SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGZilele Internationale ale ULBS: "Studentii care pleaca in burse in strainatate sa se intoarca cu o alta viziune a vietii academice"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Mesajele de la debutul Zilelor Internationale ale ULBS s-au indreptat catre studenti, cadre didactice, dar si spre guvernantii care nu respecta o promisiune dealtfel stipulata in lege: alocare de 6% din produsul intern brut (PIB) pentru invatamant. 

Astazi si maine se desfasoara Zilele Internationale ale Universitatii "Lucian Blaga", manifestare ce reuneste studenti, profesori, dar si personalitati ca Emil Hurezeanu, specialisti in internationalizare precum Adrian Curaj, directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), Viorel Vulturescu, de la Ministerul Educatiei Nationale, dar si alti oaspeti de peste hotare.

In discursurile de la inaugurarea evenimentului, rectorul ULBS Ioan Bondrea, presedintele ULBS Constantin Oprean si Adrian Curaj s-au adresat studentilor romani si straini, cadrelor didiactice si celor interesati de eveniment, in Aula `Magna`, iar oficiile de gazda le-a facut Dana Preda, directorul Departamentului de Relatii Internationale al ULBS.

Recotrul ULBS, Ioan Bondrea a vorbit audientei despre schimbarile pe care le-a adus internationalizarea institutiei mediului universitar: `Oricat de mult ne-am optimiza si ne-am dori sa eficientizam planurile noastre de invatamant, oricat de mult ne-am dori sa ne adaptam cererii pietei, acest schimb de studenti, acest schimb de cadre didactice, de cercetatori, plecati sau sositi din lume aduce plus valoare universitatii si ne face sa fim mandri de ceea ce realizam in acest domeniu. Sigur, lucrurile nu sunt atat de simple intotdeauna, e nevoie sa ne implicam, e nevoie de a schimba, de a cere cat mai mult uniersitatii si de a nu da nimic in schimb. E nevoie ca studentii nostri care pleaca in diferite burse sau cu diferite aplicatii in strainatate sa se intoarca, si spre bucuria mea o fac, sa se intoarca cu o alta viziune a vietii academice, pentru ca am sesizat in ultima vreme, ca cu vin mai multi straini in universitate si cu cat pleaca mai multi studenti in strainatate, exista o alta perceptie a vietii academice in universitate. Acest lucru ma bucura si incurajez si in viitor sa avem acest schimb, dar l-as dori nu numai in zona academica, l-as dori sa-l facem si in zona cercetarii`, a declarat Ioan Bondrea.

Presedintele Senatului ULBS, Constantin Oprean a facut o comparatie intre ce se cere educatiei Romanesti si ce se ofera: `astazi vedem ca exista voci, multe dintre ele autorizate, care vorbesc de calitatea slaba a sistemului de in invtamant din Romania. (...) Iata ca in lege scrie ca educatia trebui sa primeasca 6% din PIB, dar astazi nu stiu daca atinge cifra 3. Ca sa nu mai vorbesc de cercetarea stiintifica, pentru ca este aici domnul profesor universitar Adrian Curaj, care stie exact care sunt alocarile de la buget la acest capitol. In acest context a fost si motivarea pentru care s-au redus salariile in mediule ducational si toate celelalte. Dadeam un exemplu cu o alta ocazie despre o tara de care cu siguranta ati auzit, Cuba. Ei bine, Cuba, guvernul si parlamentul cubanez au decis ca pentru educatie si cercetare sa se acorde 35% din PIB. Intr-o tara mult mai saraca decat Romania gandeste cu perspectiva in viitor`, a subliniat Oprean.

Adrian Curaj, directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii s-a aratat impresionat de media de varta ridicata a auditoriului si a transmis codul pentru viitorul univeritatile romanesti: SMART. `Pregatim in consortiul pe care il coordonam, care este format din 11 institutii si 138 de institutii asociate, elaborarea strategiei de cercetare 2014 – 2020 si toata lumea discuta de acea componenta de specializare SMART. (...) Pentru mine, aceasta idee de specializare o simt si o traduc ca trebuie sa fim destul de inteligenti sa dam valoare unicitatii istoriei stiintifice, tehnologice si culturii romanesti, pentru a putea sa facem diferenta. Altfel, specializarea SMART discuta de consultari, discuta de specializari dar pentru mine Romania este speciala pentru ca are multe lucruri de spus`, a declarat Adrian Curaj.

Zilele Internationale ale ULBS continua astazi cu trei sesiuni de work-shop, ce vor fi coordonate de Calin Denes, Horatiu Rusu, Alan Stamey si Remus Brad. Work-shop-urile Internationalizare in educatie si Internationalizare in cercetare se desfasoara la Centrul de Reuniune Academica din strada Banatului, iar work-shp-ul Transferul inovatiei in comunitatile locale si mediul economic se desfasoara la Sala Senatului de pe Bulsevardul Victoriei. Cele trei evenimente sunt programate sa inceapa la ora 15.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 11 martie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter