SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Turcu si Bota, dati afara din politie

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Comisia de disciplina din cadrul Inspectoratului General al Politiei a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, desfacerea contractului de munca a doi dintre politistii care si-au acuzat superiorii ca le impun o norma de amenzi. Cei doi sunt Marius Turcu si Horatiu Bota. Acesta din urma, alaturi de Flavius Ioan Burlea, este judecat pentru fals si uz de fals. 

De fapt, trimiterea in judecata a celor doi agenti de politie, Horatiu Bota si Flavius Ioan Burlea, nu este decat varful unei anchete demarata inca de la inceputul acestei primaveri de organele de control, sustin surse din cadrul politiei. Din informatiile puse cap la cap, rezulta ca cei doi agenti, alaturi alti colegi printre care si Marius Turcu, au decis sa iasa cu un scandal in presa pe tema `normei de amenzi` pentru a atrage atentia de la dosarele in care erau instrumentate acuzatii penale la adresa lor.

Pe 25 martie 2010, agentii de politie Horatiu Bota si Flavius Burlea au oprit in trafic un sofer polonez, potrivit rechizitoriului intocmit de procurori. I-au intocmit rapid un proces verbal de contraventie si i-au taiat o chitanta pentru amenda in valoare de 319 euro, acte care, ulterior, procurorii sibieni le-au catalogat drept false. Imediat dupa ce a fost amendat, soferul polonez a luat legatura cu Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, ai carei reprezentanti au alertat Inspectoratul General al Politiei Romane. In aceeasi zi, organele de cercetare au si demarat o ancheta in acest caz, ancheta care a fost adusa si la cunostinta celor doi agenti de politie. Cei doi, alaturi de alti cativa colegi, erau in colimatorul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna – serviciul secret al Ministerului Internelor – inca de la inceputul lunii martie, fiind suspectati ca incalca limitele legii stand `la semafor`. Potrivit unor surse din cadrul DGIPI, mai multi agenti din grupul celor care au iesit cu acuzatii referitoare la norma de amenzi incasau `foloase necuvenite sub forma de bani` de la soferii opriti in trafic pentru ca ar fi trecut pe culoarea rosie a semaforului. Pentru a nu se trezi cu agenti de politie `saltati de pe strada` pentru luare de mita, conducerea Politiei sibiene a incercat sa limiteze controalele agentilor aflati in colimatorul DGIPI. Fapt greu de pus in practica, dar pe care agentii vizati l-au simtit. Si, in urma `reclamatiei polonezului` la sfarsitul lunii martie, inceputul lui aprilie mai multi agenti din cadrul Politiei Rutiere Sibiu au iesit cu declaratii in presa, potrivit carora li se impune o norma de amenzi. Iar daca nu indeplinesc aceasta norma, sunt sanctionati.

Legaturi `interlope`

O parte din politistii care au chemat in ajutor conducerea centrala a IGPR pentru a cerceta `norma de amenzi` sunt cunoscuti clienti ai cluburilor din Sibiu. Nu de putine ori ei au putut fi vazuti in compania unor personaje catalogate drept `interlopi`, unii dintre acestia facand parte din retele ale caror sefi sunt inchisi in momentul de fata.

Deocamdata, conducerea IPJ Sibiu a luat masura `punerii la dispozitie` a celor doi agenti trimisi in judecata. Alti doi sunt in curs de cercetare penala. `Cei doi agenti au fost pusi la dispozitie, in sensul ca nu vor mai efectua munca de teren, competentele lor sunt clar mai restranse, sunt salarizati la nivelul de baza, iar atributiile lor vor fi stabilite de comandantul IPJ`, au declarat pentru Turnul Sfatului surse oficiale din conducerea Inspectoratului. Potrivit surselor citate, conducerea IPJ isi exprima increderea ca aceasta situatie nu va afecta nejustificat imaginea institutiei. `Sunt 110 angajati in cadrul Biroului rutier Sibiu, al sectiei Drumuri Nationale. Din pacate, si la noi nu exista padure fara uscaturi, dar cu aceste putine exceptii, sunt oameni seriosi, cei mai multi cu studii superioare, care vin la serviciu cu o conduita sanatoasa. Astfel de angajati care se dovedesc in afara conduitei legale si morale se elimina singuri`, mai spun reprezentantii IPJ Sibiu.

`Totul este contrafacut`

Horatiu Burlea, unul din cei doi agenti aflati acum in proces, sustine ca intreg dosarul este unul `fabricat`. `Nu s-a aplicat nicio contraventie. A fost o simpla discutie cu soferul polonez in trafic. Nu exista niciun act intocmit de noi polonezului. Niciun act. Sau polonezul a incercat, nu stiu de unde, sa ne insceneze pentru dare de mita, a cazut aceea si acum ne acuza de fals si uz de fals. Cu alt pieton care a fost in acea zi, este o incurcatura totala`, spune Bota. Agentul de politie spune ca stia de faptul ca DGIPI suspecta de practici ilegale pe anumiti angajati de la Rutier. `Stiam si stim ca tot timpul sunt, dar ca ne urmaresc pe noi direct, nu, nu stiam`, completeaza Bota.

Amenzi numai cu probatoriu

Dintre amenzile aplicate de politistii rutieri din Sibiu anul trecut, 300 au fost contestate in instanta. Doua dintre aceste procese, castigate de soferi au fost urmate si de plata unor despagubiri in valoare totala de 3.200 de lei. Peste aceasta situatie si in urma cazului ajuns la CEDO, Anghel contra Romaniei, conducerea IPJ Sibiu a recomandat ca pentru aplicarea oricaror sanctiuni pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului sa fie aplicate doar cu probatoriu – adica fie sa fii fost filmata fapta, fie sa existe martori care sa ateste acest lucru. Aceasta recomandare se pare ca i-a deranjat pe politistii acum anchetati.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 24 mai 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter