SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



La Toparcea, biserica e inchisa

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"E sat aproape parasit Toparcea: populatia e putina, multe case sunt lasate in paragina, iar oamenii sunt batrani "... asa a sunat primul "contact " recent cu Toparcea. Ei bine, cand ajungi acolo iti dai seama ca lucrurile nu mai stau ca in urma cu zece ani. Da, mai sunt in Toparcea doar vreo 200 de suflete, da, populatia e batrana, dar lucrurile in sat s-au miscat si vezi gradini cultivate, si vezi ca numarul caselor renovate il depaseste pe cel al caselor lasate in paragina. Mai pe scurt, vezi ca satul de secol XIV are sperante de viata si in secolul al XXI-lea.

in anul 1309 este atestata asezarea, atunci pomenindu-se in documente oficiale de "Plebanus Paulus de Kapaka ", adica de preotul Paul de Kapaka, implicat si el in procesul preotilor din districtul bisericesc Sebes cu episcopul catolic din Alba Iulia. in documente din secolele urmatoare, satul este pomenit sub denumirile Chapurka, Schapercha, villa Schaparcha, Schapysdorff, Czapporcza, Teppertse, Toportsa, Toporska, Toportsa etc. Ca asezarea de la Toparcea e mai veche decat atestarea documentara e un fapt dovedit: cercetarile arheologice au descoperit urme de locuire din Neolitic, din epoca veche a fierului, din perioada romana. Punctul nostru de interes este insa Biserica "Buna Vestire ", monument istoric inclus in Campania "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ".



Pictura exterioara? Doar cateva ramasite



Pe un deal, in mijlocul cimitirului e asezata Biserica Buna Vestire a toparcenilor. O silueta alba-gri, o constructie din caramida si piatra mai mare decat te-ai astepta intr-un sat cu 200 de suflete. Dar sa nu uitam ca in insemnari din secolul trecut se consemneaza faptul ca Toparcea avea 2504 suflete.

Sa revenim la zilele noastre, pe cat te uimeste satul cu ulitele-i largi, pe atat te uimesti si biserica prin dimensiunile sale: 26 metri lungime, aproape 10 metri latime si un turn inalt de 23 metri. Pe de alta parte, pe cat e de vizibil faptul ca tencuiala exterioara a bisericii a fost refacuta, tot atat de repede "iti sar in ochii " crapaturile ce brazdeaza peretii laterali si cele care despart fundatia de zidurile laterale, in dreptul altarului. Asta e ceea ce se vede in exterior si se pare ca problemele par sa vina din interiorul lacasului: "Iconostasul construit din zid este de data mult mai recenta si are o greutate de circa opt tone, fiind construit direct pe pardoseala de scandura, fara fundament, avand o constitutie subreda ", se arata in volumul "Toparcea - repere monografice ", semnat de arhimandrit Teofil Paraian, Ioan Salomiu-Delatoparcea si Gabriel Chelaru Tomirosca, p. 39.

Mult deteriorate sunt si cele sase picturi vizibile inca pe turn, asa ca noi am putut distinge doar un singur registru biblic - cel al Bunei Vestiri, restul imaginilor fiind prea sterse. Scene biblice par sa fi fost odinioara zugravite si pe peretii laterali ai bisericii, acum insa totul e acoperit cu amestec de ciment si var.

Åži printre picturi pierdute, exista o exceptie: in privarul de la baza turnului se afla o pictura originala in fresca reprezentand "Scoaterea lui Adam din Iad cu tot neamul lui ". Starea de conservarea lucrarii e nesperat de buna, dar, din pacate, o crapatura ce strabate fresca a fost grosolan acoperita cu ciment. Potrivit monografiei mentionate, turnul bisericii rezerva si alte surprize celor care au norocul sa urce in el: la cel de-al doilea nivel se afla picturi in fresca, un mic altar si o inscriptie cu chirilice, precum si mecanismul ceasului adus de la Viena, in 1910, de Vasile Greavu, fiu al satului. Rugina insa a napadit demult ceasul, asa ca la Biserica din Toparcea timpul s-a oprit in loc.

Atat. in biserica nu poti sa intri pentru ca usa e incuiata si pentru ca preotul paroh ti-a spus clar, la telefon: "Nu puteti vedea biserica; eu nu locuiesc in sat. Doar duminica e deschisa ". Te multumesti asadar sa reproduci lucruri despre care au scris altii: "Pictura reprezinta stilul ortodox autentic; s-a pastrat cea originala pe trei cupole interioare (...) Dintre bunurile importante ale bisericii amintim: 12 icoane pictate in ulei pe lemn, 3 cruci cu Mantuitorul rastignit, epitaful cu punerea in mormant datand de la 1849, cateva carti cu litere batranesti tiparite cu peste o suta de ani in urma si epitaful din paraclis. De o exceptionala valoare documentara sunt circularele bisericesti si scolare ale Mitropolitului Andrei Åžaguna, precum si un registru cu manuscrise chirilice pe anii 1829-1851 " ("Toparcea - repere monografice ", p. 38)

Ce se mai poate vedea la Biserica din Toparcea? Trunchiul noduros al unui copac care a fost plantat in anul 1919 de parintele paroh Nicolae Isac (1846-1932), supranumit "Vladica " sau "Popa in cioareci "



Biserica de la 1600?



Cele mai multe date despre Biserica "Buna Vestire " din Toparcea se regasesc in lucrarea "Toparcea - repere monografice", unde ii sunt dedicate trei pagini. Ca surse de documentare s-au folosit mai multe documente si marturii. in primul rand, sunt informatiile extrase din scrisoarea din 1956 a preotului R. Rosca, preot care mentioneaza ca data exacta a construirii edificiului nu este cunoscuta si ca este vehiculata perioada 1600-1700. "Se crede ca dateaza de prin anii 1600-1700. Acest monument a suferit mai multe reparatii, din care unele scrise pe turnul bisericii si anume anii 1843, 1902, 1926. Se crede ca inainte de a se construi aceasta biserica, ar fi existat o alta de lemn " (p. 37.)

Autorii studiului monografic mai mentioneaza ca un izvor scris despre zidirea acestui locas ar fi "Calendarul bunului crestin " aparut in 1935, unde 1762 este indicat ca an al constructiei. "Totusi si arhitectura ei, asemanatoare cu Biserica Brancoveanu din Ocna Sibiului... ne indreptateste a crede ca este cu mult mai veche, parere ce este impartasita si de unii cunoscatori ai artei bisericesti. " (p. 38)

Mult mai putine discutii starneste perioada edificarii turnului. Studiile arata ca acesta ar fi fost construit ulterior bisericii, iar de ajutor in acest sens este o pisanie din turn: aici " se afla urmele unui mic paraclis cu un altar pictat in fresca si o inscriptie sau pisanie pe care scrie cu litere chirilice urmatoarele: «Cu ajutoriu Sf. Troiti am izvodit acest paraclisariu de parintele popa Adam Lupea impreuna cu preoteasa sa Maria si cu blagoslovenia a Mariei Sale Domnului Nicolae Botoviciu si cine va sluji va fi dator a pomeni pe eresul Adam si pe erita Maria. Petru Zugravu Toparcea. Nicolae Zugravu Ludus. 1785» ".



Sat de weekend



200 de suflete mai locuiesc in Toparcea, in permanenta. Ceilalti sunt locuitori de weekend, adica sibieni sau fii ai satului care vin aici la sfarsit de saptamana. Altfel spus, Toparcea isi castiga incet-incet statutul de sat de weekend si te convingi de asta cand vezi ca multe case "s-au pus pe picioare ", ca lumea zugraveste si vopseste, ca pune in vanzare gospodarii. "Acum vreo 10 ani, cand am fost aici, era un sat darapanat, acum parca si-a mai revenit. Se vede ca sunt case intretinute ", spunea colegul meu in timp ce tacanea mereu cu degetul pe butonul declansator al aparatului de fotografiat.

La orele amiezii nu-i nici tipenie de om pe ulitele satului: la vreo 33 grade Celsius, lumea a lasat treburile deoparte si s-a tras la umbra in casa. Noroc ca tot mai sunt curiosi si uite ca la o poarta apare o femeie. O cheama Maria Aurelia Barsan, are 75 de ani si casa ei e si aici in Toparcea, si la Sibiu. "Nu suntem de aici, dar am cumparat casa asta si venim tot mereu. Stam de lunea pana sambata, apoi mergem la Sibiu ", povesteste femeia si te pofteste degraba intr-o curte ingrijita si plina de flori. ingrijita e si casa: casa veche din lemn, asa cum iti dai seama daca privesti cu atentie barnele groase ce ies din zidarie. "Are casa peste o suta de ani; vai cum arata cand am cumparat-o! " La fel ca familia Barsan au procedat si altii, asa ca vreo 5-6 dintre vecini locuiesc in Toparcea tot numai cateva zile pe saptamana. Dar merita sa vina aici, pentru linistea din sat, pentru gradinile in care trebaluiesc... Dumneavoastra puteti veni si pentru Biserica "Buna Vestire ", si pentru Lucretia Ciobanu, si pentru parintele Teofil Paraian, si pentru amintirea boului cu "sunziene " care colinda odinioara ulitele satului pe 24 iunie.
de Maria Spatariu


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 15 iulie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter