SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGWikiLeaks: Turcan si Stirbet, sursele americanilor

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Turnul Sfatului a consultat cele peste 1000 de telegrame din scandalul WikiLeaks, telegrame care fac referire la Romania. O parte din acestea fac referire si la Sibiu sau politicienii Sibiului. Din aceste telegrame rezulta ca deputatii PD-L, Raluca Turcan si Cornel Stirbet, au avut discutii cu ofiterii ambasadei SUA carora le-au descris in anumite perioade detalii despre viata de partid. Potrivit telegramelor, Sibiul a atras atentia americanilor prin nominalizarea lui Johannis la functia de premier, prin managementul indoielnic al Romgaz sau prin nunta fiicei minore a lui Florin Cioaba.

Sibiul, ca oras, este pomenit in 31 din cele 1026 de telegrame obtinute de WikiLeaks care fac referire la Romania. Klaus Johannis apare in aproape zece. Romgaz, in 23, Transgaz, in 10. Turnul Sfatului a consultat toate cele peste 1000 de telegrame, obtinute de la WikiLeaks de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Discutii cu oficialii americani

Cornel Stirbet a discutat cu unul din ofiterii ambasadei pe subiectul coruptiei din partidele politice, in timp ce Raluca Turcan a dat detalii legate de stilul de conducere al liderului PNL de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

Deputatul Cornel Stirbet, fost vicepresedinte al PD-L la nivel national, apare intr-una din telegramele trimise de la Bucuresti de fostul ambasador al Statelor Unite, Nicholas Taubman. Telegrama este datata 15 august 2008 si face o prezentare mai larga a evenimentelor de atunci din Parlamentul Romaniei. Atunci s-a votat acceptul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale impotriva parlamentarilor PSD, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Cei doi au scapat de cercetarea DNA dupa ce deputatii au decis atunci prin vot ca urmarirea penala in cazul celor doi lideri PSD nu poate incepe. Stirbet apare in telegrama trimisa de ambasadorul SUA datorita unui comentariu rostit dupa sedinta parlamentului. `Deputatul PD-L, Cornel Stirbet, a declarat ofiterului politic al ambasadei SUA ca raza de soare a PD-L este ca partidul e acum cunoscut de toata lumea ca fiind diferit de celelalte partide datorita eforturilor sale lupta impotriva coruptiei`, scrie in telegrama interceptata de WikiLeaks.

Turcan – printre cei mai apreciati lideri ai partidului

Un alt politician care apare in telegramele WikiLeaks este deputatul PD-L, Raluca Turcan. Apare in contextul demiterii sale din PNL si formarea alaturi de mai multi politicieni a Platformei Liberale si, mai apoi, a Partidului Liberal Democrat. Si ea, la fel ca Stirbet, are discutii cu ofiterii ambasadei SUA. `Raluca Turcan s-a plans «poloffs» (n.r. poloffs – este prescurtarea folosita in telegramele ambasadei SUA pentru political officers' at the US embassy) ca PNL nu mai este un partid cu multi ganditori independenti, cum era in perioada interbelica. A spus ca Tariceanu cu ajutorul confidentilor sai – Bogdan Olteanu, Cristian David, Dorel Sandor - mentine disciplina de partid si tolereaza foarte putin opiniile dizidentilor. Turcan a mai declarat ca de cand Tariceanu a devenit lider al partidului a impartit functii doar persoanelor foarte apropiate, in dauna celor devotati partidului si mai putin apropiati cu Tariceanu. Tariceanu a amenintat-o atat pe Turcan, cat si pe Boureanu – cei doi fiind cunoscuti ca fiind cei mai apreciati lideri ai partidului – ca daca vor continua sa i se opuna public vor fi exclusi din partid`, se arata in telegrama WikiLeaks.

Intr-o telegrama din luna octombrie 2006 se noteaza faptul ca din PNL au fost exclusi o serie de membrii si se detaliaza istoria problemelor aparute in cadrul partidului. Este interesant faptul ca pe langa liderii Valeriu Stoica, Theodor Stolojan apar si doi dintre membrii PNL cu care ofiterii ambasadei SUA au avut discutii: Cristian Boureanu si Raluca Turcan. `Doi dintre tinerii si promitatorii deputati PNL, Raluca Turcan si Cristian Boureanu, au fost de asemenea exclusi din partid`, se arata in telegrama din 26 octombrie 2006.

`Primarul Sibiului se ia la Harta cu PSD-ul si castiga`

Intr-o radiografie facuta politicilor locale din Transilvania, Ambasada SUA de la Bucuresti a transmis catre guvernul de peste ocean faptul ca primarul Sibiului a reusit sa tina piept principalului partid de opozitie. Este vorba de episodul in care presedintele PSD din acea vreme, Mircea Geoana, a facut o serie de remarci negative la adresa lui Johannis, in cadrul unei vizite la Sibiu. Drept urmare, Johannis a decis sa-l schimbe pe viceprimarul PSD, Ioan Banciu, cu democratul Eugen Cioruga. `Primarul Sibiului se ia la harta cu PSD-ul si castiga`, citeaza diplomatii americani intr-o telegrama din martie 2006. Relatarea lor, insa, nu este tocmai corecta: potrivit documentului, Johannis s-ar fi enervat deoarece Mircea Geoana `nu a trecut pe la Primarie in cursul vizitei sale la Sibiu`.

Klaus Johannis a devenit un subiect constant al telegramelor confidentiale in timpul evenimentelor din octombrie 2009, cand primarul Sibiului a fost nominalizat de opozitie pentru functia de premier al Romaniei. `Johannis se afla la al treilea mandat de primar al Sibiului, un oras de marime medie din Transilvania, cunoscut pentru strazile sale curate si buna guvernare locala. Sibiul si Johannis au crescut considerabil in imagine dupa ce orasul a fost desemnat Capitala culturala europeana`, descriu oficialii Ambasadei americane la Bucuresti. Acestia remarca, intr-o alta telegrama, ca in cazul in care ar Johannis ar deveni premier, acest lucru ar inseamna cea mai inalta pozitie in statul roman post-decembrist detinuta de un reprezentant al unei minoritati.

Hop, si Cioaba!

Intr-o telegrama din decembrie 2004, reprezentantii Ambasadei SUA din Bucuresti remarcau tendintele bursei de la Sibiu, unde contractele care iau in considerare paritatea leu – euro au un ritm de crestere mai ridicat fata de cele care iau in considerare paritatea leu – dolar.

Dincolo de relatarile despre sondaje de opinie, efectele gripei aviare si inundatii, evenimente in care este pomenit si Sibiul, pentru americani nu a trecut neobservata nunta fiicei autointitulatului rege al romilor, Florin Cioaba. `La nivel national a generat discutii la nivel national despre casatoriile intre copiii de etnie roma. Cu toate acestea, guvernul nu a facut pasi noi pentru a incerca sa stopeze acest fenomen`, remarca reprezentantii Ambasadei de la Bucuresti.

Nu doar din Romania au fost transmise catre SUA stiri despre Sibiu. Consulatul american din Munchen relata, in 2006, despre arestarea, in Germania, a doi barbati romani care faceau trafic cu carne vie, femeile fiind aduse `in special din Sibiu, fiind obligate sa se prostitueze`

Interlocutori locali `anonimi`

In timpul referendumului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, Ambasada SUA de la Bucuresti remarca sustinerea extrem de puternica pe care presedintele Romaniei o avea la Sibiu, unde 85% dintre participantii la referendum au votat impotriva suspendarii. Chestiunile politice legate de Sibiu nu au fost obtinute de oficialii americani doar din presa. Intr-o telegrama confidentiala transmisa inaintea alegerilor locale din 2008, oficialii americani citeaza `interlocutori locali`, fara sa dea, insa nume. Cei cu care au discutat la Sibiu le-au povestit americanilor ca, pentru alegerile locale, se intrevede o alianta tacita intre PSD si PRM.

Romgazul, singurul punct negru din Sibiu

Singurele relatari legate de Sibiu care ridica semne de intrebare legate de fenomenul coruptiei din Romania sunt cele care fac referire la Romgaz. Intr-o telegrama confidentiala din noiembrie 2006, Ambasada de la Bucuresti aminteste de schimbarea conducerii Romgaz, ai carei reprezentanti erau anchetati de organele de control. `Controlata guvernamental, Romgaz are o conducere numita pe criterii politice, ceea ce duce adesea la un management de o calitate indoielnica`, constata reprezentantii americani, intr-un document din vremea in care Varujan Vosganian era ministru al Economiei.

In rest, atentia americanilor asupra Romgaz are in vedere deciziile referitoare la gazoductele transfrontaliere, la privatizarea societatii sau depozitele acesteia de gaze. Intr-un document clasificat `secret`, pregatit inaintea vizitei unui demnitar american in Romania, acesta este sfatuit sa insiste pe subiectul Romgat in cadrul strategiei nationale din domeniul energiei, avand in vedere diversiunile din acea vreme intre Rusia si Ucraina.

Alin Bratu

Traian Deleanu
de Alin BRATU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 04 iulie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter