SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Tārgul rromilor mestesugari

4681 afisari

20 septembrie 2008
2 zile
21 septembrie 2008


CNM Astra va asteapta in perioada 20-21 septembrie  2008 la Târgul rromilor meşteşugari, eveniment din cadrul programului " Tezaure umane " .

Rudari, căldărari, argintari, lăutari, gabori, ciubotari, geambaşi, ursari, ciurari... Numitorul comun al tuturor acestor nume ne poartă cu gândul la o etnie cu tradiție în ţara noastră: rromii. Taxonomia acestei etnii este divizată pe categorii ocupaţionale, unele existente, altele dispărute și, în fine, o a treia categorie, a celor care au reușit o reorientare ocupaţională.


Dintre ocupaţiile dispărute le amintim pe cele specifice ciurarilor, geambaşilor (negustorii de cai), ciubotarilor, dezvoltarea industrială obligându-i pe toți spre o nouă calificare. Cei care au reușit să se reorienteze profesional sunt rudarii care, la începutul existenţei lor pe pământul românesc, culegeau aur din nisipul râurilor, etimologia cuvântului „ruda”, în slavă, simbolizând minereu. Astăzi, rudarii confecţionează obiecte de uz casnic precum linguri, corfe, tocătoare etc. 


Dintre neamurile încă existente îl amintim pe cel al căldărarilor, care au ca principal material de lucru tabla de aramă, pe care o utilizează la confecţionarea căldărilor, tigăilor, oalelor, alambicurilor, sfeşnicelor etc. Acesta este neamul care a păstrat cel mai bine limba, portul, obiceiurile, tradiţiile, modul de viaţă romanes. Alte neamuri existente astăzi sunt: rromii de mătase, argintarii, lăutarii, gaborii, florarii, pe care îi putem întâlni atât în spaţiul urban, cât și în cel rural.


Încă de la apariţia lor în Ţara Românească, în anul 1385, rromii au fost asimilaţi populaţiei majoritare, timp de cinci secole fiind robi ai mănăstirilor, ai „coroanei” sau ai boierilor. Au fost un bun necesar pentru îndemânarea lor în diferite meşteşuguri. A fost nevoie de dibăcia lor, în mod special în arta fierăritului, românilor fiindu-le cât se poate de utile sapele, lopeţile şi alte unelte agricole confecţionate de ei.
Ca urmare a proiectului de muzeu dedicat culturii şi civilizaţiei rromilor, Complexul Naţional Muzeal ”Astra” vă invită, sâmbătă şi duminică, respectiv 20-21 septembrie a.c., între orele 10-19, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, să descoperiţi autenticitatea acestor meşteşugari din judeţul Sibiu şi din alte câteva judeţe la „Târgul Meşteşugarilor Rromi”.

Prin acest târg, Complexul Naţional Muzeal ”ASTRA” continuă campania de redescoperire a etniilor lângă care vieţuim de veacuri și pe care le cunoaştem încă prea puţin.

Anotimpul estival s-a îndepărtat de Sibiu, însă Complexul Naţional ASTRA continuă cu noi propuneri de proiecte culturale. Sub egida Anului European al Dialogului Intercultural şi în ideea că o bună cunoaştere a etniilor din România permite o convieţuire paşnică pe acelaşi teritoriu, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ”ASTRA” continuă proiectul de realizare a unui muzeu al culturii şi civilizaţiei rromilor, recomandându-vă, în acest sfârşit de săptămână, încă un târg: „Târgul meşteşugarilor rromi”. Participanții sunt din judeţul Sibiu - Bratei, Nocrich, Fofeldea, Roşia, Mohu -, din judeţul Vâlcea - comuna Băbeni -, din judeţul Mureş - localitatea Sovata – și din judeţul Teleorman - localitatea Alexandria. 
Din Bratei, îi veţi întâlni pe vechii prieteni ai muzeului, căldărarii, maeştri în arta fabricării vaselor din aluminiu sau aramă, a obiectelor de cult (sfeşnicele) sau a alambicurilor. Din Fofeldea şi Nocrich veţi cunoaşte câţiva împletitori de nuiele, din Roşia o scriitoare rromă, iar din Mohu pe cei care produc oale din aluminiu. Trecând în judeţul învecinat, Vâlcea, găsim meşteşugari din comuna Băbeni, iscusiţi în arta cioplirii lemnului.


La acelaşi târg, sâmbătă şi duminică, veţi putea cunoaşte gaborii din Sovata, judeţul Mureş, cu impresionantele lor pălării cu borul lat, dibaci în a lucra tabla de aluminiu şi cupru în vederea confecţionării jgheburilor sau scocurilor.
Doamnele se pot delecta cu podoabele argintarilor din Alexandria ( Teleorman), iar pasionaţii de monede vechi de argint îşi pot îmbogăţi colecţia.

Toţi aceşti meşteşugari se vor afla în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în zona Complexului Polovragi. Veţi avea şansa de a-i observa în demonstraţiile pe care le vor oferi, de asemenea veţi avea oportunitatea să achiziţionaţi produsele lor, dintre care unele sunt adevărate piese de muzeu.
Se ştie că muzica este foarte iubită de aceşti oameni, așa că sâmbătă, pe scena de pe lac, veți putea asculta muzică lăutărească și veți putea admira dansurile perechilor de tineri rromi din Sibiu.
Acestui eveniment i s-a alăturat domnul Florin Cioabă, care va fi prezent la deschiderea oficială a manifestării. 

Timp de două zile, abandonaţi ideile negative şi veniţi să descoperiţi, în primul rând, nişte oameni, iar în al doilea rând, ceea ce sunt apţi aceştia să făurească cu mâinile lor, meşteşuguri ce nu au nevoie decât de îndemânare şi pasiune.
 
Organizator: CNM Astra


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
ION ION ( 04.04.2010 02:33 )
poate vrei sa zici TIGANI ! Tiganii au fost utilizati in productie pe timpul robiei unde au invatat meseria respectiva, pe langa meseria de baza CIORDEALA ! ei au venit din zona Pakistanului de unde au fost dati afara din cauza metehnelor pe care le au !


  Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter