SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Wilhelm Grama:Statul da greu banii si cand nu e criza

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Wilhelm Grama, patronul grupului de firme Grama Trading, care desfasoara, printre altele si importante activitati in agricultura, da asigurari ca grupul va trece fara probleme peste anul crizei. Potrivit lui, principala problema este una veche si este legata de stat, care plateste cu intarzieri foarte mari subventia la hectar, indiferent daca e criza sau nu.

Reporter: Cum vedeti mersul agriculturii la noi intr-un an cu criza financiara?
Wilhelm Grama: Agricultura nu va merge bine anul acesta nicaieri. Nici China nu va merge bine deloc, nici Australia nu asteapta recolte mari.

R.: Dar, mai aproape, la noi in Sibiu?
W.G.: incercam sa ne tinem de plan. Am pus in toamna circa 40 de hectare de rapita. E destul de putin. Recolta va fi mai mica anul asta. Vom avea si o reducere a suprafetei, pentru ca ADS-ul (Agentia Domeniilor Statului - n.r.) ne va lua din terenuri. Aveam circa 3.000 de hectare in exploatare. Probabil, ca ne va lua cam 1.000 de hectare, ceea ce destul de mult. Cultivate vor fi nici 800 de hectare.

R.: Aveti probleme cu rulajul de bani?
W.G.: Sigur ca sunt probleme cu incasarile. Inclusiv la subventiile pe care statul trebuie sa le plateasca. intarzierea este si de un an de zile. Lucrurile s-ar simplifica foarte mult daca aceste subventii ar veni la timp. Probleme sunt si la furnizori. in plus, cand vine ziua redeventei, proprietarii terenurilor stiu sa factureze fara intarziere.

R.: Criza e de vina?
W.G.: Nu. Problemele astea sunt asa de mult timp.

R.: Deci nu se simte criza?
W.G.: Ba da. Simtim criza cam peste tot, si la cel care cumpara si la furnizor.
R.: in conditiile acestea, mizati in continuare pe rapita?
W.G.: La rapita, cererea va ramane aceeasi. Poate ca pretul nu va mai fi acelasi, dar rapita va ramane cautata, pentru ca exista anumite reglementari pentru combustibili. Trebuie o anumita cota de biodiesel in combustibili, altfel, producatorii platesc amenda. Este o reglementare a Uniunii Europene. Deci, cererea de rapita va ramane. in plus, la sfarsitul lunii mai se va da drumul la o fabrica de etanol in Zimnicea, care va produce 250.000 de litri de etanol pe zi.

R.: Alte recolte?
W.G.: Noi am plantat 50 de hectare de vita noua. Este foarte mult si asteptam rezultate peste un an. De aceea, nu ne afecteaza prea mult evolutia pietei vinurilor in anul in curs, an in care s-au facut, e adevarat, estimari pesimiste.

R.: Care au fost afacerile grupului anul trecut?
W.G.: Anul trecut am incheiat cu pierderi din cauza diferentei de curs valutar. Am pierdut in ultima parte a anului, cand a inceput sa creasca euro, asa cum a pierdut multa lume. Şi totusi, am avut afaceri de peste patru milioane de euro. Anul acesta, vrem sa mai adaugam un milion de euro la acest nivel, chiar daca trecem printr-un an mai greu. De asemenea, vrem sa incheiem pe profit.

R.: Cati oameni depind de activitatea grupului Grama?
W.G.: in total, de noi depind circa 120 de oameni. Este bine ca au de lucru si ca in momente de criza economica, nu sufera. Asta si vrem, de fapt, ca lucrurile sa mearga bine pentru toti, mai departe si sa scapam de momentul asta dificil prin care trecem cu totii.
Terenurile avute in vedere de grupul Grama pentru cultivarea rapitei sunt exploatate prin firma Agricola Dumbraveni, al carui principal actionar este Grama Trading SRL, controlata de Wilhelm Grama. Grupul mai contine firmele Grama Logistic si Grama Consulting.
de Laurentiu PARNICA


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 17 februarie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter