SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGZiaristul sibian Ilie Popa ? cel mai tanar gazetar cazut in Al Doilea Razboi Mondial

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »


In Cimitirul Municipal din Padurea Dumbrava Sibiu dainuie o cruce pe frontispiciul careia literele gravate in marmura rece, cu 70 de ani in urma, inca isi mai pastreaza conturul, nemacinat de trecerea timpului, si care transmit un profund mesaj, prin evocarea unui erou al plaiurilor sibiene, cazut in luptele din cel de-al II-lea Razboi Mondial. Epitaful de pe cruce este simplu, dar cuprinzator: `Soldat Ilie Popa, ziarist la Gazeta de Sibiu. Decedat 8 noiembrie 1941, la 24 de ani, pe campul de lupta, intr-un Regiment de Calarasi. Fie-i memoria binecuvantata`.
Sfarsitul eroic al soldatului gazetar Ilie Popa, cel mai tanar gazetar cazut in luptele purtate de armata romana pentru eliberarea teritoriilor Romanesti la est de Prut, a indoliat sufletele tuturor talmacitorilor de visuri scrise de la redactiile din orasul de pe Cibin, care i-au publicat necrologul insotit de fotografii. Cotidianul `Gazeta de Sibiu`, de la care plecase pe front Ilie Popa si la care isi facuse ucenicia de gazetar, din data de 14 noiembrie 1941 a gazduit pe prima pagina un rascolitor necrolog, insotit de fotografia eroului, aparut pe prima pagina a ziarului, cu chenar indoliat, semnat de redactorul-sef Ion N. Marian, necrolog pe care il reproducem in intregimea lui, cu titlul `Eroul gazetar Ilie Popa din Apoldu de Jos, judetul Sibiu – Tanar ca si primavara`: `Pe Iliuta - asa cum ii spuneam noi toti – l-am cunoscut intr-un amurg de primavara, cand venise sa-mi ceara concursul pentru niste incercari care le avea de facut pentru ziar. Tanar ca si primavara care trecuse - cand abia implinise 24 de ani, aducea zilnic nepretuitul raport de munca si devotament, ce i se cereau in calitatea sa de rechizitoriu, incasator si incepator al scrisului la Gazeta Sibiului - rareori mi-a fost dat sa vad oameni atat de entuziasti, de aportul muncii lor, asa cum era Iliuta. Nascut in comuna Apoldu de Jos, fiu de adevarati romani - invadati de razboiul intregirii - Ilie Popa, pleaca dintre noi prea de timpuriu si lasa in urma sa mult indureratii sai parinti, alaturi de doua surori dragi si trei frati scumpi. Moartea il rapeste nemilos in floarea varstei. Ne lipseste si noua, acelora cu care zilnic ne incrucisam drumurile - noua, acelora care i-am apreciat munca, cinstea, dragostea si ravna cu care tanarul isi aduce aportul neprecupetit ziarului pe care il slujeste. Cate nopti de nesomn si cate zile mohorate nu le-a trait chinuit Iliuta, afundat grijilor ce le avea pentru viitorul sau. Cate zile de lupta cu trotuarul nemilos care, desi cunostea pasii, ramanea totdeauna mult in framantarile lui, cum sa nu ni se umple ochii de lacrimi si cum sa putem uita, noi cei de la Gazeta Sibiului, in a carei administratie era, plecarea lui lasa un gol. in sufletele noastre vom pastra vesnic icoana lui vie. Nu plangem soarta - ci omul! La mormantul lui vor strajui vesnic inimile celor care 1-au cunoscut si l-au putut aprecia in justa lui valoare. Dumnezeu sa-l aiba in paza Sa, pentru ca si dincolo de mormant va necesita sa traiasca - daca mai exista nemurire - asa cum ' traieste si va trai in inimile si sufletele noastre. ODIHNEASCA-SE IN PACE! Ion N. Marin - redactor la Gazeta de Sibiu`.
Un erou, intre eroii plaiurilor sibiene, gazetar, care abia deprinsese tainele cuvantului scris, talmacirea gandurilor si asternerea lor pe hartie, ca nemilosul glont dusman i-a curmat viata in frageda tinerete. Si odata cu acest amurg, venit prea devreme, s-a intrerupt si un vis frumos si neimplinit. In fiecare an, cat a mai supravietuit vremurilor `Gazeta de Sibiu`, toti gazetarii acestui cotidian si, impreuna cu ei, cei de la celelalte publicatii sibiene, de Ziua Eroilor si la sarbatoarea sfantului proroc Ilie, poposeau la mormantul soldatului erou gazetar Ilie Popa, ii puneau flori pe mormant, pastrau un moment de reculegere, aprindeau candele si se rugau pentru odihna lui vesnica. In prezent s-a reluat aceasta traditie. S-ar cadea ca numele eroului soldat gazetar Ilie Popa sa-l poarte o strada din orasul de pe Cibin si cel mai potrivit ar fi in noul cartier Tineretului: strada soldat erou Ilie Popa, gazetar – 1917-1941. Ar fi un gest care prin generozitatea si semnificatia lui, numele eroului sibian ar dainui in posteritatea timpului, pentru ca noi nu avem morti, ci eroi.


de col. (r.) V. Neghina


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 15 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter