SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Vrem inca o clasa pregatitoare in limba germana!"

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Concurenta serioasa, testari, copiii care nu "prind" un loc in clasa dorita - acestea sunt trei dintre constantele inscrierii in invatamantul primar pentru copii care vor sa urmeze scoala in limba germana, in municipiul Sibiu. Prima etapa de inscriere a micutilor in invatamantul primar nu a facut exceptie, asa ca numarul de cereri a fost mai mare decat numarul de locuri disponibile. Cativa parinti incearca insa sa obtina suplimentarea numarului de locuri initial alocat.

Petitie pentru o clasa in plus

418 locuri disponibile si in jur de 520 de cereri depuse in judetul Sibiu- asa a aratat bilantul primei etape de inscrieri in invatamantul primar in limba germana. Altfel spus, numarul de cereri a fost mai mare decat numarul de locuri disponibile, la unele scoli din Municipiul Sibiu inregistrandu-se o concurenta de doi candidati pe un loc. in consecinta, pentru etapa a doua de inscrieri, aflata acum in desfasurare, mai sunt disponbile doar sase locuri in municipiul Sibiu, mai precis la Colegiul National "Octavian Goga".

in aceste conditii, un grup de parinti a depus o petitie la IŞJ Sibiu pentru infiintarea unei clase suplimentare: "intr-adevar a fost depusa o petitie in acest sens. Sunt aproximativ 16-18 parinti care au semnat petitia. Ea va fi discutata in Consiliul de Administratie din aceasta saptamana si vom vedea ce se decide. Daca va fi aprobata aceasta clasa, parintii vor avea timpul necesar sa isi inscrie copiii", spune Livia Cretulescu, purtator de cuvant al IŞJ Sibiu.

"Numarul de locuri disponibile pentru invatamantul in limba germana este mic raportat la numarul de cereri; sunt copiii care provin din familii mixte, sunt copii care au urmat gradinita in limba germana. La Şcoala I.L. Caragiale exista posibilitatea organizarii unei clase cu predare in limba germana; am inteles ca exista cadru didactic specializat, sala de clasa, sustinere financiara. Speram deci ca aceasta clasa va fi infiintata in timp util", spune Bianca D., unul dintre parintii ce au semnat petitia.

La Şcoala "I. L. Caragiale" au fost aprobate doua clase pregatitoare, una cu predare in limba romana, iar cealalta cu predare in limba germana. Toate locurile disponibile au fost ocupate in prima etapa de inscrieri, conform situatiei afisate de IŞJ Sibiu. Astfel, la clasa in limba germana au fost admisi 33 copii, iar la cea in limba germana - 29 copii.

"Trebuie urmata legea"

Ştefan Firu, inspectorul scolar general al judetului, declara: "Eu nu am nimic impotriva sa se infiinteze o clasa suplimentara in orice unitate scolara, dar lucrurile nu sunt atat de simple; trebuie urmate reglementarile prevazute de lege".

Printre piedicile invocate de Firu in crearea acum a unei clase suplimentare se regasesc cadrul didactic necesar si procedura de selectie a copiilor. "Sunt vreo 18 parinti care cer o clasa suplimentara, dar, de fapt, numarul copiilor care nu au fost inscrisi in invatamantul cu predare in limba germana e mult mai mare. Sunt copii care si-au castigat locul in urma unor testari, asa ca nu putem sa inscriem copii intr-o alta clasa doar pentru ca parintii lor au semnat o petitie. Apoi, sunt probleme si cu asigurarea cadrului didactic: nu poate veni sa predea un cadru didactic care a obtinut nota 2 la concurs, de pilda. Şi trebuie sa avem in vedere faptul ca, anual, intre 3 si 6 cadre didactice parasesc sistemul de invatamant si pleaca la munca in Germania. La Şcoala I.L. Caragiale avem un director tanar care face treaba buna, care incearca sa sprijine parintii si procesul de invatamant si e foarte bine acest lucru. Trebuie sa vedem insa ce se poate face in cazul unei clase suplimentare, respectand toate prevederile si normele in vigoare. Decizia va fi luata in Consiliul de Administratie, care va avea pe masa toate documentele necesare, de la petitia parintilor, la pozitia scolii si la cea a inspectorului de specialitate", adauga inspectorul Firu.

Parintii din Sibiu nu vor orice scoala pentru copiii lor

91 de copii din judetul Sibiu nu au fost admisi in invatamantul primar dupa prima etapa de inscrieri. Numarul mare de copiii neinscrisi a fost explicat prin faptul ca parintii au bifat o singura optiune de institutie scolara pentru copiii lor, desi puteau trece si alte institutii de invatamant.

Acum, in cea de-a doua etapa de inscrieri, parintii sibieni procedeaza la fel si bifeaza o singura optiune scolara. Astfel, din cele 120 de cereri de inscriere, depuse p]na vineri seara, 86 aveau bifate o singura optiune scolara, ceea ce inseamna ca exista din nou riscul ca alti copii sa nu isi gaseasca locul in unitatile scolare dorite.

Depunerea cererilor de inscriere se va finaliza in data de 4 aprilie, urmand ca pe 11 aprilie fiecare unitate de invatamant sa afiseze rezultatele privind repartizarea elevilor. Pana pe data de 18 aprilie inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti sunt obligate sa solutioneze toate situatiile nerezolvate la incheierea celei de-a doua etape.
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 02 aprilie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 martie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter