SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



La slanina, in turn

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Nu aveau nevoie de frigidere, combine sau camere frigorifice. Vorbim de sasii de odinioara care au descoperit intre zidurile bisericilor-cetati cele mai bune locuri de pastrare a slaninii. Åži asa au ajuns sa pastreze slanina in turnuri de aparare si asa au ajuns turnurile sa poarte denumirea de Turnul Slaninilor.

Slanini si loc de tragere

Un turn de aparare numit Turnul Slaninilor. Pentru cine nu cunoaste cate ceva despre bisericile fortificate din Transilvania si nici despre civilizatia de odinioara a sasilor, existenta unui turn de aparare, turn al slaninilor poate parea o ciudatenie. Dar nu e deloc asa, iar astfel de turnuri au existat si exista inca. E adevarat insa ca nu-si mai indeplinesc rolul de Turn al slaninilor.

Turnuri ale slaninilor existau odinioara in mai toate bisericile fortificate ridicate de etnicii sasi. Erau de fapt turnuri de aparare, obisnuite, prevazute cu guri de tragere; insa in ele localnicii isi depozitau slanina. De cum slanina era gata pregatita, afumata, sarata s.a.m.d, tablele groase, albe de slanina luau drumul cetatii. De ce? Pentru ca aici erau asigurate cele mai bune conditii de pastrare: zidurile groase asigurau temperaturi scazute, chiar si in zilele toride de vara, iar gurile de tragere asigurau ventilatia. Asa se face ca sasii au transformat turnul de aparare intr-o adevarata camera frigorifica, unde slanina statea pana la Craciunul urmator fara sa se rancezeasca.

Imensul spatiu frigorific era administrat dupa reguli bine stabilite si respectate de toti membrii comunitatii. Fiecare familie avea repartizat un cui sau un coltisor unde isi putea atarna tablele de slanina. Pe soric, fiecare facea un semn sau isi punea initialele ca nu cumva sa greseasca tabla de slanina.

De furt nu putea fi vorba, din doua motive. In primul rand, toti sasii mergeau in acelasi timp sa-si faca noi provizii. In multe sate, clopotele de sambat[ seara erau semn ca oamenii pot sa mearga sa ia din slanina; in alte locuri ziua cu pricina era miercurea sau duminica. Apoi, cel care avea in grija cetatea, trecea in catastif fiecare bucata de slanina taiata. In al treilea rand, fiecare om isi aplica "stampila" dupa ce taia, adica facea un semn cu boia sau cu cutitul si, in consecinta, era imposibil ca orice jinduire la slanina vecinului sa nu fie rapid observata.

De la Turnul Funarilor la Turnul Slaninilor

Turnuri ale Slaninilor mai sunt in judetul Sibiu, dar nu isi mai indeplinesc menirea. In Medias, Altana sau Mosna astfel de edificii pot fi vazute. "In Turnul Slaninilor tineam cu totii bucatele; fiecare familie avea locul stabilit, avea eticheta la bucate", ne povestea, in urma cu mai multi ani, Ioan Drotlef din Altana.

Åži Turnul Funarilor din Medias e un fost Turn al Slaninilor. "Turnul Funarilor - este lipit de casa natala a lui Stephan Ludwig Roth, este un turn sobru, elegant, prevazut cu cinci nivele. Ultimul nivel prezinta o serie de guri de aruncare, are goluri de tragere pentru arca`i. Odata cu dispariia membrilor breslei funarilor, in timpul epidemiei de ciuma, breasla curelarilor a solicitat retrocedarea turnului in anul 1604. Din secolul XIX devine turn al slaninilor, unde sa`ii i`i pastrau slanina la afumat. In ultimii ani a devenit arhiva bisericii Sf. Margareta, unde se pastreaza obiecte valoroase de patrimoniu, biblii vechi de sute de ani, unele prinse in scoara de copac sau piele", se arata pe site-ul https://www.mediasturism.ro

Anul trecut, la Zilele Culturale ale Judetului Sibiu, Turnul Slaninilor din Mosna si-a recapat pentru cateva ore vechea menire. Aici s-a organizat o degustare de produse traditionale.

Turnul slaninilor - produs cultural bun de vandut turistilor

Rareori sunt adapostite astazi table de slanin[ in Turnul Slaninilor, iar atunci cand acest lucru se intampla, Turnul Slaninilor devine produs turistic, fiind promovat si vizitat de romani si straini dornici sa guste slanina din turn. Asa se intampla, de pilda, la doi pasi de judetul Sibiu, in localitatea Garbova din Alba. Aici, in luna decembrie, localnicii isi duc slaninile in Turnul Slaninilor, iar turistii nu ezita sa arunce o privire.

Un alt Turn al Slaninilor, cel de la Cincsor, a aparut in albumul national "Bucataria hoinara" al fotografului Razvan Voiculescu. Echipa de proiect a urcat in Turnul slaninlor, a gatit si a fotografiat totul: "in turn, acolo unde sasii isi pastrau slaninile in urma cu sute de ani, am organizat un ospat autentic din Ţara Fagarasului: pita de casa, branza, slanina si ceapa rosie... pe langa toate astea am mai m]ncat si un friiig....", scrie https://lapasprintarafagarasului.blogspot.ro
de Maria Spatariu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 20 martie 2014






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 15 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter