SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Sa ne prostim copiii. Cu Halloween

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

As putea fi acuzat ca scriu "cu efect intarziat ", ca asta, Halloweenul, a fost cam mai incolo, cum spunem noi, jurnalistii, "a avut loc recent ". Sincer, nu am pomenit-o la momentul celebrarii ei pentru ca pur si simplu nu a intrat in "sfera " preocuparilor mele. Da, e Halloween, ei si? Sa fie sanatosi! Numai ca uite, sarbatoarea asta ne-romaneasca s-a lasat cum tam-tam la Sibiu. Cu chestii de prima pagina si prime-time. Cu demisii si interpretari politice. La fel de sincer, si chestia asta ma lasa la fel de rece, asta e invatamantul romanesc, e bun la orice daca nu se face carte si educatie. E mai bun Halloweenul. E mai, nu-i asa, cool. Ca asa ne-a spus doamna/domnisoara educatoare sau doamna/domnisoara invatatoare.

Ce este Halloweenul? A, e atunci cand copiii, prescolari sau scolari, se imbraca in vrajitoare, Draculi, draci, Gandalfi, Spidermani si Batmani, fantome sau schelete (vorba aia, "scheleti cu cap da mort "). Åži petrec "momente de neuitat " si organizeaza "Halloween Party ". Pentru ca unele invatatoare si educatoare au idei si nici nu le doare capul atunci cand le nasc pe ele, pe idei. La modul serios, este o sarbatoare pagana de origine romana (celebrarea zeitei Pomona, a fructelor si semintelor, sau Parentalia, festivalul mortilor) sau celtica "sarbatoarea Samhain", cand se deschid portile Celeilalte Lumi pentru ca lumea noastra sa fie invadata de sufletele mortilor si alte fiinte supranaturale, in general, zicem noi, neplacute ca aspect fizic si incompatibile cu morala si convingerile unui om normal. Nu stiu, la gradi sau scoala o fi explicat cineva asta? Colac peste pupaza, Anton LaVey, fondatorul Bisericii lui Satan, scrie in a sa Biblie Satanica: "Dupa ziua de nastere (a unei persoane, n.n.) urmatoarele doua sarbatori satanice importante sunt Noaptea Walpurgilor (Sabbatul Vrajitoarelor) si Halloween... ". Au, deci e si satanista. Multumim scoala, multumim gradi', acum e chiar supercool.

Ne-am obisnuit sa imprumutam de la altii ce e mai prost, cu conditia sa fie cu sclipici. Ne-am obisnuit sa le bagam si in sistemul educational romanesc, ca asa cred unii "dascali " ca ne "integram ". Da, stim ca e distractiv pentru copii sa se costumeze si sa se mascheze, pentru ca pentru ei cam totul e distractiv, daca stii cum sa pui problema. Asta e varsta. Nu avem pretentia habotnica de a elimina tot ce e suspect de deviere de la dreapta credinta si nici nu credem ca e util sa le spui la copii ca vor arde in iad de pacatosi ce sunt. Dar nici sa ii implici in toate porcariile doar pentru ca asa ai vazut la teveu ca se face in State, ca asa fac si altii si, nu in ultimul rand, pentru a bifa activitati care te urca in topul didactic, mai ales daca apar si in presa.

Deci, sa vedem si explicatiile "dascalilor ", luate de prin presa online: "Costumul meu reprezinta un costum de vampirita " zice o directoare de prin Maramures. Ha! Educativ, ce mai... Åži cum le explica la copii ca suge asta, sangele? in aceeasi minte de "educator " de copilasi, sarbatoarea Halloweenul-ui este "... folosita ca instrument pentru a-i ajuta pe micuti sa isi insuseasca noi abilitati (Care, desteptilor, sa bantuie? Sa zboare cu matura? Sa faca vraji? n.n.) si, nu in ultimul rand, pentru a se familiariza cu limba engleza. Da. "Suck blood ", "vampire ", "ghost ", "undead ", "witch ", "die mother(...)ker! ". " Cu siguranta, aceasta sarbatoare neromaneasca patrunde tot mai mult, la fel ca altele importate de peste ocean ", zice altcineva, de prin Lugoj. Interesant este ca dincolo de Ocean se sarbatoresc si Ziua Nationala, si Ziua Eroilor, dar astea nu sunt importante pentru unii "dascali "... Pur si simplu nu sunt setati pe educatie de genul acesta, desi legea prevede.

Apropo, dragi parinti, cum se impaca pozele de pe facebook cu "ingerashu dulcik " cu aceleasi poze cu "ingerasu' " imbracat in mort, vampir ori vrajitoare?

Iar pentru directorii, profesorii, invatatorii, educatorii ori alti halloweenisti de ocazie care ne prostesc copiii, am o sugestie: puneti-le mai bine filme horror, ori mergeti cu grupele ori clasele la un festival de black-metal. Macar aia o fac pe fata, ca sa zicem asa, nu sub pretexte educative. La final, nu spunem nimic de halloween-urile maturilor de prin crasme si cluburi. Treaba lor, sunt majori, au discernamant. Dar cu copiii e altceva. Ei, ce argumente EDUCATIVE pro Halloween aveti doamna/domnisoara educatoare/invatatoare? Hai s-aud!

A, din tot Halloweenul imi place doar bostanul. Asta ca sa nu spuneti ca sunt habotnic.
de Dumitru Chiselita


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 05 noiembrie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 15 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter