SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING`Valea Hartibaciului este o zona `gata` sa fie dezvoltata`

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Originara din Spania, Josefina López Galdeano a demarat un proiect ce vizeaza dezvoltarea Vaii Hartibaciului, alaturi de alte zone slab dezvoltate din Armenia si Republica Moldova. Proiectul se numeste Viva East si a demarat deja in prima parte a acestui an. Cum s-ar putea dezvolta valea Hartibaciului, am intrebat-o chiar pe initiatoarea proiectului.

Rep.: In proiectul dumneavoastra vorbiti despre `revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural si natural` pe Valea Hartibaciului. Concret ce inseamna asta si se ce poate face?

J. L. G.: Viva East va aduce o valoare teritoriala printr-o abordare integrata a patrimoniului cultural si a mediului natural si va crea o retea internationala, facilitand cooperarea, schimburile profesionale si culturale de-a lungul Parteneriatul Estic. Proiectul va aborda instrumente de planificare regionale si locale de guvernare, legate de patrimoniul cultural si natural, dar in acelasi timp vizeaza generarea celor mai bune practici transferabile la nivel politic national. Viva East va elabora o metodologie privind valorificarea patrimoniului cultural si de mediu, implicarea actorilor locali ocupati cu activitati spatiale, culturale si de turism, nu numai in Valea Hartibaciului , dar in toate cele trei zone pilot: Romania- Valea Hartibaciului micro-regiune, Armenia – Regiunea Tavush si Republica Moldova – judetul Cahul. Zonele rurale de aici raman in urma privind dezvoltarea economica si sunt in mare parte caracterizate de depopulare, structuri agricole duale, dominate de (semi) agricultura de subzistenta si au venituri economice mici. Aceste zone nu sunt constiente de potentialul cultural, iar mostenirea lor este neglijata si in multe din cazuri, abandonata.Rep.: Care sunt pasii proiectului in timp, ce etape presupune implementarea lui?

J. L. G.: Viva East consta in trei etape principale: devoltarea de orientari si metodologii comune, planuri de actiune teritoriale de patrimoniu si proiecte pilot, respectiv planuri integrate in centre istorice mici destinate sa stimuleze participarea partilor interesate, pentru a promova experientele si valorile locale. Actiunile specifice care urmeaza sa fie luate, precum si proiectele pilot, in toate cele trei domenii, vor fi selectate si puse in aplicare, impreuna cu partile interesate locale – echipe locale de campionat, in urma unei serii de trei ateliere de lucru locale si patru seminarii tematice la nivel international care se ocupa cu: elaborarea metodologiei (in Bari, Italia), Patrimoniu imaterial (in Cahul, Republica Moldova), Patrimoniu Material (in Dilijan, Armenia), precum si Peisaj si Amenajarea teritoriului (in Valea Hartibaciului, Romania).Rep.: Cum a decurs intalnirea cu autoritatile locale sibiene? Cu ce ganduri ati plecat de al intalnire?

J. L. G.: La atelierul local din Nucet a fost prima data cand echipa Viva si echipa de campioni locali s-au intalnit. Scopul a fost de a lucra impreuna in provocarea de a crea un instrument de management pentru conservarea si revitalizarea patrimoniului. Mai mult decat atat, acest prim atelier a avut rolul de a defini in continuare starea de fapt a strategiilor de cultura din mediul rural din zona si prioritatile lor principale. Obiectivele workshop-ului au fost deja indeplinite: sa organizeze consultari structurate; sa ofere o mai buna evaluare a nevoilor; sa dezvolte increderea si intelegerea reciproca intre noi; si in cele din urma sa construiasca un parteneriat local puternic.Rep.: Ce asemanari si ce diferente exista intre Valea Hartibaciului si celelalte doua zone incluse in proiectul pilot? Cum ati ales Valea Hartibaciului?

J. L. G.: Tarile tinta – Armenia, Moldova si Romania - au de-a face cu o crestere economica scazuta in zonele rurale. O parte din problemele care trebuie confruntate in aceasta zona sunt: Subdezvoltarea - Competivitatea mica a lantului de valori culturale in comparatie cu UE; Guvernare si transparenta - Descentralizarea a progresat lent in zona de est si autoritatile regionale si locale au fost facute din ce in ce mai responsabile pentru cultura; Izolarea si depopularea - Depopularea se refera la tinerii lucratori calificati, care se deplaseaza in afara si lasa o mare parte din populatia necalificata si varstnica in mediul rural; Conservarea patrimoniului cultural si natural. In ceea ce priveste Valea Hartibaciului, aceasta a fost aleasa ca zona pilot pentru Romania deoarece, in comparatie cu alte zone din tara si avand in vedere caracteristicile sale unice, am considerat ca a fost " gata` sa fie dezvoltata. Valea Hartibaciului are un context teritorial privilegiat, situat intre cele trei centre importante istorice si culturale – Sibiu, Sighisoara si Brasov, definind o zona atragatoare, cu patrimoniu bogat. Are un amestec bine echilibrat al patrimoniului natural, oferind resurse nemasurate pentru a fi dezvoltate si imobilizate intr-un mod durabil. Nu in ultimul rand, reteaua locala a partilor interesate existente este destul de bine dezvoltata si incearca sa impinga initiative si pentru a promova zona folosind o abordare de jos in sus. Cu toate acestea, este lipsita de suport tehnic si financiar, care in cazul Viva East ar putea aduce o valoare adaugata.Rep.: Personal, ce impresie v-a facut zona?

J. L. G.: Vizitele efectuate inca de la inceputul proiectului au confirmat intelegerea mea ca zonele rurale cu centre istorice mici si sisteme de peisaj nu trebuie sa fie concepute ca " ramasita` teritoriala, dar ca elemente cruciale structurale care, daca sunt dezvoltate organic, pot reconecta sistemul urban de retea in cadrul unei tari, regiuni si pot imbunatati situatia populatiei existente printr-o dezvolatare durabila si non-discriminatorie. Prin urmare, tinand cont de efectele crizei de pretutindeni, si mai ales in economiile slabe, centrele istorice minore pot fi considerate o supapa de securitate in cadrul sistemului in sine, fiind in masura sa genereze inovatie si conservarea activa a patrimoniului cultural material si imaterial, si in acelasi timp reprezinta locuri ale dezvoltarii durabile.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 03 decembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter