SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Viata nu se masoara in numarul de respiratii, ci in numarul momentelor care iti taie respiratia"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Rep. Se spune ca rolul in T eatru aduce cu sine uzura, generata de o voluntara sau involuntara continua autodescoperire.

in acelati timp, in film, rolul ar insemna o... insurubare, atemporala, intr-o idee regizorala. Ce e de preferat?

Renate Muller-Nica: Pentru mine, teatrul este marea dragoste si aceasta nu doar pentru ca ocaziile pentru roluri in film au fost mai putine, fiind departe de Capitala... Cu toate ca Sibiul, retineti, a avut primul teatru din Romania, existent aici din 1788 si, in plus, am fost Capitala Culturala Europeana, in 2007.

Unicitatea clipei traite pe scena nu poate fi descrisa, nici povestita, in niciun fel. E o impletire continua de adevar, durere, bucurie, disperare, deziluzie, permanenta cautare, implinire...

Radu-Alexandru Nica: in mod ideal, rolul in teatru nu aduce uzura, in cazul in care fiecare reprezentatie, in parte, este o autentica autodescoperire pentru actori.

Desigur ca apetenta umana pentru descoperirea de sine e limitata in timp si, prin urmare, ca si in cazul unor casnicii, de exemplu, apare o anumita epuizare, un soi de rutina.

Filmul, prin natura sa, permite o concentrare a efortului autoreflexiv, care este sustinut de timpul relativ scurt si intens de lucru.

Rep: Ce-ar fi de preferat?

R-AN: Nu stiu daca vreuna dintre variante este de preferat, in defavoarea celeilalte. Depinde de asteptari. Cand eram mai tanar, imi era ciuda pe actorii si pe regizorii de film, ca isi pastreaza opera intacta, in timp... insa, mai nou, cred mai mult in miracolul clipei, mai ales ca sunt foarte sceptic in privinta eternitatii artei si a umanitatii, in general...

Rep: O prea mare personalitate a actorului influenteaza asupra ideii regizorale? Inhiba? Inspira? Denatureaza? Desparte?

R-AN: O mare personalitate a actorului influenteaza, fara exceptie, ideea regizorala. E si firesc sa fie asa. Depinde insa foarte mult de context, de natura personalitatii actorului, de stiinta regizorului de a manageria situatia, astfel incat, aceasta realitate sa se reflecte pozitiv, ori... negativ, asupra proiectului. Determinant este daca personalitatea actorului e fundamental generoasa, sau egoista. O personalitate puternica, dar generoasa, nu poate influenta decat in bine proiectul, in vreme ce o personalitate egocentrica are intotdeauna o influenta nefasta.

RMN: Eu cred ca personalitatea actorului poate inhiba, la un moment dat, relatia sa cu regizorul si, tocmai de aceea, este benefic, spun eu, sa-ti cunosti actorii din distributie si sa-i alegi in functie de ceea ce astepti de la ei.

Este absolut necesar sa rezonezi cu actorii tai!

Sigur ca ideal este sa existe o colaborare stransa, in sens pozitiv, intre actor si regizor, mai ales fiindca eu consider ca si actorul este, in felul lui, un creator, nu doar un executant.

Este de la sine inteles ca, dupa ce un personaj este creat... de comun acord, eu, ca actor, am datoria de a respecta directia data de regizor, eventual crescand datele personajului, imbogatindu-l, in niciun caz denaturand cele stabilite pana la premiera.

Şi, sa recunoastem, discutiile in contradictoriu, pot fi, de multe ori, utile. L-am auzit, spre exemplu, pe fiul meu, aici de fata, spunand, cu drag: "Cu Ofelia ma cert cel mai bine!...", ei fiind colegi de facultate, foarte buni prieteni si realizand cateva spectacole foarte bune, apreciate de critica de specialitate si de publicul larg.

Rep: Rolurile inseamna si... mana destinului?

RMN: Pentru mine, da! Da, categoric! Spun si de ce: am avut marea sansa de a juca Claire Zacchanassian, din "Vizita batranei doamnei", de Durrenmatt, dupa marea mea operatie si transformare fizica si chiar spirituala, as zice. O dovada mai clara, pentru mine, nici ca se poate. A fost apogeul carierei mele!... Macar pe scena am fost cea mai puternica si mai bogata femeie din lume... E o chestie sa simti cum te transforma banul, puterea!...

R-AN: Eu inclin sa cred ca nu! Felul in care alegem, constient, ori nu, sa ne raportam la societate, influenteaza, cred, cel mai mult felul in care ne jucam rolurile din viata sau de pe scena si modul in care suntem distribuiti in ele. intr-o mult mai mare masura decat altele genetice, sa spun.

Rep: Daca ar fi sa definim lumea in care traim, in trei cuvinte, care ar fi acelea?

R-AN: Haos, informatie, comunicare.

RMN: Degringolada, lipsa de principii si de organizare si... mai ales, prea mult... "ego" si sete de putere la cei alesi.

Rep: Doua precepte la care tineti cel mai mult?

R-AN: Unul singur: "Carpe diem" (Bucura-te de ziua de azi! - n.n.), fiindca pe celelalalt - "Amarata-i viata asta, dar lasa ca trece", l-am parasit, pe parcurs...

RMN: Ca si la Radu, "Carpe diem" este motto-ul meu in viata, mai ales incepand cu anul 2003, cand am trecut, milimetric, pe langa marele final... Apoi, neaparat "Per aspera ad astra!" (Pe cai anevoioase se ajunge la stele! - n.n). Pentru ca eu am credinta ca un artist trebuie sa fie in viata ca un vultur, in ceea ce priveste atitudinea si conceptia si nu un sarpe odios, fara coloana, fara pareri si aspiratii! E drept ca la orientali exista convingerea ca invinge cine nu lupta.... Este si aceasta o intelepciune... aparte... Ramane de vazut... Mi-as pune o intrebare... in finalul acestei discutii, daca imi dati voie... Ar suna cam asa: Ce va doriti, ca... tanara pensionara?

Rep: Şi, care ar fi raspunsul?

RMN: Nu mai stiu exact cine spunea ca viata nu se masoara in numarul de respiratii pe care le ai, ci in numarul momentelor care isi taie respiratia! Eu pe acelea vreau sa le inmultesc, sa le contabilizeze si sa le pastrez!
de Viorel Andriescu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 09 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 28 mai 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter