SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING  Casa Luxemburg

Piata Mica

Fosta Casă Schaser, situată în Piaţa Mică nr. 16, a primit actuala denumire în 30 martie 2004, cu prilejul vizitei în România a Marelui Duce Henri de Luxemburg şi a Marii Ducese Maria Teresa de Luxemburg, după ce, între anii 1999-2003 Serviciul de Situri şi Monumente Naţionale a Luxemburgului a finanţat şi coordonat lucrările de restaurare a imobilului. De menţionat că, Luxemburgul a acordat întotdeauna Sibiului o mare atenţie, dat fiind faptul că în secolul al XII-lea s-au stabilit aici primele grupuri de colonişti saşi provenite din zona râului Moselle, aflată pe teritoriul de azi al Luxemburgului. De altfel, graiul săsesc vorbit la Sibiu este foarte asemănător cu limba vorbită în Luxemburg.

Sibiu:  Casa LuxemburgEdificiul care adăposteşte “Casa Luxemburg”, a cărui zidărie veche este încă sesizabilă la nivelul subsolului, a fost construit pe prima incintă de fortificaţie a aşezării “Villa Hermani”, devenită ulterior Hermannstadt, adică Sibiul de azi. Se presupune că primul nume l-a primit după culoarea visinie a pereţilor dar şi după stilul aparte al construcţiei. Clădirea a rezultat din unificarea, la începutul secolului al XV-lea, a două case gotice având faţadele îndreptate atât spre Piaţa Huet cât şi spre Piaţa Mică. Cu timpul, clădirile au fost transformate, lucrările cele mai ample aparţinând secolului al XVIII-lea, când acesteia i-a fost adăugat cel de-al doilea etaj şi mansarda.

Faţada dinspre Piaţa Mică, restaurată, prezintă la parter dispoziţia caselor cu loggii cu trei arcade, dar de la nivelul primului etaj, aspectul devine cel al unei clădiri în stil baroc. Primul etaj, cu un parament cu brâie orizontale, are ferestre cu ancadramente decorate în stucatură. Etajul al doilea este compartimentat prin pilaştri cu capiteluri dorice, ferestrele fiind decorate în lunetă, cu motivul scoicii baroce. Părţile laterale sunt decorate, de asemenea, cu o splendidă stucatură cu motive vegetale şi florale. Aceleaşi motive decorative se reîntâlnesc şi în partea superioară a faţadei dinspre Piaţa Huet. În secolul al XIX-lea edificiul a intrat în posesia preotului evanghelic Johann Georg Schaser, de unde şi denumirea avută anterior celei de azi.

Casa Luxemburg din Sibiu, Piata Huet

Locaţia în care funcţionează printre altele, Consulatul Onorific al Marelui Ducat al Luxemburgului precum şi un centru de resurse regional, dispune de un hostel (hotel pentru turiştii cu buget redus) , cu posibilităţi de pensiune şi cazare într-un decor medieval. Cazarea, de trei stele, se face în trei camere duble, un apartament şi o cameră single cu suficiente dotări (baie proprie, cablu TV, telefon-fax şi internet) . Există de asemenea o sală de conferinţă de 60 de locuri şi una la subsol pentru expoziţii ( Sigi Kultur Café) precum cele de fotografie, pictură, grafică şi chiar filme de scurtmetraj. În anul Capitalei Culturale Europene (2007) , Romfilatelia, societate specializată în editarea şi comercializarea mărcilor poştale româneşti, a introdus în circulaţie emisiunea “Casa Luxemburg din Sibiu”, în care imaginea clădirii respective apare atât pe timbrul emisiunii cât şi pe cel al coliţei dantelate.

Casa Luxemburg
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro

Masini de cusut

Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestui obiectiv turistic ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 09 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Cladiri Istorice
( actualizat in 25 11 2012 10:24 )
Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter