SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCei mai incapabili primari

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Interesaţi-vă la primăria din localitatea dumneavoastră - dacă alesul comunităţii cu echipa sa nu au depus, pană acum, niciun proiect pentru a obţine finanţări europene, pană prin 2015 veţi putea uita de lucrări europene in faţa casei dumneavoastră.

Cei din Miercurea Sibiului sunt in această situaţie.
"C─â se cam inchide la paine", o poate vedea oricine arunc─â o privire peste Caietul surselor de finan┼úare realizat de Agen┼úie pentru dezvoltare regional─â (ADR) Centru. Cele mai interesante ┼či stringente domenii de finan┼úare, cum ar fi reabilitarea infrastructurii sau fondurile de mediu, sunt inchise - proiectele depuse deja solicit─â fonduri de ┼čase, ┼čapte ori mai mari decat cele aflate la dispozi┼úie.

Fonduri pe domenii neinteresante

E adev─ârat c─â, dup─â cum spune ┼či Simion Cre┼úu, directorul ADR Centru, mai sunt fonduri care ar putea fi accesate. Dar pentru care nimeni nu a aplicat pan─â acum pentru c─â ghidul de eligibilitate impiedic─â un astfel de demers. Exemplu - banii aloca┼úi pentru decontaminarea ┼či reintegrarea in circuitul public a siturilor industriale. "P─âi, cum s─â solicit eu fonduri pentru astfel de situri industriale, cand acestea nu se afl─â in proprietatea municipalit─â┼úii? E imposibil!".
"Mai sunt resurse pe cre┼čterea capacit─â┼úii administrative. Trebuit v─âzut. Administra┼úia jude┼úului Sibiu s-a descurcat bine la atragerea de fonduri, precum ┼či ora┼če de genul Sibiului, Media┼čului, Agnitei, S─âli┼čtii, Cisn─âdiei sau Avrigului. Asta ca s─â citez din memorie", spune Simion Cre┼úu, directorul ADR.
Cele mai mari fonduri europene la dispozi┼úie au fost alocate prin Programul Opera┼úional Regional, lansat in 2007 tocmai la Sibiu, pe atunci Capital─â cultural─â european─â. De atunci, primarii descurc─âre┼úi au reu┼čit s─â ob┼úin─â bani utili. Ceilal┼úi, vor avea de a┼čteptat. "M─â a┼čtept la o relocare a fondurilor, dar in ce sens? intre sumele bugetate pentru fiecare proiect ┼či cele accesate in urma licita┼úiilor rezult─â intotdeauna o diferen┼ú─â. Prin licita┼úii se face economie. De aici vor rezulta anumite sume, dar care nu o s─â fie atat de importante incat s─â schimbe mult solu┼úia", spune Valentin P─âun, directorul firmei de consultan┼ú─â in domeniul acces─ârii fondurilor europene GPA Bussiness Management. Potrivit lui, ┼čansele ca alte programe de finan┼úare european─â pentru Romania s─â mai apar─â sunt destul de indep─ârtate. "POR se va incheia in 2013. Proiectele finan┼úate in cadrul acestui program trebuie finalizate cel mai tarziu in 2015. Ce se va intampla in aceast─â perioad─â 2013 - 2015 nu ┼čtiu. Dar Romania va trebui s─â mai beneficieze de fonduri europene - nu vom termina pan─â atunci cu dezvoltarea durabil─â ┼či coeziunea Romaniei", adaug─â Valentin P─âun.

Ora┼čele triste

Administra┼úia din Miercurea Sibiului nu a reu┼čit s─â atrag─â niciun cent din fonduri europene. Nici m─âcar nu a incercat - nu exista o echip─â de redactare a proiectelor. "De anul acesta am alocat ni┼čte bani pentru studii de fezabilitate", asigur─â, in ceasul al 12 ┼či un sfert primarul Ioan Troanc─â. intrebat de proiectul de buget pe 2010, primarul nu ┼čtie s─â dea cifre din memorie. "S─â vedem mai intai bugetul la nivel na┼úional. Cum, s─â v─â spun bugetul executat pe 2009? Nu vre┼úi mai bine s─â vorbim luni?".
Nici la Dumbr─âveni situa┼úia nu este tocmai fericit─â. Dar, m─âcar, exist─â un proiect, chiar dac─â nu neap─ârat pe fonduri europene - cel de construire a unei baze sportive. Fonduri europene sunt alocate pentru canalizare ┼či re┼úeaua de ap─â a ora┼čului, dar acest proiect este unul regional, cel al Asocia┼úiei Apa Tarnavei Mari, in care ┼či Dumbr─âveniul se reg─âse┼čte datorit─â pozi┼úion─ârii geografice. Anul acesta, ins─â, cei din Dumbr─âveni vor s─â scoat─â cu mana lor bani din fondurile UE. "Vrem s─â solicit─âm fonduri pentru spa┼úiile verzi. Deci, o s─â se lucreze un pic prin Dumbr─âveni, cu canalizarea aceasta o s─â se sape mult. E bine s─â refacem ┼či spa┼úiile verzi", spune Mircea Dobreanu, viceprimarul din Dumbr─âveni.

Agnita, cel─âlalt exemplu

Cel mai bun an financiar pentru ora┼čul Agnita a fost 2009. Veniturile proprii la bugetul local au fost de aproximativ 1,52 milioane de euro. Pan─â acum, administra┼úia din Agnita a depus proiecte ┼či ob┼úinut finan┼ú─âri europene de peste ┼čapte milioane de euro. Dou─â dintre aceste proiecte sunt deja incheiate - proiectul pilot privind gestionarea de┼čeurilor, in valoare de 650.000 de euro, ┼či proiectul social Casa Seniorilor, in valoare de 220.000 de euro. Cel mai mare pentru care s-a ob┼úinut finan┼úarea este cel pentru reabilitarea ┼či modernizarea arterei principale a ora┼čului - ┼čase milioane de euro. "Mai avem un proiect aprobat, pentru care a┼čtept─âm finan┼úare la redistribuire. Este vorba de Agnita Medieval─â, cu mai multe componente - reabilitarea de str─âzi, cl─âdiri ┼či crearea unui Muzeu. Valoarea acestui proiect este de 4,9 milioane de euro", spune Radu Curcean, primarul din Agnita. Pentru a ajunge la aceste performan┼úe, primul proiect depus de administra┼úia condus─â de Curcean a fost inregistrat in decembrie 2004, iar primii bani au venit in 2005.

Sibiul a┼čteapt─â 15 milioane de euro

Sibiul a beneficiat de mai multe finan┼ú─âri europene pan─â acum, dintre care cea mai mare este cea acordat─â prin ISPA pentru reabilitarea sistemului de ap─â ┼či canalizare, inclusiv a uzinei de ap─â ┼či a sta┼úiei de filtrare. Cel mai recent proiect este legat de Planul Integrat de Dezvoltare Urban─â, pe baza c─âruia vor fi ob┼úinu┼úi prin POR aproape 15 milioane de euro. Banii au fost aloca┼úi Sibiului in urma desemn─ârii acestuia "pol urban de cre┼čtere". in principal, banii vor avea drept destina┼úie o serie de proiecte care "s─â reduc─â discrepan┼úele dintre Ora┼čul de Jos ┼či Ora┼čul de Jos".
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 18 ianuarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter