SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGUniversitatea - spatiu al transparentei si integritatii

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Dupa analizarea in articolul de ieri a celor doua misiuni ale unei universitati: cea de broker de cunostinte si cea de formator de competente, voi dedica spatiul articolului de azi altor doua teme sensibile si de mare actualitate pentru mediul universitar: transparenta si integritatea academica.

Valorile esentiale ale universitatilor - libertatea academica, adevarul, autonomia personala, dreptatea si echitatea, meritul, profesionalismul, onestitatea si corectitudinea intelectuala, transparenta, respectul si toleranta, responsabilitatea, integritatea morala, armonizarea interesului individual cu cel colectiv, alinierea la cerintele invatamantului si cercetarii din aria comunitatii europene si mondiale, egalitatea de sanse in competitie si accesul echitabil la resursele universitare - au fost definite si redefinite de-a lungul timpului in cadrul diverselor intalniri la nivel international. Pot afirma ca ULBS si conducerea acesteia, au reusit pana acum sa-si pastreze independenta si autonomia atat din punct de vedere economic cat si politic. Sa nu uitam ca ULBS este o universitate tanara, si chiar daca au existat exceptii, valorile esentiale si principiile fundamentale stipulate de Magna Charta Universitatum au fost respectate de-a lungul timpului.

Consider insa ca este mult mai important sa mentionez ce imi propun eu sa intreprind in calitate de rector impreuna cu viitoarea echipa manageriala, pentru a promova principiile integritatii, autonomiei si al transparentei universitare la nivelul ULBS.

Integritatea academica in cadrul ULBS

Integritatea academica presupune respectarea de catre comunitatea academica a unui set de valori si principii etice cum ar fi libertate academica, competenta, integritate morala, corectitudine intelectuala si onestitate, colegialitate, loialitate, responsabilitate, transparenta, respect si toleranta.

Respectarea demnitatii fiecarui individ intr-un climat liber de orice manifestare si forma de hartuire, exploatare, umilire, dispret, amenintare sau intimidare este o atitudine obligatorie pentru toti membrii ULBS. Fara o astfel de abordare, consider ca noi, ca si dascali, nu ne putem indeplini corect misiunea de formatori de competente si nu vom reusi sa devenim modele demne de urmat pentru studentii, masteranzii si doctoranzii nostri. Un climat de neincredere, de negare a demnitatii membrilor corpului profesoral, de santaj si de subminare a realizarilor colegilor nostri, de promovare pe criterii de alta natura decat cele profesionale, insusirea muncii altora prin diverse forme de plagiat, se constituie intr-un comportament nedemn de un cadru didactic universitar. Abordarile de acest fel nu imi sunt familiare si nu le voi practica, promova si incuraja la nici un nivel in cadrul ULBS.

Respectarea normelor si valorilor etice in cadrul ULBS va constitui un factor determinant in procesul de imbunatatire a calitatii invatamantului superior sibian. Vrem sa intram si sa ramanem in randul institutiilor de prestigiu care formeaza specialisti de o inalta calificare. Fara promovarea integritatii academice precum si protejarea valorilor morale fundamentale, acest lucru nu va fi posibil.

Transparenta academica in cadrul ULBS

Asigurarea transparentei tuturor categoriilor de informatii care intereseaza membrii comunitatii universitare, potentialii candidati, absolventii, partenerii ULBS, mass-media si publicul larg, este un alt principiu de care nu ma voi putea dezice, nici eu si nici echipa manageriala pe care o voi propune. Transparenta presupune accesul la informatii in ceea ce priveste intreaga activitate din cadrul ULBS, de la procesul de admitere, evaluare, angajare si promovare pana la componenta surselor de finantare pentru invatamant/cercetare si criteriile dupa care se iau deciziile manageriale la nivel institutional. Aceasta se va putea realiza doar printr-un dialog permanent cu corpul profesoral si cu studentii, dialog esential in vederea asigurarii unei informari consistente si corecte a mediului intern si extern al ULBS.

Practica manageriala bazata pe "liderii informationali " si utilizata in prezent chiar la nivelul unor structuri de conducere, este o modalitate de lucru pe care nu o voi incuraja sub nici o forma, din contra, sunt convins ca existenta unor reguli de comportament clar stabilite si a unor proceduri manageriale adecvate pot duce la cresterea vizibilitatii si imbunatatirea imaginii ULBS.

imi propun sa aprofundez toate aceste aspecte in operationalizarea planului meu managerial in vederea imbunatatirii continue a proceselor de invatamant, de cercetare, tertiare si suport prin aplicarea unor principii consacrate: orientarea activitatilor ULBS catre principalii beneficiari (studentii, mediul economic, organisme de acreditare si evaluare, finantatori etc.), propunerea si numirea unei echipe manageriale compusa din cadre didactice cu reale abilitati de leader pentru structurile din care provin; implicarea personalului prin utilizarea si valorificarea abilitatilor si competentelor tuturor angajatilor in vederea cresterii prestigiului ULBS; abordarea procesuala a activitatilor in scopul fructificarii intregului sistem de valori si cunostinte detinut la nivelul ULBS; abordarea sistemica a tuturor proceselor din cadrul ULBS; incurajarea luarii deciziilor baza faptelor concrete, a unei documentari reale si impartiale.

Asa cum am mai precizat, la performante egale vrem sa acordam sanse si conditii egale de desfasurare a activitatilor de invatamant si cercetare, luand in calcul si nivele de remunerare sensibil egale. Fara respectarea criteriilor de transparenta si de integritate academica si a valorilor de baza ale ULBS, aceste deziderate nu vor putea fi atinse.

Prof. univ. dr. ing. Ioan BONDREA,
decan al Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth" din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 02 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 05 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter