SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Delegatia GAL "Tara Oltului " s-a intors din Franta

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in urma cu doar cateva zile, s-a incheiat vizita- schimb de experienta pe care o delegatie a Asociatiei Grupul de Actiune Locala " Ţara Oltului " a efectuat-o, in perioada 9- 16 septembrie, in regiunea Bretania (Franta). Sibienii au facut aceasta deplasare la invitatia GAL Pays Sud de Saint Brieuc, un partener mai vechi al celor din Ţara Oltului, actiunea fiind inclusa in cadrul Proiectului franco-roman " Culturile alimentare si energetice ", (finantat prin Programul LEADER), ce a debutat in primavara acestui an, la Avrig. De fapt, vizita in Franta a punctat oarecum trecerea la cea de-a doua etapa a acestui proiect, ce se va axa pe impartasirea bilaterala a experientelor in ceea ce priveste cultura cartofului, valorizarea cunostintelor comune in acest domeniu, lucruri ce vor permite formarea cultivatorilor si tehnicienilor din zona Ţarii Oltului pentru cresterea productivitatii si imbunatatirea calitatii. (Prima parte practica a proiectului s-a derulat la inceputul lunii mai a acestui an si a constat in infiintarea primei plantatii experimentale de MISCANTHUS din aceasta regiune a Romaniei. Pe un teren privat din teritoriul Avrigului au fost plantate patru parcele cu MISCANTHUS- patru soiuri diferite, cate un soi pe fiecare parcela- soiul ce se va acomoda cel mai bine la conditiile pedo-climatice din aceasta zona urmand a fi folosit in viitor pentru dezvoltarea unei productii pe o scara mai mare.) Delegatia ce a facut deplasarea in Franta a fost formata din primarii comunelor Arpasu de Jos, Carta, Cartisoara, Porumbacu De Jos si Racovita, cativa cultivatori de cartofi din zona, reprezentanti ai unor consilii locale din Ţara Oltului etc.

Programul pregatit de gazdele franceze pentru vizita sibienilor a cuprins diverse intalniri cu primarii din teritoriul " acoperit " de GAL Pays Sud de Saint Brieuc, vizitarea unor exploatatii agricole (cultivatori de cartofi, ferme de vaci pentru lapte si porci), a unui centru pentru inseminarile artificiale sau a SPACE- Salonul International de Agricultura de la Rennes etc.

Cu acest prilej, membrii delegatiei au avut prilejul de a afla lucruri interesante despre functionarea Programului LEADER in Franta, oportunitatile pe care acest instrument european de finantare le poate oferi comunitatilor din mediul rural, functionalitatile unui oficiu de turism si politica turistica intr-un teritoriu LEADER, organizarea si conceptul de comercializare a produselor agricole, in mod deosebit a celor cu specific local, precum si multe alte aspecte cu implicatii directe in viata agricola.

Prezenta primarilor din Ţara Oltului in aceasta delegatie a avut la baza o idee a partenerilor francezi si poate constitui un element ce va duce la intarirea legaturilor dintre cele doua teritorii. De asemenea, s-a mizat foarte mult pe faptul ca primarii pot asimila si transmite cel mai bine informatia, astfel incat, macar o parte din " experienta franceza ", sa poata fi pusa in aplicare si in localitatile Ţarii Oltului.

Delegatia Asociatiei Grupul de Actiune Locala "Å¢ara Oltului " a avut onoarea de a se intalni cu vicepresedintele Adunarii Nationale franceze, Marc Le Fur si cu europarlamentarul francez Alain Cadec. intalnirea sibienilor cu cei doi oameni politici de prim rang din Franta a avut loc cu prilejul receptiei oficiale pe care gazdele au pregatit-o vineri, 10 septembrie, la sediul primariei din Ploeuc-Sur-Lié, una din localitatile importante din teritoriul LEADER "acoperit " de GAL-ul francez. in semn de apreciere pentru delegatia Å¢arii Oltului si proiectul agricol comun "Culturile alimentare si energetice ", in cadrul intalnirii de la sediul administratiei locale din Ploeuc-Sur-Lié, deputatul Marc le Fur a inmanat presedintelui Asociatiei Grupul de Actiune Locala "Å¢ara Oltului ", dr. Marius Badea, medalia Adunarii Nationale franceze.

Prezentarea bilantului deplasarii in Franta a constituit unul din punctele aflate pe ordinea de zi a sedintei Asocviatiei Grupul de Actiune Locala Ţara Oltului, desfasurata miercurea trecuta, la Avrig.

Primul care a vorbit despre aceasta deplasare a fost primarul comunei Carta, Cristin Magheru, conducatorul grupului primarilor, din prezentarea acestuia retinand urmatoarele: " M-a impresinat foarte mult felul in care gazdele franceze au organizat totul, de la primire si receptiile oficiale, pana la programul pregatit pentru fiecare zi. Partenerii nostri au dovedit, din nou, ca sunt oameni seriosi si stiu cum se fac aceste chestiuni. N-as vrea ca oamenii sa inteleaga ca a fost o vizita <>. Am avut acolo foarte multe lucruri interesante, iar pentru a impartasii la cat mai multi aceasta experienta, sunt decis sa convoc o adunare publica in comuna, cu cetatenii interesati. Este cert ca partenerii francezi sunt decis sa ne sprijine, sa ne ajute, din mai multe puncte de vedere si sunt sigur ca putem face lucruri bune impreuna. ".

in completarea sa, presedintele GAL " Ţara Oltului ", dr. Marius Badea, a spus urmatoarele: " Membrii delegatiei, dar mai ales primarii prezenti, au dorit sa afle cat mai multe despre modalitatea de organizare a spatiului rural din teritoriul vizitat, au fost impresionati sa afle ca primarii francezi conteaza foarte mult pe veniturile bugetare colectate un urma activitatilor agricole. Am observat ca nu sunt diferente semnificative in ceea ce priveste suprafetele agricole detinute de cele doua teritorii, problema este cum si mai ales ca noi nu le exploatam cum trebuie. Am observat ca in Franta autoritatea publica locala se implica foarte mult in problema agriculturii, primarii sunt buni cunoscatori si prieteni ai agricultorilor, cunosc activitatile acestora si de multe ori vin in intampinarea lor cu tot felul de initiative, inainte ca agricultorii sa le ceara.acest lucru. Acesta este un aspect foarte important si placut.

De asemenea, modul in care agricultorii francezi (cultivatori sau crescatori de animale) isi organizeaza afacerile, poate sa-ti ofere oricand o imagine clara in ceea ce priveste contributia acestora la bugetele locale, ceea ce ar putea deveni o realitate si la noi. Nu cred ca trebuie sa tratam cu indiferenta faptul ca la noi multe terenuri sunt nelucrate, iar acestea ar putea fi exploatate si ar putea aduce venituri. Francezii sunt dispusi sa ne ajute in acest sens: au genetica, au soiuri de plante au organizarea care le trebuie si cred ca e chiar usor, daca ai un partener puternic, sa poti crea mici <>, care sa si functioneze. Am observat ca avem si unele atuuri fata de ei: zona montana, zona turistica deosebita etc., elemente ce pot sa-si aduca contributia la dezvoltarea zonei. Francezii sunt foarte interesati si deschisi sa continue si sa dezvolte colaborarea cu noi.

Am observat cu placere dorinta primarilor ce au facut parte din delegatie de a aplica multe din lucrurile vazute in Franta si la noi in teritoriu.

in ceea ce priveste modalitatea in care noi ne-au prezentat teritoriul si prioritatile de viitor, i-a interesat in mod deosebit pe francezi, si-au colectat multe date despre acest aspecte. Viitoarele noastre colaborari se vor putea grefa pe aceste aspecte. Una peste alta, consider ca a fost o activitate deosebit de interesanta, deosebit de benefica ".
de Dan Francu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 28 septembrie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 14 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter