SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCatedrala care a `crescut` odata cu orasul

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »
Catedralei evanghelice din Sibiu i-au fost atribuite numeroase caracteristici de-a lungul timpului: intr-o nota de calatorie ea este descrisa ca `cea mai remarcabila constructie a Sibiului`; savantul sibian Emil Sigerius a denumit-o `o adevarata casa memoriala` a saxonilor din Transilvania. Astazi ea reprezinta insa mult mai mult decat toate acestea: ea este simbolul orasului Sibiu.

Istoria orasului sta in stransa legatura cu cea a bisericii. Cladirile bisericesti care functionau pe locul catedralei evanghelice au facut posibila prima atestare documentara a Sibiului in anul 1191. Papa Celestin al III-lea a confirmat in acest an independenta `Ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum" , adica a bisericii germanilor din Transilvania. Conducerea isi avea prepozitura in Cibinium.

Odata cu dezvoltarea orasului s-a realizat si constructia bisericii. Incepand cu secolul al XIII-lea si pana in prima jumatate a secolului al XVI-lea aceasta constructie a fost transformata pas cu pas intr-un monument arhitectonic gotic. Apoi catedrala a castigat si mai mult spatiu prin construirea asa numitei ferule in partea de vest si transformarea ei intr-o biserica hala cu mai multe nave de aceeasi inaltime prin etajarea navei sudice. Complexul de cladiri din curtea bisericii, care astazi nu mai exista, a fost ridicat in Evul Mediu si a cuprins in perioada sa de inflorire, in afara bisericii, alte patru capele. In afara de acestea, mai existau in cetatea fortificata numeroase biserici si manastiri. Pana la trecerea Sibiului si apoi a intregii natiuni sasesti in 1545 la credinta luterana, atat biserica cat si intregul oras erau catolice. Din aceasta perioada s-au pastrat pana astazi obiecte valoroase, precum cristelnita din bronz, un altar mare poliptic precum si pictura monumentala a lui Johannes von Rosenau, situata pe peretele de nord a corului si care infatiseaza rastignirea lui Isus.

Desi constructia catedralei s-a finalizat in anul 1520, fiecare generatie a imbogatit si decorat aceasta biserica conform nevoilor si conceptiilor ei. Astfel s-a creat aici cea mai complexa si reprezentativa colectie de placi funerare si epitafuri din Transilvania, s-a construit si una din cele mai mari orgi din tara si s-a adunat un tezaur din Evul Mediu si Epoca Moderna timpurie, care poate fi admirat astazi la Muzeul Brukenthal. Universul vietii trecute a acestui oras nu poate fi perceput mai bine niciunde altundeva decat in muzeul Bisericii Evanghelice, care se afla la cateva minute de mers fata de catedrala evanghelica.

Nu numai biserica, ci si intreaga Piata Huet subliniaza, prin asezarea liceului Brukenthal vis a vis de catedrala, importanta pe care o aveau valorile umaniste, pe care societatea le considera atemporale. De aceea statuia din bronz aflata intre scoala si biserica il infatiseaza pe episcopul Georg Daniel Teutsch (1817-1893) in vesmant bisericesc. Reforma progresista introdusa de el a dus la imbunatatirea relatiilor sociale pe toate planurile, in special in ceea ce privea sistemul de invatamant in limba germana, al carui renume s-a pastrat pana astazi.

In ciuda numarului mult mai mic de enoriasi, Parohia Evanghelica C.A. Sibiu reprezinta si astazi cea mai mare comunitate evanghelica din tara si isi pune amprenta pe viata culturala a acestui oras. Ea sustine diverse institutii sociale si cu caracter caritativ, iar in domeniul protectiei mediului este un pionier in Romania. Catedrala Evanghelica este un centru ecumenic si un loc de intalnire pentru oaspeti din toate colturile lumii. Prin numeroase concerte si expozitii biserica imbogateste an de an viata acestui oras. Din aprilie pana in octombrie oaspetii sunt intampinati de ghizi care povestesc istoria bisericii noastre care se continua pana astazi.

Sursa: Parohia Evanghelica C.A. Sibiu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 05 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 10 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter