SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGVamile gazetariei. Dupa Ion Dur

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Daca vrei acum sa vezi ce se intampla in tara in toate gazetele nu aflii decat cine cu cine se bate sa faca Guvernul. Fara exceptie, in saptamana de dupa alegeri, toate paginile ziarelor au fost pline de Crin Antonescu, PDL care face curte PNL-ului, UDMR care vrea la guvernare si PSD care a ratat sansa de a-si pune ministri. Ce importanta au toate aceste lupte? Ce face un ministru pana la urma?

`E tragedia de a semna, de a pune girul, un gir fictiv, de simpla forma, asupra unor acte pe care le indeplinesc altii: functionarii superiori de la cate un minister, un biet cetatean care face o cerere, opinia publica insistenta cu privire la o realizare`. Pare actual si de interes? Citatul este preluat din articolul `Ce face un ministru` aparut in data de 31 decembrie 1933, semnat Constantin Noica. Este vorba despre unul din textele politice semnate de Noica in tinerete si citat mai departe de prof. univ. Ion Dur in cea mai recenta carte a sa `Noica. Vamile gazetariei`, aparuta la editura Institutul European in colectia `Academica`. Citatul de mai sus reprezinta un mic adevar pe care l-am gasit eu in cartea profesorului Ion Dur.

Dar `Vamile gazetariei` nu este o carte politica. Cele 373 de pagini nu compun nici macar o carte biografica despre gazetarul Constantin Noica. `Biograficismul face deliciul istoricilor literari care se cearta, uneori, pe zi de nastere [...] Daca Ion Dur folosea biograficist `gazetaria`, scria o carte care ar fi placut. Facand insa din ea un mijloc de a retrasa portretul cautatorului, a scris una privitoare la formarea filosofului` spune Gh. Vladutescu in prefata cartii.

Ce a vrut de fapt sa ne transmita prin acest volum ne lamureste chiar autorul. `Cartea incearca sa identifice `portretul` gazetarului Noica (e cartografiata perioada interbelica indeosebi), cercetand totodata si o parte din eseurile sale (texte care sustin, discret, atitudini si reactii ale autorului, dar constituie un background atat de organic legat de discursul publicistic)`, explica Ion Dur.

Vi se pare demodat? Credeti ca ar avea astazi cineva curajul sa scrie la gazeta cum o facea Noica acum mai bine de 75 de ani? `Tineretul nostru e bolnav de politica. Daca exista un primat in societatea noastra tanara, atunci exista primatul politicului. Ce e rau? Poate ca e rau. Dar de ce n-ar vrea odata lumea sa plece de la ceea ce este, de fapt, de la viul romanesc? Mi-ar place un om politic care sa ne spuna: sunteti niste ticalosi si niste netrebnici. Peste voi am venit sa guvernez, nu peste o romanie fictiva!`, Constantin Noica, `Tineretul e bolnav de politica`, 18 ianuarie 1934. Nu ati prefera sa cititi asa ceva si in ziua de astazi? Pe unde s-au destramat vamile gazetariei?
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 14 decembrie 2009


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 15 noiembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter