SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Am vazut coruptie si incompetenta"

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Arhitect si editor, Herman Fabini nu vede in roz viitorul Romaniei, in cazul in care nu se schimba ceva. Vede investitori care pleaca, sistem de invatamant la pamant, birocratie, coruptie si politicieni neimplicati.

Reporter: Ati fost patru ani senator. S-au schimbat politicienii de atunci, din perioada 2000-2004?

Herman Fabini: Investitiile trebuie coordonate de specialisti. Trebuie sa existe un anumit interes, pentru ca atata timp cat infrastructura noastra o sa fie proasta, anumiti politicieni se vor afla la putere. Cand vom avea o infrastructura mult mai buna si economia va merge mai bine, sigur ca tipul acesta de politician nu va mai fi cerut de societate. Va fi o alta generatie si o alta cultura manageriala si o alta cultura politica. Ce am vazut in Bucuresti in cei patru ani cat am stat in Senat a fost coruptie si multa incompetenta. Din pacate asta vad si acum.

R.: S-a schimbat totusi ceva?

E foarte putin schimbat. Perioada asta dupa 2004 a fost un avant. Sa luam un exemplu: justitia. Eu urmaresc presa europeana si am vazut ca Monica Macovei era foarte bine vazuta. Chiar acum recent am vazut un articol in Olanda. imi spunea un prieten olandez ca daca un ziar de acolo scrie despre Monica Macovei numai 200 de cuvinte este foarte foarte important. Este interesant de urmarit cum se dezvolta alte tari, de exemplu Polonia. Prin anii 70 eram destul de apropiati din punct de vedere economic. Ce era diferit, erau acele sali incalzite, cu fotolii, unde puteai sa citesti The Economist, Spiegel. Aveau profesori la Cracovia, care erau profesori si in SUA. Noi nu am avut acea elita si se vede si acum.

R.: Care sunt defectele si calitatile conceptului de Uniune Europeana?

H. F.: in Comunitatea Europeana exista anumite reguli: circulatia oamenilor, a locurilor de munca, transferul de capital. Economia este foarte bine determinata si dezvoltata in UE. Dar nu exista o corespondenta in domeniul politic. in general, e un decalaj foarte mare intre economie si politica. Practic, mentalitatea oamenilor ramane in urma. E foarte important sa se discute de identitatea europeana, de mentalitate. Popoarele care compun Europa sa se cunoasca. Eu am publicat o carte „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri ", a lui Neagu Djuvara. Cred ca asa o carte poate sa foloseasca. il cunosc pe domnul Djuvara si cred ca ce a facut el este o chestiune foarte importana. Am vazut o carte despre Ungaria, scrisa in engleza si de aici mi-a venit ideea. Asta ar fi o tema de care m-as ocupa in calitate de europarlamentar: aceea de a realiza o metoda de interactiune intre natiuni, de a se cunoaste intre ele.

R.: Aveti un contact permanent cu investitorii care ajung in Sibiu. Puteti face o analiza a lor?

H. F.: Se poate observa acum o regandire a investitiilor din Europa de Est. Sunt firme care revin in Germania. Şi acesta este doar un exemplu. Economia germana are o anumita crestere, iar salariile mici de la noi nu mai sunt o alternativa. La noi sunt blocaje foarte mari. De vina este infrastructura, inainte erau blocaje la granita, acum camioanele se opresc pe Valea Oltului. Contractele sunt foarte stranse, iar o intarziere de cateva ore poate costa o comanda intreaga. A doua problema romaneasca este birocratia. A treia este coruptia. Lucrez de 17 ani cu firme din strainatate, iar toate procedeele birocratice sunt extrem de stresante pentru investitori, dar si pentru romani. Şi in Germania exista birocratie, dar undeva este calculabila. Daca trebuie sa raspunzi in 30 de zile, niciun functionar nu incalca acest termen. La noi se poate.

R.: Aduc tinerii un suflu nou?

H. F.: Eu as avea nevoie acum de un arhitect la firma. Dar nu prea am de unde sa-l iau. I-am tot chemat. Pregatirea lor este discutabila. Universitatea din Sibiu este creata din 1990 si are 20 de mii de studentii. La o evolutie atat de rapida, este evident ca nivelul nu poate fi comparat cu cel al unei universitati vechi de o suta de ani. Investitorii spun ca au nevoie de oameni care sa cunoasca o limba straina si sa aiba vointa. De restul se ocupa ei, pentru ca ii pregatesc pe operatiunile de care au nevoie in cateva saptamani, la firma – mama. Din pacate, aceste firme nu aduc la noi partea de conceptie. La noi se fac doar subansamble. Nu au nevoie de oameni calificati, au nevoie de muncitori romani, de brate de munca, nu de creiere, neaparat.


„Statutul FDGR, ca organizatie permite si calitatea de membru al unui partid politic. Eu am fost senator din partea PNL in perioada 2000-2004. Acum sunt membru al PLD pentru ca impartasesc valorile liberale promovate de acest partid si il apreciez pe Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si altii care sunt in conducere. FDGR nu are candidati proprii la aceste alegeri. Asa ca nu exista divergente. Eu ii voi reprezenta pe toti sibienii in Parlamentul European, asa cum este normal si firesc ", Herman Fabini


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 21 noiembrie 2007






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter