SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGVasile Aaron, cu sau fara noroi (II)

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

inainte de a continua periplul nostru prin cartierul Vasile Aaron, sunt dator doua mici precizari, semnalate de cititorii nostri. Prima dintre ele nu e o precizare, ci oarecari scuze pentru micile greseli de editare din varianta online. Promit ca nu se va mai repeta (sper). A doua, da, asa este, blocul cu "ochiul lui Bula " se numea "Blocul cu bulina ", la momentul redactarii venindu-mi in memorie doar varianta-banc. Plus cofetaria "Narcisa " de pe Semaforului, reamintita mie de un taximetrist cu vechime. Dar sa mergem mai departe prin cartier, de data aceasta "azi ", nu "ieri ".

Parcul, ca doar unul e

Repetam, nu e o zona turistica, ci un cartier de blocuri cat se poate de "clasic " si, in general, inghesuit, pentru ca obiceiul, la Sibiu, a fost si este sa folosesti orice metru patrat de teren pentru a construi. Parcuri? Zone verzi? Urbanismul sibian nu are cunostinta de asa ceva. Un parc per cartier si ziceti mersi, mai locuitorilor, ca aveti unde va plimba copiii sau cateii din dotare. Asa este si Vasile Aaron. Un singur parc amenajat, si acela cu greu, este la dispozitia celor care vor, cumva, sa se relaxeze. Parcul, inainte vreme, era un loc viran, pe romaneste maidan. Apoi a devenit parc, un parc a carui faima ar fi ca este cel mai "cu cantec " spatiu (relativ) verde din Sibiu. E bine camuflat de blocurile si de Baza Hipica, ce il "apara " de privirile indiscrete. in incinta sa este biserica cu hramul "Sf. Ilie ", iar ceva mai incolo, un bar, pe nume "┼×urianu ". "Parcul " excela prin faptul ca oricine putea arunca orice aici, ca puteai fi atacat de potaile vagaboande ce se facusera stapane pe teritoriu si ca, juridic vorbind, zona era asa de confuza, de zici ca s-a trezit Sibiul peste noapte cu ea pe cap, parasutata din cosmos, ceea ce a fost si este un excelent pretext pentru a nu se face nimic aici. Ba ca nu e domeniu public, administrat de Primaria Municipiului, ba ca e al Clubului Sportiv Municipal, ba ca al poporului, ba "e parcarea noastra " ("nu a bisericii "), ba ca-ca, ba ca-ca, locul a devenit, automat, un ideal decor electoral. Vorba aceea, noroc ca mai sunt alegeri, ca se mai face cate ceva. S-au plantat copacei in cadru festiv, s-a adunat gunoiul in cadru mai putin festiv, idem au fost adunati si cainii, s-a pavat aleea, s-au montat leagane, carusele, ringhispile, au ramas, pe alocuri, si cele vechi, si, asta da unicat la Sibiu, instalatii de fitness in aer liber. Toate acestea condimentate cu imaginile celor care voiau o stampila in dreptul lor pe buletinul de vot. Asa ca arata acum nu bine, dar mai omeneste. Dar atentie, vorbim doar de partea dinspre strada Vasile Aaron. Restul-asa cum am stabilit, maidan intre blocuri.Strazile...Vasile Aaron-cartierul are, in general, strazi cu nume de munti si vai, ca asa decisese Partidul la momentul "ctitoririi ". Cu mici exceptii. Dar, complet nediscriminatoriu, le-am parcurs relativ pe toate, mai putin cele aflate in "reabilitare ". Pentru ca, fiind mare, cartierul este, nu-i asa, reabilitabil. ┼×i tot asa e, de la mijlocul anului 2000 pana in zilele noastre.

 Str. Vasile Aaron: Asa cum am spus in editia "veche ", este "baza " de la care a pornit cartierul. Porneste de pe bd. Vasile Milea si se opreste in capat, la intersectia cu strazile ┼×tefan cel Mare si Semaforului. Pe o latura case, pe cealalta, blocuri. Casele, putine, vechi, restul, reamenajate si ele, dupa gustul proprietarilor, nu neaparat iubitori de estetic. Cateva, mai vechi, de anii '20-'30 (din care una "a lui Ivanescu ") modeste dar frumoase in ciuda varstei, fac vecinatate cu niste viloace de tot kitschul, semn ca daca ai bani, nu neaparat ai si gust. Mai incolo, case-case, vile-vile, blocuri-blocuri din seria celor lungi, patru etaje izolate simplu sau multicolor si mansardate in stilul "daca mere si-asa, e bine ") cu bca-uri, un fel de strada de frontiera dintre cartierul "de case " ┼×tefan cel Mare si proaspatul "Vasile Noroi ". De remarcat ca vechile blocuri de nefamilisti au devenit ba camine studentesti ("Nr.4 ") sau blocuri de garsoniere, cel mai faimos fiind cel albastru pe care scrie mare si tare "┼×coala de ┼×oferi Prima ", care arata exact ca un bloc de nefamilisti, cu diferenta ca e... albastru. Ca spatii, avem noi aicea un "Cafe-Bar ", un bar no name, dar cu vechime in campul muncii, frizerie, un spatiu parasit cu alura de bunker, un chiosc de haine (da!), o "Frizerie-Coafor " cu un numar de telefon afisat ("pentru programari "), magazine alimentare demne urmase ale buticurilor din anii '90, un fost "Expo Mobila " care nu stim ce mai e, dispensarul cartierului plus ceva cabinete medicale private atasate (parca aveau ceva probleme cu scurgeri de apa "de sus ", le-or fi rezolvat?), un sediu Romtelecom nepopulat, o pensiune numita "Laura ", un auto-service parasit, o covrigarie, un "Restaurant-Bistro " cu meniul zilei la 13 lei. Vechiul restaurant-bar "La cai " a devenit, cred, un "must see " al cafegiilor, ca intrarea e plina de cugetari care motiveaza consumul de cafea. "Nu bea cafea dimineata, te va tine treaz pana dupa-masa ", e una din ele. Mai avem un fast food, o spalatorie auto, un magazin de termopane, inca un barulet. Nu am mai gasit simpaticul "Mini-Bar ", cu o zana in mini cu port-jartier care face sa apara, via bagheta magica, o ceasca de cafea pe care scrie "elite ". 

Str. Semaforului. Artera principala a cartierului, faimoasa prin faptul ca NU are giratoriu la intrarea dinspre Milea-Rahovei, ca nu e nevoie, nu e o artera importanta, precum Transilvaniei-Carlova si prin faptul ca, inainte de a se "porni " centura ocolitoare, tirurile calcau pietoni intr-o veselie. Nu stim de unde ii vine numele. Poate de la un semafor. Cert este ca e lunga, are ceva casute la inceput, apoi continua cu blocuri. Blocuri mici, blocuri mari, mansardate sau nu, foste "de nefamilisti " sau nu. in celalalt capat, viaductul, care arata amarnic, dar iti ofera o panorama interesanta spre depou, balastiere, Broscarie, Atelierul de Zona si Rampa ┼×tefan cel Mare, iar o gaura in trotuar marturiseste nevoia de a fi reparat. Scarile au fost, cat de cat, "reabilitate " la modul brut, dar macar nu te mai dai de-a dura pe ele, ca acum cativa ani. La fel, o cararuie care cobora spre "Casa Vanatorilor " a devenit si ea ceva mai estetic: pasaj cu scari. Dar ce gasim pe Semaforului? Carmangerii, florarii, case de amanet, farmacii, gogoserii, "Casa de Ajutor Reciproc Hidrosib ", "Prichindelul ", magazin "Profi " in loc de Alcomsib (la etaj era un club destul de "in carti ", pe nume Salsa), materiale tehnico-sanitare, "Loto-Prono ", chiosculete de parter de bloc, "imbracaminte-incaltaminte ", un magazin de copii numit, sugestiv, "Barza ", un bar-bistro "Fortuna ", o sala de jocuri, "Pizzeria 77 ", un "Trans-Agape " cu un caine pe post de santinela la usa, atelier de reparatii ceasuri, "New-Second Hand ", case de pariuri, sucursale de banci, un "Super M(..)rke(...) " (de fapt "Supermarket " dar cu litere cazute), un fast-food, un chiosc de "american-donuts ", unul de "Artificii ", un atelier de reparat chei si nu doar, plus "Piata Agroalimentara Vasile Aaron ", ex-supermarketul "Trident " (care la un moment dat triplase toate preturile, stim noi de ce, si ei la fel) o statie de benzina si nelipsita spalatorie auto. Toate cauta sa argumenteze ca aici este de fapt un orasel care nu ar avea ceva in comun cu turisticul si "germanul " Sibiu-Hermannstadt. Nici nu prea are, ce-i drept, ca blocurile nu prea lasa loc ce altceva. Uimitoare sunt elenemtele care cauta sa te convinga ca esti undeva prin anul 1995, nu 2013. La un magazin "foto ", vitrina ii spune ca se efectueaza, la nevoie, transmisii fax. Frizerii-coafor-manichiura-pedichiura intr-o scara de bloc, dincolo un nume pitoresc de magazin: "Kiwi ", ceva mai incolo, un element care sa faca completa aceasta comedie: un panou publicitar cu vesnica poza cu oameni belind ochii prin Piata Mare, la Primarie si 70% din Biserica Romano-Catolica, cu explicatia "Sibiu-oras european ". Hai, chiar? Aici, pe Semaforului? Oricum, la poalele "europeanului ", doua femei discutau diverse iar un catel fara stapan privea, rece, scena. Noi, la fel de reci, purcedem spre stradutele mai mici

Strada ┼×oimului: da, evident, nume de munte, asa cum doreau domnii de la Partid. Ca soimul e de pe munte, deci bate. Legatura strazii cu numele, zero. Dar avem case, blocuri-cutie cu patru etaje, un "Magazin alimentar si nealimentar ", o scoala pe nume "Radu Selejan " cu un "I -inima- SB " fedegherist peste "Nu blocati intrarea! " de la poarta si un... steag NATO? Asta e tare. Credeam ca ┼×coala cu clasele I-VIII ce poarta numele cunoscutului gazetar si scriitor-poet sibian pregateste elevi pentru liceu, nu pentru trupele euro-atlantice. Sau o fi, mai nou, ┼×coala Militara cu clasele I-VIII? E de ras, rau de tot, slugarnicia asta, indiferent daca e din proprie initiativa sau la ordin...

Strada Electricienilor: evident, numele are legatura cu Liceul Energetic, pe numele sau complet "Colegiul Tehnic Energetic ", care ocupa intreaga parte dreapta (cum vii de pe Semaforului) a strazii. Plus o baza sportiva "Gamespot " si gardul folosit pentru uscat chestii, ca de exemplu covoare, carpete si mochete. Pe stanga un magazin, partea din spate a "┼×colii NATO-OTAN " de pe ┼×oimului, blocuri, garaje cu vesnicul "Atentie garaj! ", elevi care trag chiulul si un non-stop restaurant bistro: "Colibry ".

Strada Iezer: de la Masivul Iezer-Papusa, din Muntii Fagaras. Lac, in limbile slave. O strada-caracatita, deoarece si aleile dintre blocuri tot "strada Iezer " se numesc. E un fel de Manhattan cu blocuri de zece etaje, izolate in culori interesante, dintre care iese in evidenta cel numit "blocul acadea ", de o combinatie cromatica roz-visiniu de-ti lasa gura apa dupa dulciuri. La fel de interesant este "pasajul " de cativa zeci de centimetri dintre doua blocuri, accesibil doar copiilor. Asta pe langa alte doua pasaje, unul din ele cu un grafitti "Vandal " si o vinarie non grafitti. Dicolo, piata "agroalimentara " si nu numai, si o gradinita.

Strada ┼×ureanu: ceva mai lunga, face legatura dintre strazile V. Aaron si Oasa. ┼×ureanu, munti din Carpatii Meridionali carora li se mai spune si Sebes. Ca strada, e o strada cu blocuri. ┼×i o scoala pe nume "Regele Ferdinand " in spatele careia am vazut primul stalp blindat de iluminat, o sala de jocuri 3D ("Energy ") parasita (?), barul pomenit ceva mai sus pe nume "┼×urianu " si un "Coafor-Frizerie " si, atentie, un magazin "Gospodina ". Dincolo de intersectia cu Semaforului, blocuri.

Strada Muncel: varf in Parangul Mare, insemn]nd munte mai mic. Interesant la strada aceasta "de frontiera " e ca, pe o latura, sunt doar garaje, din tabla data cu grund, care dau un aspect interesant, de National Geographic, locului. in rest, blocuri-blocuri.

Tot strazi de "blocuri-blocuri " sunt Negoveanu ("Negovanu " in sarba - "hranit "), de la lacul din muntii Cindrel, numit Negovanu de fapt, ┼×teflesti (tot munti in Carpatii Orientali), Oasa (lac alpin), Oncesti (varf langa Platinis) si Valea Frumoasei (vale in aceiasi Carpati, alee in Vasile Aaron). Nu e mult de povestit aici. Blocuri pe stanga, blocuri pe dreapta, parcari, reabilitari, ici-colo cate un magazin alimentar de scara de bloc, spate de "Trident " pe ┼×teflesti, o casierie parasita a Electrica (unde facea coada jumatate din Sibiu, inainte de "digitalizarea " facturilor) si, pe Valea Frumoasei, un indicator unde ma indeamna unde sa imi fac RCA 2010. Alte elemente? "Casa Vanatorilor ", despre care nu stiu mai nimic referitor la situatia actuala si statia de cale ferata "P.O. At. Zona ", cu pavajul schimbat, dar la fel de industrial-sinistra, alaturi de portiunea de gunoaie de sub viaduct.

n n n

Oricum, daca vreti sa aflati mai multe despre cartierul Vasile Aaron (totusi, cu mai putin noroi decat initial), dati o tura pe acolo. Puteti ajunge pe jos, cu autoturismul propriu sau cu autobuzul 2 (IRMES-Piata Cibin), 14 (Valea Aurie-Hotel Libra), 15 (Valea Aurie-gara), 112 (Zona Industriala Est-Continental) si 114 (Zona Industriala Est-Europa Unita). Drum bun! Noi vom bate orasul prin alte locuri, dar si prin Vasile Aaron vom mai trece, sa vedem cum sta cu noroiul.
piata mare turism artificii hermannstadt biserica romano-catolica piata cibin mansarda vasile aaron cindrel fagaras muntii fagaras continental muntii cindrel sibiul valea biserica taxi cibin hotel muntii europa regele ferdinand romtelecom centura ocolitoare la strada iasi sebes apus jocuri covoare fitness iran carpati garsoniere sport cabinete pavaj termopan rent sportiv despre ion restaurant food incaltaminte muncel fast food instalatii termopane ans pensiune mochete rahovei arb strada vasile aaron trident valea aurie vasile casute pal centura prima panorama caini zona turistica meniul zilei facturi parcari reparatii ceasuri uta gradinita tes cursa carmangerii medicale memorie zona industriala spalatorie mag aliment bca menaj vand industrial spalatorie auto decor digital gem benzi tabla platinis bistro psi games ref progra art viaduct str. vasile aleea time vechi initial
de Dumitru Chiselita


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 03 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter