SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Priviti arta strazii, la muzeu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Nu de interpretari minimaliste sau abstracte avem parte in aceste zile la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal. Institutia iese din tiparele cu care ne-a obisnuit si deschide un drum nou pentru muzeele din Romania: arta strazii, intr-un spatiu consacrat expozitiilor. "Brukenthal" este primul muzeu din Romania care promoveaza acest tip de arta si intra astfel pe cararea deschisa de renumita galerie Tate Modern din Londra. La Sibiu, arta strazii intra in muzeu prin Åžoimii Åžatrei si un tablou inspirat de "Masacrul Inocentilor", al lui Pieter Bruegel cel Batran.

Pe 63 de metri patrati

"La inceput, arta strazii poate starni zambete, dar apoi vezi ideile, vezi esenta gandirii din arta strazii", declara Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului National Brukenthal, iar spusele sale se verifica la o privire mai atenta asupra imensei lucrari pe care Åžoimii Åžatrei au executat-o pentru muzeul sibian. Au pornit de la o lucrare clasica si au acoperit in culoare nu mai putin de 63 metri patrati. Ce reusesc sa demonstreze? Ca arta strazii nu e straina de problemele secolului nostru (terorism, incalzire globala), de istoria lumii, de cultura traditionala romaneasca sau de preocuparile generatiei Internet. in consecinta, in lucrarea semnata Åžoimei Åžatrei, personajele lui Bruegel sunt substituite cu feti-frumosi, ciobani sau extrateresti. "Ne-a placut strategia de a primi o tema clasica si de a o nuanta intr-un alt registru", spun Åžoimii Åžatrei.

Laudati in SUA

Nomazi de felul lor, Åžoimii Åžatrei au colindat destul prin tara si dincolo de hotare. Astfel, ei s-au stabilit in Sibiu de putin timp si isi doresc sa caute locuri lipsite de identitate in care sa organizeze evenimente combinate de arta alternativa sau muzica electronica, pentru a obtine o revitalizare a spatiului.

Grupul a reusit sa se faca remarcat si in alte spatii culturale: au realizat decorul spectacolului "Fela!", al Teatrului 37 Arts din New York, competitor in anul 2008 la premiile Tony pentru Excelenta in Teatru. Ecourile nu au lipsit: munca Åžoimilor s-a bucurat de aprecieri din partea criticilor de teatru, iar creatiile lor au fost asemanate cu cele ale pictorului si sculptorului suprarealist Miro.

Pe urmele nemtilor si brazilienilor

De arta strazii nu se vorbeste doar de un an-doi si nici nu exista doar intr-o tara sau doua. Arta strazii este un fenomen mondial, iar orase precum Berlin (Germania), Londra si Bristol (Marea Britanie), Melbourne (Australia), São Paulo (Brazilia), New York (SUA) si Stavanger (Norvegia) sunt recunoscute in lume pentru creatiile in domeniu. in Bucuresti, o strada intreaga a fost trecuta prin "focul" artei strazii dobandind astfel o noua viata.

"Am vazut Berlinul imediat dupa unificare si arata rau, acum sunt multe cladiri care au fost redecorate prin arta strazii. O sa ma caznesc sa redecoram cateva cladiri si la Sibiu", spune Sabin Adrian Luca. Åžoimii Åžatrei au si identificat astfel de spatii din Sibiu (cladiri scorojite, ziduri cenusii) care ar putea primi o noua viata cu ajutorul artei strazi, iar aceste spatii au fost prezentate de membrii gruparii cu prilejul deschiderii expozitiei.

"Arta strazii are o conotatie mai importanta decat vandalism, decat luare in posesie a unui spatiu. Ea are legatura cu problemele care afecteaza societatea noastra si poate revigora anumite spatii" Liviana Dan.


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 01 februarie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 14 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter