SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGValea Viilor - pe lista UNESCO, doar cu numele

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Doar doua comune din judetul Sibiu sunt inscrise in Patrimoniul UNESCO: Biertan, din 1993, si Valea Viilor, din 1999. Cea din urma, ajunsa protejata UNESCO datorita Bisericii Evanghelice fortificate, din secolul al XIV-lea, are, insa, unele nemultumiri, deoarece UNESCO nu ofera fonduri pentru o reabilitare potrivita a locuintelor. "Circula in presa diferite opinii ale cetatenilor nostri. Dar ei au aratat doar problemele pe care le avem cu totii, prin faptul ca nu avem sustinerea financiara din partea statului pentru a mentine nealterata aceasta imensa bogatie a patrimoniului cultural, astfel ca putini isi permit financiar sa restaureze imobilele cu pastrarea arhitecturii traditionale", spune primarul din Valea Viilor. De asemenea, el adauga si ca a expus problema din comuna sa la toate seminariile si intalnirile pe care le-a avut pe aceasta tema. in prezent, Valea Viilor se afla in vizorul proiectului in derulare "Patrimoniu si Traditii in Comuna Valea Viilor", finantat prin GAL Podisul Mediasului", si are in vedere si un program de restaurare a fatadelor, macar in zona centrala a localitatii. De cand a intrat pe lista UNESCO, numarul turistilor a crescut in Valea Viilor. Potrivit primarului, cifrele ajung si la 10.000-15.000/ an, insa, din pacate, turistii care vin sa viziteze nu au unde sa ramana peste noapte. "Din pacate, nici acum nu suntem pregatiti sa tinem acesti turisti in comuna noastra din lipsa resurselor financiare, dar ma bucura faptul ca au inceput sa apara primele sperante in acest sens: o pensiune a fost deschisa si una de dimensiuni mai mari este in amenajare la ora actuala", completeaza Pinte Ilie Avram.

Mandrie, fara sustinere financiara

Cu toate ca le e greu sa se conformeze cu standardele UNESCO, satenii sunt mandri ca fac parte din aceasta lista. "Suntem mandri ca localitatea noastra este inscrisa in Patrimoniul UNESCO. Oamenii sunt necajiti ca nu au parte de sustinere din partea statului, ca nu pot sa isi amenajeze nimic. O tablie de plastic e 80 de lei, una de lemn de zece ori mai mult. Trebuie sa existe o anumita sustinere, sa ne dea niste bani, ca altfel numai cu numele suntem in UNESCO", a incheiat primarul.

De aceeasi parere sunt si localnicii, care se plang ca nu au bani sa isi refaca casele. "Nu avem bani sa ne facem cum vor ei. Daca vrem intr-un anume fel, ne dau amenzi, ca este comuna in Patrimoniul UNESCO", spune Florin Grecu. Cu toate acestea, nu toti cunosc ce inseamna a fi pe lista UNESCO. "Nu ma uit eu la televizor..." sau "La domeniul asta nu ma prea pricep" sunt alte raspunsuri ale localnicilor cand vine vorba despre comuna lor si UNESCO.

DJC Sibiu: "UNESCO nu ofera fonduri"

Potrivit Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, a te alinia la standardele UNESCO nu inseamna numai a amenaja dupa anumite reguli. "in primul rand, inseamna a avea grija de aspectul localitatii, de fiecare casa in parte si a mentine farmecul istoric pentru care respectiva localitate cu monumentul sau a fost aleasa. Exact ce urmareste si legislatia din Romania. Aceste situri si ansambluri istorice sunt alese tocmai pentru particularitatile si elementele aparte ce le scot in evidenta fata de restul fondului construit din Romania sau din lume. Tocmai de aceea trebuie sa avem o grija in plus, lucru care aduce cu sine o onoare si o responsabilitate a proprietarului fata de propria locuinta. Este la fel de scump precum a avea grija si a-ti intretine propria locuinta. Standardele UNESCO sunt aceleasi ca ale statului roman si al oricarui stat. UNESCO nu ofera fonduri, UNESCO este un <> al celor mai de seama monumente din lumea aceasta. Faptul ca Sibiul are doua localitati in acest <> nu poate decat sa ne onoreze si oblige", spune Razvan Pop, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu.

 in ceea ce priveste scoaterea unei localitati de pe lista UNESCO, directorul DJC Sibiu aminteste despre cazul Dresda, inscris in 2004 in Patrimoniul UNESCO. Mai tarziu, UNESCO a ripostat si a fost de parere ca inaugurarea podului cu patru benzi, peste Elba, distruge panorama orasului. Astfel, a scos de pe lista cu obiective protejate orasul Dresda.Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 05 noiembrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 09 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter