmetice (sticle de parfum).

Ce de╚Öeuri NU po╚Ťi colecta:
Orice ambalaj de sticl─â contaminat cu substan╚Ťe periculoase (vopsea, diluant, produ╚Öi petrolieri etc.);
Resturi de ceramic─â (ex. farfurii sparte);
Geamuri sau oglinzi sparte;
Becuri și neoane.
Ce faci cu ele – arunc─â-le in recipien╚Ťii cu capac verde (pubele, containere sau igloo).


Deșeurile biodegradabile

Sistemul integrat de gestionare a de╚Öeurilor implementat in jude╚Ťul Sibiu presupune colectarea separat─â a de╚Öeurilor biodegradabile menajere in municipiile Sibiu ╚Öi Media╚Ö.

Unde le po╚Ťi colecta – intr-un recipient pus undeva in buc─ât─ârie (s─â-╚Ťi fie la indeman─â), recipient in care pui o pung─â de plastic (de preferat deja utilizat─â).

La ce trebuie s─â ai grij─â – de╚Öeurile biodegradabile pe care le colectezi s─â nu fie ambalate. Nu arunca uleiul r─âmas de la g─âtit sau alte lichide in recipientul in care colectezi de╚Öeurile biodegradabile.

Ce de╚Öeuri po╚Ťi colecta:
Resturi de mancare g─âtit─â care nu mai poate fi consumat─â;
Coji și alte resturi de fructe și legume;
Resturi de carne și pește, inclusiv oase;
Resturi de orez, de paste, de fasole și alte cereale;
Coji de ou─â, coji de nuci;
Resturi de produse lactate (branz─â, iaurt, smantan─â etc.);
Plicule╚Ťe de ceai folosite, za╚Ť de cafea;
Resturi de paine, de prăjituri și alte produse de patiserie;
Produse alimentare expirate (numai dup─â ce le verifici dac─â s-au stricat sau nu).

Ce de╚Öeuri NU po╚Ťi colecta:
Orice fel de ambalaj;
Lichide, cum ar fi resturi de sup─â sau de lapte;
Ulei folosit sau alte gr─âsimi lichide;
Mucuri de ╚Ťig─âri;
Orice alte deșeuri care nu sunt resturi alimentare.
Ce faci cu ele – arunc─â-le in recipien╚Ťii cu capac maro (pubele sau containere).

Sursa: sibiulrecicleaza.ro

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 07 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 februarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter