SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Imi tin respiratia in culise pentru fiecare salt sau pirueta"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Cand vine vorba de balet, se poate spune ca tutu-ul este unul dintre simbolurile sale incofundabile. Alaturi de piruete, sarituri spectaculoase si prize, tutu-ul are propriul rol, cunoscut de toata lumea, imbracand-o pe balerina cu rochia aceea "plata", inconfundabila, ce ii sporeste gratia. Tutu-ul nu este insa singurul element care da savoare unui spectacol, intreaga pleiada de costume promitand sa imbogateasca fiecare coregrafie, spre bucuria publicului. La Sibiu, costumele de balet poarta semnatura designerului Carmen Siminie care, cu ceva vreme in urma, aproape intamplator, a fost atrasa in lumea fascinanta a dansului, la Teatrul de Balet Sibiu. Iar daca ar fi sa faca un bilant, numai in aceasta categorie a costumelor numarul creatiilor sale trece de 2.000, costume realizate atat pentru balerinii sibieni, cat si pentru teatre din tara si din strainatate.

Tanara si dezinvolta, Carmen Siminie vorbeste cu mare drag despre creatiile sale, asa cum a facut-o si pentru noi in cele ce urmeaza.

Cum ai inceput sa cochetezi cu lumea dansului si care a fost primul tau contact cu baletul?

La propunerea unei vechi prietene, dupa o cafea si o poveste, am fost cucerita de ideea de a crea costume pentru balet nestiind ce poate insemna acest lucru. O provocare si, ulterior, un virus. Mai bine spus, am simtit dorinta de a-mi demonstra ca pot trece toate barierele creatiei si executiei de costume si vestimentatie pe orice tema, in acest caz fiind vorba de balet.

Te-ai gandit vreodata, la inceputul carierei tale, ca vei ajunge sa creezi si costume de balet?

Am fost interesata de vestimentatie, in general, inca din copilarie, dar costumele de dans erau mult peste imaginatia mea... Un vis...

Cum a aratat primul tau tutu si cum ai invatat sa-l realizezi?

Am avut fluturi in stomac care roiau neincetat la ideea de a crea un tutu. Multe intrebari, lacune.... in sprijinul meu si al cunoasterii mele a venit domnul director Ovidiu Dragoman (n.r. directorul Teatrului de Balet Sibiu), care cunostea persoane ce m-ar fi putut indruma tehnic sa pot realiza constructia unui tutu. Dupa o instruire rapida, de doua ore, la cativa kilometri de Sibiu, gandindu-ma "Oare imi va iesi?!?!" am reusit. Primul tutu, galben, l-am creat pentru prima Gala de Balet organizata la Sibiu, in prim[vara-vara anului 2009 si a fost superb. Nu vreau sa ma laud, dar pentru mine a fost si va fi mereu primul si cel mai frumos. Ca a fost prea subtire, prea transparent, ca ar fi fost bine sa pun mai mult decor ... 

Coregraful are, si el, un cuvant de spus in realizarea costumelor?

Coregrafii au o idee in ansamblu despre cum si-ar dori sa arate, coloristic vorbind si muzical, spectacolul pe care il pregatesc. Dupa o prima discutie se fac schite si mai apoi au loc cateva intalniri care definesc spectacolul.

Cam cat timp iti ia sa faci un tutu?

La inceput doua saptamani. Cu nopti nedormite si vise intrerupte pe masa de lucru. De atunci, bineinteles ca am perfectionat tehnica si am refacut tiparele de multe ori pana am ajuns sa zic ca il pot face in trei - patru zile. Emotiile creatorului se transmit prin intermediul materialelor potrivite si al croiului precis. Orice balerina care poarta tutu simte pasiunea mea transmitand-o publicului.

Ce este mai greu de realizat: un costum pentru fete sau un costum pentru baieti?

Costumele primesc aceeasi atentie si daruire din partea mea, rolurile dansatorilor in distribuitie fiind variate de la un spectacol la altul. Fiecare dintre ei este la fel de important in coregrafie, dar pun accent pe costumele solistilor in ideea de a transmite mesajul potrivit.

Ce trebuie sa contina neaparat un costum de balet?

Elementul nelipsit din costumul de balet este materialul pretios si armonios colorat cu decor si paiete.
Cate costume ai realizat pana acum pentru balerinii Teatrului de Balet Sibiu si ce sentiment ai cand iti vezi creatiile pe scena, in spectacole?

Colaborarea cu Teatrul de Balet Sibiu mi-a dat ocazia sa creez pentru spectacole si Gale de Balet cateva sute de costume variate, diferite, de la clasic la contemporan, de la tutu la trilogie, care trebuie sa fie in armonie cu muzica, inconjurate de lumini, purtate de siluete feminine si masculine. imi tin respiratia in culise pentru fiecare salt sau pirueta..... si ma rog sa nu se rupa ceva...

Cand cade cortina sunt linistita, retraiesc spectacolul in minte si sunt multumita ca totul a fost bine.



Mai exista cineva in Sibiu care realizeaza costume de balet?



Tehnic vorbind si fara falsa modestie, in Sibiu sunt croitori foarte buni si cred ca ar putea executa costume de spectacol, insa, datorita experientei mele, condimentate cu pasiune, sunt printre putinele persoane care fac aceste costume speciale.



Ce rol are dansul in cariera ta si cum iti influenteaza el munca?



Acest salt prin lumea dansului sta la baza unei dorinte care sper sa se implineasca: sa am onoarea si placerea de a face costume pentru o pelicula de film. Nu pot scrie isoria lumii, dar o pot scrie pe a mea sau cel putin o pot transforma intr-o amintire pe care sa o impartasesc nepotilor, intr-o zi. Designul vestimentar este o calatorie pe tot parcursul vietii, iar inspiratia iti poate veni si de la o bobina de ata, de la o haina veche din dulapul bunicii, de la un pantof prafuit zarit intr-o vitrina sau de la cea mai frumoasa broderie pe matase. Creatiile marilor croitori de costume de balet sunt ca si pictura celebra "Mona Lisa Nordului " de Johannes Vermeer, in viziunea mea, cu tehnica si croi, culoare si veselie. imi aduc aminte, la fiecare crochiu, cat sunt de privilegiata sa pot pune cateva elemente in vestimentatia secolului 21, cel mai avangardist secol, cu accente de vintage.



indepartandu-ne putin de balet... Cum ti-ai defini stilul si ce te-a determinat sa mergi pe drumul acesta?



Stilul este creat de trend, de influentele sezonului. Doar unii creatori celebri reusesc sa dea tonul in materie de inovatie vestimentara. Eu propun simplitatea, eleganta si curajul de a pune accentul pe culoare si detaliu pentru rochii si piese individuale, evitand kitsch-ul si extravaganta. Creez rochii deosebite, speciale pentru fiecare in parte, respectand totodata dorintele clientului.

inainte de terminarea Åžcolii de Arta, dintr-o mare dorinta de a face ceva diferit pentru prietenele din jurul meu am deschis micul meu atelier de creatie vestimentara.



Ce parere ai despre hainele pe care le poarta sibienii (tineri si mai putin tineri)?



Sibienii incearca de cativa ani sa isi procure haine din orase invecinate si din alte tari, oferta de pe piata locala fiind in crestere si in continua schimbare. Nu lipsec produsele "Made in China " (n.r. fabricate in China), la preturi piperate, dar stilul care s-a format in Sibiu este unul "fresh" si aerisit, putin avangardist si pe alocuri pestrit. Gusturile sunt diferite si asta ne contureaza personalitatea si in vestimentatie.



Daca ar fi sa le dai un sfat tinerelor...



Tinerelor care isi doresc sa se simta confortabil si feminine, le propun sa poarte culori adecvate varstei, haine croite frumos, simple, fara prea multe accesorii inutile, potrivite evenimentului, locului de munca sau "street wear" (moda strazii).



Åži daca te-ai descrie in cateva cuvinte...



Sunt nascuta intr-o familie simpla, cu educatie modesta si fiind cea mai mare dintre surori, am fost nevoita sa lucrez de la 16 ani. Am continuat studiile sperand ca intr-o buna zi sa reusesc sa imi indeplinesc un mic vis de copil, la care inca lucrez. Sunt casatorita, fericita si avem o fetita minunata care poate se va inspira de la noi si isi va crea propriul vis.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 07 februarie 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 15 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter