SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUneori, sunt ultima speranta

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Viata unor oameni depinde adesea de ei. Cainii crescuti si dresati cu grija in Centrul Chinologic "Aurel Greblea" din padurea Dumbrava.

Centrul Chinologic nu seamana cu o unitate militara. E frumos, foarte linistit, idilic s-ar putea spune. Bine ascuns de ochi curiosi, la marginea padurii Dumbrava. Daca nu ai fi oprit la poarta de un ofiter exigent, nici nu ti-ai da seama ca acolo se antreneaza soldatii patrupezi ai Romaniei.

E ora de liniste. Cateii sunt in remize, terenul de antrenament e gol, asteapta urmatoarea tura de recruti care vor intra in pregatiri, pentru a deveni cei mai buni caini politisti din Europa. Pregatirea efectiva a unui catel dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de specializarea in care este antrenat, cea mai indelungata fiind pentru cainii pregatiti pentru detectare de miros si descoperire de droguri. Fiecare semestru de antrenament reuneste la centrul chinologic in jur de 300 de politisti, majoritatea romani, insa si multi din strainatate. Pentru ei, centrul chinologic construieste un hotel, in care toti cursantii vor fi cazati si care va fi gata in viitorul apropiat. Testele de absolvire a cursului se dau in pereche. Cainele este notat la mai multe categorii personalitate, curaj, aptitudini de serviciu in probleme prin care trebuie sa treaca. Salt peste obstacole, reactii la focuri de arma, identificare persoane, cautare de colete, prindere si perchezitie, fiecare in functie de specializare.

Insa poate mai importanta decat faza de pregatire a acestor caini este cresterea lor. Fiecare caine este analizat atent din prima zi de viata. Arborele genealogic al fiecarui caine se intinde pe mai multe generatii, cel putin patru, pentru a se evita cosangvinizarea speciei. Cainele primeste la nastere un carnet de serviciu, cu cod de bare si cip international. Sunt verificati de la bun inceput, iar cei care nu demonstreaza abilitati specifice sunt indepartati. Cainele este disponibilizat ca orice alt mijloc fix. Multi dintre ei sunt vanduti sau adoptati. "Am vrea sa avem un cadru legal in care sa putem sa vindem acesti caini catre firme de paza, sau catre Politia Comunitara, de exemplu. Acesti caini sunt foarte bine antrenati dar nu sunt perfecti", spune Crisan Lazureanu, comandantul Centrului Chinologic.

Nina este un ciobanesc german antrenat pentru detectarea urmelor de miros. Ea a fost vedeta cautarii unei persoane evadate in judetul Bistrita Nasaud. Timp de o luna, cateva sute de politisti au cautat infractorul evadat. Fara niciun rezultat, au apelat la Centrul Chinologic din Sibiu. in prima zi, nimic. in a doua zi, in timp ce se indreptau spre grupul de cautare, Nina a cotit in directia opusa. insotit doar de caine, care este antrenat sa nu muste, sa nu fie violent, agentul Vlad Aurelian l-a gasit pe evadat, ascuns intr-un crang, inarmat cu un cutit. Cu ajutorul cainelui, desi neagresiv, agentul de politie a reusit sa il scoata din padure si sa il predea anchetatorilor.
de Bogdan BRYLYNSKI


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 01 aprilie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter