SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGVarza de Mosna, cautata si dupa festival

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cu cativa ani in urma, locuitorii din Mosna au vrut sa aiba o sarbatoare a lor. O sarbatoare care sa aiba un nume, ducand departe si localitatea. Şi pentru ca varza cultivata de ei este mai buna ca cea de pe alte meleaguri, s-au gandit s-o faca pe ea personaj principal. Asa ca, in urma cu sase ani, cei din Mosna au organizat prima editie a " Festivalului verzei ", o initiativa a primarului Eugen Roba, sustinuta de " Ecomuzeul Regional Sibiu " si Fundatia " Mihai Eminescu Trust ".

Festivalul Verzei, o istorie de sase ani

Filmul festivalului a inceput sa se deruleze incet, dar sigur. Astfel ca astazi evenimentul a devenit traditie. Cu toate acestea, nu este numai o frumoasa sarbatoare a satului, ci si un prilej pentru edili de a-si etala in fiecare an realizarile si tot ce are comunitatea mai frumos si mai valoros. Anul acesta, festivalul a inceput cu un simpozion tinut la gradinita. Mai exact, in sala de sport, o realizare de care Ionel sotropa, directorul scolii, este foarte mandru.

Prima zi de festival premiaza micii artisti

Pe langa discutiile de la simpozion, s-a tinut si un concurs de pictura sui-generis pentru copii. Astfel, micii artisti au asezat pe foaie cele mai impozante constructii din Mosna, bisericile si scoala. in ceea ce priveste discutiile, acestea au fost moderate de Marius Halmaghi, presedintele asociatiei " Ecomuzeul Regional " Sibiu, vorbindu-se despre patrimoniul cultural al Mosnei, precum si despre proiectele ce urmeaza sa fie realizate si implementate prin Grupul de Actiune Local " Podisul Mediasului ". in plus, Ovidiu Dragusanu, presedintele GAL, s-a referit si la proiectele depuse in prima sesiune, precum si la masurile ce urmeaza sa fie lansate prin sesiunea urmatoare. Nici primarul comunei nu se lasa mai prejos cu mandriile sale. Astfel, a prezentat realizarile din Mosna, Nemsa si Alma Vii, remarcand sprijinul pe care l-a avut din partea locuitorilor, care au facut posibile toate aceste proiecte. Finalul simpozionului a fost reprezentat de premierea celor mai talentati pictori, lucrarile micilor artisti fiind prezentate si invitatilor si apreciate de un juriu condus de Ion Constantinescu. A urmat o vizita la sediul Asociatiei " Ecomuzeul Regional " Sibiu, unde artistul plastic Ion Constantinescu a ilustrat o miniexpozitie de pictura si gravura cu interesante lucrari din care izvora lumina, necesara unui spatiu de expunere cam sobru.

Stephan Ludwig Rorh, reiterat la Festivalul Verzei

A doua zi a festivalului a inceput prin defilarea a opt carute incarcate cu varza, peste care norii cerneau, parca, o ploaie mocaneasca. Gazde si oaspeti au purces, protejati de umbrele, intr-un circuit prin edificiile de patrimoniu din Mosna, identificate de Marius Halmaghi si prezentate de profesorul de istorie Ionel sotropa. De la sediul din Mosna al Asociatiei " Ecomuzeul Regional ", vizita a continuat la casa vanatorului Ioan Matei, apoi la moara administrata de Mihai Suciu, urmand si un popas in fata Caminului Cultural, unde oamenii au admirat scoala si noua biserica. Vizita caselor de patrimoniu s-a finalizat la Biserica Evanghelica, unde s-au redescoperit felul cum omul sfinteste locul. Aici, Mariane Rempler, revenita din Germania, a salvat de la ruina casele parohiale care au devenit un loc de popas si odihna numai bun pentru oaspetii din tara si pentru turistii straini. Harnica sasoaica a amenajat o camera memoriala pentru cea mai de seama personalitate a Mosnei, preotul Stephan Ludwig Roth, un martir care a militat pentru drepturile romanilor transilvaneni. Ceea ce a reusit sa realizeze Mariane Rempler ar trebui sa devina un model pentru multele case parohiale ramase fara preoti si enoriasi, pe cale de a deveni ruine. Şi astfel vine ora 15, care bate in Mosna cu personalitati ale judetului Sibiu. Ioan Cindrea presedintele Consiliului Judetean, senatorul Viorel Arcas, Ioan Banciu, vicepresedintele CJ, prefectul Ovidiu Sitterli si deputatul Gheorghe Roman sunt doar cateva dintre acestea. Pe scena Festivalului Verzei, mai multe felicitari au fost indreptate catre primarul Mosnei, Eugen Roba, care este considerat a fi unul dintre cei mai activi primari din judet. in ceea ce priveste startul artistic al evenimentului, acesta i-a apartinut rapsodului local, doctorul veterinar Puiu Roman, care, cu o voce puternica, a interpretat imnul Mosnei, realizat de el pe ritmul celebrei " Oda a bucuriei ", de Beethoven.

Ziua s-a incheiat cu indragitii solisti si dansatori ai ansamblului " Cindrelul-Junii Sibiului ", care au pus, totdata, punct celei de-a VI-a editii a Festivalului Verzei de la Mosna.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 21 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - FITS 2016

FITS 2016
~ 20 martie 2018 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 21 iunie 2015 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 21 06 2015 03:24 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 18 octombrie 2017 )
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter