SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUniversitatea "Lucian Blaga", excedent financiar de peste 21 milioane de lei

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Realizarile lui 2009 si prioritatile acestui an au fost prezentate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul Universitatii "Lucian Blaga", care a declarat ca anul 2009 a fost unul care l-a multumit .

Pe plus, in an de criza 

"in perioada de criza financiara, ULBS a reusit sa plateasca toate datoriile, salariile, bursele si a realizat investitii pentru intarirea patrimoniului. Am incheiat anul trecut cu un excedent financiar de 21.461.243 lei, adica peste 214 miliarde lei vechi", a spus rectorul Oprean, adaugand ca banii au venit atat din finantarile acordate de stat, cat si din venituri proprii. Veniturile proprii au fost realizate de institutie prin taxe de scolarizare, programe de cercetare stiintifice si prin cele opt proiecte pe fonduri structurale castigate. Destinatia lor? 17,86% din aceste venituri au fost alocate suplimentarii burselor studentesti, 38, 77% - pentru cheltuieli capitale, iar 33,94 % - cheltuieli cu personalul.

ULBS, in topuri

in destule ierarhizari si topuri, fie nationale, fie internationale, a fost cuprinsa Universitatea "Lucian Blaga". in topul Capital, ULBS se situeaza intre primele zece universitati din tara, iar Facultatea de ┼×tiinte Economice e prima la capitolul vizibilitate internationala. Aceeasi vizibilitate internationala asaza ULBS in top 100 al Universitatilor din Europa de Est, top in care mai intra doar alte sase universitati romanesti. De asemenea, ULBS se situeaza intre primele 1500 de universitati (din peste 15.000 de universitati din intreaga lume) la capitolul vizibilitatii site-ului. Astfel, anul trecut, site-ul institutiei a fost accesat de 358.654 vizitatori unici si un total de 1.226.172 vizite.

Rectorul a abordat si problema cercetarii stiintifice mentionand ca aceasta nu se ridica inca la nivelul dorit. Constantin Oprean a anuntat astfel ca o conditie pentru obtinerea doctoratului, in cadrul ULBS, va fi publicarea a cel putin trei articole de catre doctorand intr-o revista cotata la nivelul B+, cel putin. De asemenea, rectorul Oprean a specificat ca in sprijinul cercetarii vine si un proiect pe fonduri structurale prin care la Sibiu se va dezvolta un important centru de cercetari in medicina pediatrica.

Bune si mai putin bune 

"Stam in coada unui clasament, unde avem o singura stea. Criteriul este dat de numarul de plangeri si procese penale. Sigur ca sunt nemultumit, dar e o universitate mare si, ca orice padure, are si uscaturi. Sunt oameni care incearca sa arunce cu noroi si sa intineze imaginea institutiei. Sunt foarte multe procese, litigii pe rol cu o persoana care a fost profesor la ULBS, cu profesorul Corvin Lupu, si cu un fost decan caruia i s-a desfacut contractul de munca pentru plagiat si pentru fals in acte publice, profesorul Emil Popa. Este vorba de 15 litigii cu profesorul Corvin Lupu si 9 - cu profesorul Emil Popa. Foarte mult timp se consuma cu aceste procese", a mai spus Constantin Oprean.

In ceea ce priveste stadiul unora dintre aceste procese, rectorul a declarat: "Unul din dosarele in care suntem incriminati este cel legat de evaziune si verdictul a fost de neincepere a urmaririi penale. Apoi s-a ordonat o expertiza financiar contabila, care a durat un an de zile, iar procurorul si prim-procurorul au respins toate cele zece capete de acuzare. Drept urmare, s-a facut din nou plangere impotriva acestor decizii." Rectorul Constantin Oprean a mai precizat ca "nicio decizie semnata de rector nu a fost o decizie in nume propriu, ci a fost vorba de hotarari ale organelor de conducere, Senat, Biroul Senatului etc. Am ajuns si eu la o varsta si la o perioada importanta in invatamantul superior, am peste 30 de ani aici. Nu cred ca un om normal isi permite sa faca astfel de lucru la apusul carierei sale". 

Intrebat ce parere are despre promovarea nepotismului in institutii, rectorul Oprean a declarat: "Sunt pentru eliminarea acestor relatii, dar s-au ridicat juristi care au spus ca din punct de vedere al drepturilor omului nu exista o astfel de situatie. Fiecare poate sa lucreze oriunde. in acelasi timp, eu am sustinut ca nu este posibil ca din structurile decizionale sa faca parte rude de gradul 1 pana la gradul 4, dar nu poti sa interzici copilului tau, care a fost sef de promotie, sa lucreze in aceeasi institutie in care tu lucrezi. Eu am doua fete care lucreaza la Facultatea de ┼×tiinte Economice, amandoua au fost sefe de promotie, iar sotia lucreaza la Facultatea de ┼×tiinte Agricole. Fetele au avut sanse sa ramana in strainatate, dar au refuzat." 

Patru mari prioritati vor exista in acest an la ULBS, a declarat rectorul Oprean. Primul obiectiv vizeaza consolidarea calitatii procesului educational, iar in acest sens importante resurse bugetare vor fi destinate dezvoltarii unor laboratoare bine echipate si unor centre de cercetare de tip interdisciplinar. Construirea unei sali de sport, proprietate a ULBS, si restaurarea sediului Rectoratului, cladire de patrimoniu national, sunt considerate de asemenea prioritati, alaturi de "motivarea celor care lucreaza in aceasta institutie de invatamant superior".


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 27 ianuarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter