SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Scandalul Mondex se incheie cu un avertisment

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Avertisment si termene de conformare. E rezultatul controlului efectuat timp de 5 zile de Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu la societatea Mondex.

Controlul efectuat de Inspectoratul Teritorial de Munca a fost demarat in urma unui articol aparut in cotidianul Sibiu Standard. Respectivul articol expunea reclamatiile mai multor angajate, care se plangeau de conditiile de munca, neplata la timp a drepturilor salariale si neacordarea tichetelor de masa. ;La debutul controlului unitatea inregistra restante la plata salariilor scadente in cuantum de 50% pentru aproximativ 100 de persoane, din totalul de 717 salariati. Aceste restante au fost achitate pana la finalul controlului ;, se arata intr-un comunicat de presa emis de Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu in urma controlului la societatea. Acest control a inceput in data de 23 aprilie si s-a incheiat pe 28.

Inspectorii de munca au descoperit, de asemenea, nereguli si la plata orelor suplimentare, care nu au fost platite iar angajatii nici nu au primit in compensare timp liber. Legat de tichetele de masa, ITM Sibiu sustine ca exista un act aditional la contractul colectiv de munca, prin care s-a convenit sa se acorde tichete in functie de posibilitatile financiare ale unitatii. Practic, conducerea Mondex s-a ales cu un avertisment si cateva termene de conformare. ;Fata de cele constatate, s-au dispus masuri de respectare a prevederilor legale in domeniu si a clauzelor contractului colectiv de munca ;, se arata in acelasi comunicat. Acest avertisment nu este singurul pe care ITM l-a dat in ultimii ani aceleiasi societati. Neregulile depistate pana acum sunt cam aceleasi. O singura data, Mondex a fost amendata cu 3000 de lei, anul trecut in octombrie.

Comunicat transmis de conducerea Mondex:

Controlul efectuat de reprezentantii I.T.M. a cuprins domeniile : timpul de munca, acordarea repausului prevazut de lege, salarizare, incetarea C.I.M.
Toate documentele solicitate pentru elucidarea tuturor aspectelor au fost puse cu operativitate la dispozitia inspectorilor.
Nu s-au constatat incalcari flagrante ale legii in nici unul din sectoarele controlate.
S-au luat declaratii inopinate, absolut aleator, angajatilor din diferite sectoare de activitate, vizitele si alegerea persoanelor facandu-se in absenta reprezentantilor MONDEX.
In continuare extragem din Anexa la procesul verbal intocmit la finalizarea controlului :
;Sporurile de vechime si munca de noapte au fost incluse in salarii conform contractului colectiv al unitatii. ;
;In aceasta situatie s-a incheiat actul aditional nr.5403/2008 la contractul colectiv al unitatii care prevede ca acordarea tichetelor se va face in functie de posibilitatile financiare ale unitatii. ; Prevedere stipulata de altfel si de lege.
;In legatura cu programul de lucru de mentionat ca exista programarile schimburilor pe ore si zile in fiecare luna. ;
;Cu acest prilej am constatat ca prin programul definitivat transmis angajatilor spre executare erau programate 8 ore/zi insa unele salariate executau un program inegal de ore : 6, 8, 9, 13. ;
;In statele de plata figureaza numarul de ore prestat efectiv, inclusiv suplimentarele, dar plata acestora s-a efectuat normal fara sa fie calculat si platit sporul de 100 %, desi s-a dispus aceasta masura in controlul din luna februarie 2009. ;
;In justificarea acestei situatii conducerea societatii a afirmat ca va accepta sa plateasca cu spor de 100 % doar orele suplimentare pe care le-a specificat in programul de ture transmis lunar, iar restul orelor suplimentare prestate de salariatele din magazine, ca urmare a intelegerilor dintre ele, nu le va plati cu spor ci cu tarif normal intrucat nu le-a solicitat sa le efectueze. ;
;Din verificarea statelor de plata pe perioada verificata prin sondaj rezulta ca nu au fost operate retineri, sumele totalizand drepturile salariale nete aferente lunii 2009 februarie fiind virate pe cont cu destinatie cont de carduri.
Nu am gasit contracte de garantii incheiate in baza legii nr.22/1969 iar conducerea a afirmat ca nu retine garantii din salarii. ;
;Pentru perioada martie 2009, avand in vedere datele in care s-a lucrat, unitatea mai poate opta in a compensa cu timp liber corespunzator platit orele suplimentare dar pentru perioada anterioara trebuie platit sporul de 100 %. ;
;Raportat la numarul de salariati contractele incetate in temeiul art.65 din Codul Muncii nu determina declansarea procedurii de concediere prevazuta de art.68-72 din CM deoarece nu este concediere colectiva.
In cazul acestor incetari ale contractelor de munca, o cauza, dupa cum a explicat conducerea, a fost si criza actuala, lipsa de vanzari si neincasari de facturi, iar in alte situatii persoanele au optat pentru alt loc de munca si au demisionat.
Deciziile intocmite in cazul acordului de vointa a partilor pentru incetarea CIM aveau cereri ale salariatilor, in cazul concedierilor si demisiilor s-au respectat conditiile de preaviz. Verificarea acestor documente s-a efectuat prin sondaj si au fost alesi fosti salariati in mod aleatoriu. Unde nu s-au efectuat in natura concediile de odihna au fost compensate in bani - art.141(4) din Codul Muncii.
In cazul concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatilor unitatea nu a facut dovada aplicarii art.78 alin(1) din Contractul Colectiv de Munca la nivel national nr.2895/2007-2010, obligatoriu a fi respectat de catre toti angajatorii din tara si anume acordarea unei compensatii de cel putin un salariu lunar in afara drepturilor la zi. ;
;Plan de Masuri
1. Se va inmana un exemplar al contractului de munca sau act aditional salariatilor care nu au primit sau nu le mai au care se vor prezenta in acest scop la Biroul Personal.
Termen : la prezentarea acestora
2. Se va respecta art.156 din Codul Muncii si termenul de plata al salariilor prevazut in contractele individuale.
Termen : permanent
3. Pentru orele suplimentare prestate in unitate in perioada ianuarie si februarie 2009 se va calcula si plati sporul in conditiile legii si ale art.48(2) din contractul colectiv al unitatii.
Termen : 31.05.2009
4. Pentru orele suplimentare prestate in cursul lunii martie si unitatea va respecta dispozitiile art.119 si art.120(1) din Codul Muncii coroborat cu art.48 din contractul colectiv pe unitate, referitor la spor.
Termen : conform art.119 si 120
5. Se vor respecta dispozitiile art.132 din Codul Muncii cu privire la repausul saptamanal.
Termen : permanent
6. Unitatea va plati compensatiile prevazute de art.78(1) din Contractul Colectiv pe tara nr.2895/2007-2010 persoanelor carora le-a incetat contractul pentru motive ce nu tin de persoana lor.
Termen : in 15 zile unitatea va intocmi si transmite ITM Sibiu un program de plati
7. In cazurile in care se aplica un program de lucru inegal aceasta se va specifica expres in contract - art.113(2) din Codul Muncii.
Termen : permanent ;
Mentionam ca Planul de Masuri intocmit cu ocazia controlului, lasat la sediul societatii va fi implementat conform prevederilor legale.
Societatea a fost sanctionata cu ;avertisment ; ca urmare a unor neindepliniri de masuri punctuale, neconstatandu-se abateri in masa sau intentionate.
Sibiu, 04.05.2009
Administratia S.C.MONDEX S.A.
de Gabriela ROMAN


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 05 mai 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter