SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGVIP-uri fără statut

Stiri din Sibiu: Adauga un comentariu »

Din punct de vedere imobiliar, centrul istoric al Sibiului este considerat punctul zero al orasului, iar cine locuieste aici este privilegiat. Un studiu recent al Asociatiei pentru Tranzitie Urbană arată că în centrul istoric firmele, afacerile si retrocedările iau tot mai mult locul sibienilor. În timp ce majoritatea dintre noi iesim în Piata Mare la plimbare sau la o cafea, există sibieni care acolo locuiesc. Tot mai putini însă.

În Piata Mică spre exemplu, locul apartamentelor si locuintelor a fost luat de cafenele baruri si restaurante. În Piata Mare, cu mici exceptii, regula se păstrează. În casele istorice renovate recent de Ministerul Culturii se găsesc în medie, din gang în gang, cinci firme si un locatar. Sunt oameni care, mai ales acum în Capitala Culturală, suportă cel putin un concert de mare amploare odată pe lună, iar cea mai mare parte a lor sunt trecuti de prima tinerete. Ana Drăgoi are 81 de ani si locuieste în Piata Mare de peste o jumătate de veac. Pentru ea, ca si pentru multi altii, casa pe care turistii o văd în vederi cu Sibiul nu mai reprezintă ce era odinioară. "Când am venit eu aici, acum 52 de ani, aici erau birouri si doar în fundul curtii era o magazie. Si Piata arăta altfel. Era frumos, cu multi pomi, bănci în mijloc si flori. Florile erau foarte frumoase, nu ca acum când sunt numai pietre. Atunci stăteam în fiecare seară la aer, acum sunt doar patru bănci si numai tineret. În Piată mai ies doar când merg la biserică" , spune doamna Drăgoi, nemultumită nici măcar de fântâna arteziană care nu s-ar compara în frumusete cu cea de odinioară. La toate acestea se adaugă si megaconcertele care nu-i dau pace în fiecare lună. "Se aude de afară când se zbiară, se tipă si artificiile. Închid usile si stau în pat că nu pot să fac altceva" , mai completează Ana Drăgoi.

Casa Haller – lojă VIP

Casa Haller era locuită altădată de elita Sibiului. Acum, în camerele imense si cu adevărat somtuoase mai locuiesc doar câteva familii. Familia Abălasei profită de proprietate si vine aici doar când sunt evenimente speciale, pentru că are locuri "la lojă" . "L-am văzut pe Băsescu de la mine din geam Si-a aruncat haina, a venit si a dat mâna cu oamenii, nu-i e frică de nimic. Si arată exact ca la televizor" , mărturiseste încântată doamna Abălasei care mai spune că abia asteaptă concertul lui Julio Iglesias. Sotul dânsei, Mircea, vede însă si greutătile. "Când au renovat anul trecut s-au grăbit si nici geamurile nu le-au pus bine" , în plus "eu plătesc impozite si taxe si îmi mai cer taxe de la primărie si ca să intru aici. Păi, Jane, tu scoate banii din altă parte nu de la noi! Domnul Johannis plăteste taxă când vine în Piata Mare? E în centrul orasului ce-i drept, dar eu sunt de vină că stau aici?" spune acesta. Vecinul lor, domnul Floasu, veteran de război, care a luptat până în Odessa si Brno, este si el nemultumit. "E o nenorocire. Toti tinerii vin si îsi fac nevoile la noi în gang. Eu stau în fundul curtii, la o sută de metri dar tot e nenorocire. Pute tot!" spune acesta.

Politică Urbană

Asociatia pentru Tranzitie Urbană a demarat, prin Observatorul Urban deschis în Piata Mică, un amplu proiect de analiză si îmbunătătire a relatiilor celor care convietuiesc în centrul istoric. "Este un proiect pentru amenajarea spatiului urban care îsi propune să îmbunătătească relatia dintre actorii care activează în centrul istoric" ne-a declarat Călin Blaga, coordonatorul proiectului. Si aici sunt atât locatari cât si despre firme sau societăti comerciale. Se organizează întâlniri, discutii si activităti comune între toti actantii. Mai mult, în luna aceasta vor fi făcute publice si rezultatele unui sondaj realizat în tot centru istoric. Călin Blaga ne-a putut pune deocamdată ca rezultate preliminare că se observă, de la an la an, în mod clar o scădere a numărului locuitorilor si o crestere a firmelor. Tinând cont că cei mai multi locuitori au deja o vârstă, probabil că în viitorul apropiat vor rămâne în centru doar magazine, baruri si cafenele.
Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 16 aprilie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter