SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Domnului Primar Klaus Johannis ( II )

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

continuare din numarul de ieri
(Publicitate electorala)
in cazul de fata, ignorarea Dvs. (inocenta, voita?) a necesitatii instituirii unei legi de protectie a Sibiului istoric, impotriva distrugerilor provocate de o mentalitate nociva, arivista si hipermercantila (asemanatoare, intru totul, spiritului distructiv al lui Ceausescu, in ultimii ani de viata), Va condamna public pentru toate distrugerile ce se vor produce, caci nu cei ce le comit sunt adevaratii vinovati, ci aceia care au facut posibile aceste „nelegiuiri ". Pentru a intelegere „miezul problemei ", V-as indrepta spre Euripide, care a lasat ca testament (ca legamant de viata sau de moarte), tuturor societatilor ce au urmat celei elene, ideea ca: „Nu exista ceva mai bun pentru un stat decat legi bine alcatuite ". Voltaire avea sa faca un adaos la acest aforism, atragand atentia ca „Acela ce nu respecta legile, nu-si iubeste patria ". Dar ce mai este o lege, in Romania postcomunista? Vorba proverbului strabun: „O bariera in care se opresc doar boii peste ea sar leii, pe sub ea se strecoara potaile. " O asemenea mentalitate este ilustrata cat se poate de bine de modul in care Va intelegeti si Va asumati prerogativele functiei. incalcand grav „Legea administratiei publice locale " (nr. 215/2001), ati pacatuit, din nou, de aceasta data, fata de Constitutie, prin sfidarea pe fata de prevederilor constitutionale si ale „legii administratiei locale ", care decreteaza, inalienabil si inviolabil, cine dispune si cine executa in materie de treburi obstesti: Organul deliberativ si decizional este Consiliul, dupa caz, Municipal sau Judetean, iar factorul executiv este Primarul.
La noi, la Sibiu, aproape ca la nimeni, prin Vointa Dvs. autocrata, prin selectia si promovarea a numerosi consilieri, din partea FDGR, total obedienti, prin coruperea constiintei celorlalti, din partidele alese spre a fi reprezentate in Consiliul Local (si care trebuiau sa ne reprezinte pe noi, cetatenii sibieni), ati anulat, practic prerogativele legale ale consilierilor, ati dictat autocrat si discretionar asupra vointei Consiliului Local, le-ati anulat, imperativ, orice initiativa consilierilor, (dovada incontestabila fiind suprematia absoluta a proiectelor de hotarari ale Consiliului Municipal). I-ati umilit pe cei mai apropiati colaboratori ai Dvs., declarandu-i corigenti (la evaluarea oficiala a rezultatelor activitatii lor, doar unul a primit nota 4, ceilalti, note de 3 si 2!), umilindu-ne, in fapt, pe noi toti cetatenii Sibiului si aducand, astfel, orasului nostru, o faima trista si o reputatie negativa, raportat la ce este, in spiritul sau, o DEMOCRAŢIE.
Daca tot ati promovat alegerea unor consilieri varstnici (septua si octogenari), de ce nu ati aplicat legea nescrisa a stravechilor societati europene, pastrata cu sfintenie, nestirbita, inca din antichitate, si la noi, aceea a „oamenilor buni si batrani ", apreciindu-le intelepciunea senectutii, cea care, pe langa avantul juventutii, asigura oricarei societati (si oricarei cetati) o inteleapta conducere.
Procedand si decidand in numele vointei personale (sau dupa alte criterii, subiective si deloc dezinteresate, cel mai adesea dictate de interesele celor din anturajul Dvs.), ati promovat o sumedenie de proiecte aberante, ilogice, nemaiintalnite nicaieri, precum amplasarea noilor obiective comerciale (nu sunt prea numeroase, pentru Sibiu?) langa soseaua nationala, la poarta principala de intrare in Sibiu, fara sa le asigurati caile de comunicatii proprii, provocand astfel, strangularea accesului in oras, de pe soseaua nationala (ceea ce ne-a adus reputatia trista de a fi „un oras inchis ", infernal de greu accesibil, in sezonul estival). Ati continuat cu eliberarea autorizatiilor de constructie, pe spranceana (chiar si in parcuri si in zona de agrement din Dumbrava Sibiului), apoi, cu transformarea spatiului public (chiar si a pietelor din centrul istoric) in show-room-uri (spatii de admirat produsele industriei automobilistice), evident in detrimentul activitatilor culturale, si cu amplasarea fantanilor tasnitoare si unde era cazul si mai ales, unde nu era permis (este absolut inadmisibil, chiar o impietate, sa montezi asemenea instalatii moderne in buricul centrului istoric al orasului, pe „Corso ", sa violezi spatiul sacru al Pantheonului culturii spirituale a romanilor ardeleni –Parcul „Astra " – prin instalarea unui monument modern, ludic (o fantana tasnitoare cu havuz, numai buna pentru racorit copii strazii, in zilele caniculare), sau in ambianta naturala a lacului Gradinii Zoologice – care te indeamna la contemplare, in liniste, la meditatie calma, la introspectie, in loc de toate acestea, avand in fata - prin montarea unei coloane de apa care tasneste strident, cu presiune, violand linistea si intimitatea acelui loc de vis al Sibiului - un adevarat instrument de tortura. A propos de Zoo, ati vazut personal, in aceasta primavara, in ce hal de mizerie a ajuns vegetatia mare si mica din incinta ei, incat ai crede ca, mai ieri, s-a incheiat razboiul si pe aici s-au retras trupele agresoare, distrugand totul in urma lor? Aflat pe traseul spre intrarea in Muzeu, acest spectacol terifiant, ridica tuturor intrebarea, daca aceasta zona apartine Primariei Sibiului, sau explicatia reala a situatiei consta in aceea ca numai centrul istoric conteaza?
Analizand toate aceste exemple (poate cele mai nesemnificative fata de atatea alte decizii, si mai nocive), Va intreb, Domnule Primar Johannis, nu V-ati pus, nici un singur moment, intrebarea, daca este normal ca dezvoltarea acestui oras istoric, devenit celebru dupa 2007, propus chiar de Dvs. sa fie nominalizat pe lista siturilor istorice din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO (cum sa admita UNESCO un asemenea proiect, cand lucrurile, la noi, se petrec anapoda si cea mai elementara conditie, una „sine qua non ", aceea a existentei unei legi de protectie a sitului istoric medieval, nu exista!?), sa se faca anarhic, in afara unei legislatii specifice, dupa vointa si capriciile unei singure persoane, fara nicio experienta in materie de urbanism, arhitectura si modernizare a siturilor istorice? Sunteti constient de uriasa Dvs. responsabilitate, care Va va afecta puternic imaginea, atunci cand viata va intra in normalitate si lumea (specialistii) si dupa ei, toti sibienii, vor avea curajul sa-si exprime opiniile si sa Va critice initiativele si deciziile aleatorii, luate, in totalitatea lor fara sa considerati necesar a Va consulta cu oameni priceputi, cu scoala si cu experienta, ca si cand ati fi un feudal, pe mosia sa, mostenita de la parinti? Mi-e teama ca nu, avand in vedere infatuarea de care suferiti, tot mai apasat, si care este, ea insasi, un mare pacat, Dle Primar.
in acest sens, de ce ignorati, Domnule Primar, cea dintai obligatie democratica (si morala) a oricarui primar din lume, de a organiza expozitii, cu planuri si machete ilustrative, privind fiecare obiectiv al Planului Urbanistic, lasand specialistilor si, deopotriva, sibienilor, dreptul de a se pronunta asupra proiectelor dezirabile, Dvs. urmand sa alegeti, alaturi de specialistii consultati, cele mai bune solutii (asa cum se intampla, in toate tarile democratice?). imi aduc aminte ca pana si Ceausescu a ordonat prezentarea unei asemenea expozitii la sediul Institutului de Proiectare de pe str. Somesului, chiar daca dictatorul numai mima democratia?
Am ajuns, in sfarsit, la anul fatidic, 2007 si la evenimentele din Programul „Capitalei Cultural Europene ".
Am notat, in acest an, anul in care Sibiul proclamase, drept sintagma a „Capitalei Cultural Europene ", dialogul culturilor („Sibiu, oras al culturii, oras al culturilor ") o incredibila discriminare (as numi-o chiar o adevarata segregare culturala) intre valorile patrimoniului cultural sasesc si cel romanesc, intre valorile Muzeului National Brukenthal (favorizat excesiv si discriminativ, prin alocatii si investitii extravagante, cel putin suspecte dupa ce intreg patrimoniul, detinut pana in anul 1949, a fost restituit Bisericii Evanghelice C.A.) si cele ale Complexului National Muzeal „Astra " (ca sa oferim un super exemplu: am fost socat sa constat ca, in expozitia inaugurala – la care am participat – itinerata apoi, tot timpul anului, prin toata Europa, a fost introdusa o singura imagine privitoare la patrimoniul Muzeului „Astra " – si aceea ilustrand un perete de grajd (!), in expozitia din Piata Mare – etalata pe tot parcursul verii anului 2007 –disparand chiar si aceasta imagine, Muzeul Brukenthal avand, insa, un panou intreg la dispozitie!)
Despre ocultarea, in mass-media nationala, a programelor culturale ale institutiei noastre, din acel an, despre ignorarea recomandarii vizitarii splendidului Muzeu din Dumbrava Sibiului, care a adus Romaniei sansa instituirii, de catre UNESCO, a Premiului UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic Preindustrial (care constituie, indiscutabil, cel mai prestigios succes international al culturii de patrimoniu, din Romania, din toate timpurile) ce, oare, ar mai fi de spus? Nu credeti ca sunt adevarate pacate? Personal cred ca electoratul sibian, de etnie romaneasca, imens majoritar, nu s-a simtit prea bucuros sa constate care sunt „preferintele " Dvs. discriminative, in pan etnocultural! Pentru a putea interpreta, corect si obiectiv, asemenea atitudini, il numesc drept avocat pe Blaise Pascal, care spunea: „Dreptatea fara forta, este neputincioasa, forta fara dreptate este tiranie ".
Va rog, din suflet, Domnule Primar, reculegeti-Va si meditati la cum conduceti urbea noastra (autocrat si arogant) pentru a incerca, in probabilul noul mandat, dupa aceste alegeri, sa Va schimbati, radical, mentalitatea si atitudinea!
de Corneliu Bucur


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 28 mai 2008






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter